search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:02
MENU CLOSE

Τσίπρας: Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε- Η Συμφωνία κατοχυρώνει το δόγμα Γεραπετρίτη για τα 6ν.μ.

07.10.2021 14:50
tsipras_new

Στις σοβαρές αδυναμίες της Συμφωνίας με τη Γαλλία για τις οποίες ζήτησε διορθώσεις αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του στην Βουλή, ενώ ψηλά κράτησε τους τόνους και για το κόστος της αγοράς φρεγατών και των συνολικών εξοπλιστικών επιλογών της κυβέρνησης.

Την κατηγόρησε εκ νέου ότι προχωρά σε αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες «που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές» και υπονομεύουν την οικονομική σταθερότητα και την ίδια ώρα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν πηγαίνει ούτε ευρώ. «Συναίνεση στο λάθος δε θα δώσουμε» σημείωσε με νόημα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εμπόριο πατριωτισμού» και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιχειρώντας να αποδομήσει αυτό τη λογική στην ομιλία του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε στην περσινή κρίση με το ORUC REIS ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με τα όσα προβλέπει η συμφωνία σε ό,τι αφορά την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας, κατοχυρώνει το δόγμα Γεραπετρίτη που έλεγε ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια (αντί τα 12ν.μ.).

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

– Ποιος μιλάει για ανευθυνότητα και μικροκομματικές παρωπίδες στα εθνικά; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο όταν λύσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Αυτός που έλεγε ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις, δύο χρόνια τώρα παρά τη μεταστροφή του για τις Πρέσπες, αρνείται να φέρει προς κύρωση τρία μνημόνια συνεργασίας, μεταξύ αυτών και αυτό που προβλέπει επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος από ελληνικά μαχητικά; Μιλάτε εσείς για ανευθυνότητα που υπό το φόβο του Μπογδάνου και άλλων βουλευτών σας στερείτε επιχειρησιακό χώρο από τις Ένοπλες δυνάμεις μας;

– Η ιστορία έχει ήδη καταγράψει ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα και ποια αυτή που την έβγαλε από τη χρεοκοπία. 

«Οχι» στις αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες

– Αναδείξατε ένα νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας, μακριά από το δόγμα του πυλώνα ασφάλειας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας. 

– Θέλετε συναίνεση σε αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές και απειλούν την δημοσιονομική πορεία της χώρας; Συναίνεση σε μια λάθος κατεύθυνση στην εξωτερική μας πολιτική; Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε.

– Από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κληρονομήσατε μία διαπραγμάτευση για φρεγάτες με τη Γαλλία και στρατηγική εταιρική σχέση. Η διαπραγμάτευσή μας είχε στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βάση εισηγήσεων των στρατιωτικών μας επιτελείων. Είχε στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών και όχι να γίνουν αποκλειστικά στη Γαλλία. Και λάμβανε υπόψη την οικονομική δυνατότητα της χώρας που εσείς χρεοκοπήσατε. Όταν διαπραγματευόμασταν είχαμε στο μυαλό μας και την ανάγκη για άμυνα αλλά και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου. Να ενισχύσουμε την άμυνα της χώρας χωρίς να βάλουμε τη χώρα σε νέες οικονομικές περιπέτειες. Διαπραγματευόμασταν την αγορά φρεγατών με τα χρήματα από τα ANFAs και SMPs. 

– Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι η περιουσία του οικογενειακού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του. Όταν θα βρεθούμε σε νέες περιπέτειες δεν θα είστε εδώ, θα είστε αλλού. 

«Οδηγείτε σε κλείσιμο την ελληνική αμυντική βιομηχανία»

– Σε λιγότερο από 1 χρόνο από όταν αναλάβατε, ήρθατε να φουσκώσετε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισ. ευρώ, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. 

– Ουσιαστικά οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ κάνετε τεράστιες αγορές. 

– Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει; Δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, που υπήρχαν. Έχουμε και φρεγάτες, και κορβέτες που δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα κοστίσουν, είναι και τα 18 ραφάλ, είναι και τα 6 επιπλέον ραφάλ που ανακοινώσατε χωρίς να το ξέρουν τα επιτελεία, ο εκσυγχρονισμός επιπλέον F16 με αυξημένο κόστος, είναι η σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Το έργο αυτό το σχεδιάζαμε, είχαμε επιλέξει να το προχωρήσουμε στο ένα τέταρτο της τιμής. Θα δώσετε αποδείξεις για τα 2 δισ. για την Καλαμάτα; Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου που χάνεται από το δημόσιο ταμείο.

«Γιατί η αγωνία να κλείσετε τώρα τα εξοπλιστικά δεκαετιών;»

– Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. για εξοπλιστικά δεκαετιών όσο θα είστε στα έδρανα διακυβέρνησης; 

– Την περίοδο διακυβέρνησής σας το χρέος πήγε πάνω από 210%

– Μέσα στην πανδημία με 15.000 νεκρούς, αυξάνετε προϋπολογισμό για άμυνα κατά 41% και μειώνετε προϋπολογισμό για υγεία κατά 12%. 

–  Αφού είστε τόσο πατριώτες, γιατί όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Καστελόριζο, εσείς λέγατε ότι το πήραν τα κύματα; Και αποπέμψατε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας σας επειδή έλεγε την αλήθεια; 

– Τι άλλαξε από το 2020 που λέγατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις φρεγάτες γιατί ήταν ακριβές; Το θυμάστε ότι το είπατε αυτό στους πολιτικούς αρχηγούς, όταν σας ρωτήσαμε γιατί αγοράζετε ραφάλ και όχι φρεγάτες;

Όταν οι φρεγάτες στα 3,3 δις ήταν ακριβές

– Τότε λέγατε ότι ακυρώσατε τη συμφωνία για τις φρεγάτες γιατί στα 3,3 δισ. ήταν πολύ ακριβές, γιατί έπρεπε να δώσετε τα αναδρομικά. Σήμερα δεν είναι ακριβές, αφού αγοράσατε και τα ραφάλ;

– Εμείς τότε σας ακούσαμε όταν είπατε ότι σε αντιστάθμισμα θα αγοράσουμε ραφάλ στα 2,3 δισ. , χωρίς τότε να υπάρχει εισήγηση από τα στρατιωτικά επιτελεία. 

– Σήμερα, που η χώρα επωμίστηκε το κόστος από τις παλινωδίες σας και αφού φορτωθήκαμε και επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ, μας προτείνετε να στηρίξουμε μία αμυντική συμφωνία που μέχρι χθες αρνιόσασταν.

Για το άρθρο 2: Δεν καλύπτει τα κυριαρχικά δικαιώματα

– Η Συμφωνία έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα. Στο άρθρο 2 για τη θάλασσα προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα χωρικά μας ύδατα μέχρι τα 6 μίλια. Η κρίση που αντιμετωπίσαμε αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Σας ρωτώ ευθέως, αν είχαμε την Συμφωνία αυτή όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα ήταν υποχρεωμένο το γαλλικό ναυτικό να συνδράμει; Όχι. 

– Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που ανακηρύξαμε με την Αίγυπτο και η Τουρκία αμφισβητεί με το πλαστό τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει; Η απάντηση είναι και πάλι όχι. 

– Το ίδιο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι «το Παρίσι εστιάζει στην επικράτεια και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ».

– Το δόγμα σας είναι αυτό που είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Γιατί το κρύβετε; Για αυτό και δεν δεχθήκατε την πρότασή μας για επέκταση στα 12 μίλια στην Κρήτη; Επιβεβαιώνετε ως εθνικό δόγμα το δόγμα Γεραπετρίτη για τα 6 ναυτικά μίλια. 

Για το άρθρο 18: «Στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα αποχωρήσετε από το Σαχέλ»;

– Το Σαχέλ είναι μία περιοχή με μεγάλο κίνδυνο, είναι εμπόλεμη περιοχή. Έχουν σκοτωθεί το τελευταίο διάστημα δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες. Δεν έχετε διαψεύσει ότι θα εντάξετε ελληνικές ειδικές δυνάμεις σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές. Με όσους κινδύνους μπορεί να επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο για τους στρατιώτες που θα είναι εκεί αλλά και για τις ασύμμετρες απειλές, διότι οι τζιχαντιστές δεν δρουν μόνο στην περιοχή τους. Την ίδια ώρα που η ίδια η Γαλλία έχει ανακοινώσει την συρρίκνωση των μάχιμων δυνάμεών της. Μέσα σε λίγα χρόνια 53 φέρετρα ταξίδεψαν με τη γαλλική σημαία στο Παρίσι. Η Γαλλία ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες για να μειώσει την παρουσία της εκεί. Και εσείς ως πρόθυμος κ. Μητσοτάκη λέτε ότι θα καλύψουν το κενό των γάλλων, έλληνες στρατιώτες. 

– Σας ρωτώ, στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία βάζετε το όριο για την αποχώρηση από το Σαχέλ; Στην περιοχή του Σαχέλ για ποιον θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους;

– Η Συμφωνία δεν είναι μία συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Δεν είναι μία ιστορική συμφωνία, αλλά ανισοβαρής συμφωνία. 

– Πληρώνουν οι φορολογούμενοι τους Patriot για να προστατεύουν τα νησιά μας και εσείς τους στέλενε στη Σαουδική Αραβία, να εμπλακούν στη διένεξη Σουνιτών Σιιτών. 

Για την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις: 5ετής ή επ’ αόριστον;

Οι ΗΠΑ μιλάνε για επ’ αόριστον συμφωνία για τις βάσεις. Θέλω να το ξεκαθαρίσετε κ. Μητσοτάκη. Και δεν ακούμε και καμία δέσμευση για στήριξη στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 

– Δεν συναινούμε σε μία λάθος στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική, δεν συναινούμε σε μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, δεν συναινούμε σε μία συμφωνία με δύο εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις. Έχουμε στάση πατριωτική, ευθύνης απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα και τους κόπους του ελληνικού λαού.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για ελληνογαλλική συμφωνία: Η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης και δυναμικός πάροχος ασφάλειας

Έτοιμη να εκραγεί η ΝΔ – Όλοι εναντίον όλων και στη μέση ο Μπογδάνος

Γαλλικά όπλα, αμερικανικό οικόπεδο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:02