search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:35
MENU CLOSE

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προαναγγέλλει μόνιμες βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα

29.09.2021 13:24
souda

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει επ’ αόριστον την επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις με τις ΗΠΑ αποκάλυψε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, δεν… ξεχνά να κάνε αναφορά στις ανοιχτές διαβουλεύσεις για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

«Μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική επέκταση της συμφωνίας» («potential updates to the MDCA including extending agreement indefinitely from its current annual duration», η ακριβής διατύπωση), αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημείο της ανακοίνωσής του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πάντως, από την πλευρά της Αθήνας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή», τονίζεται ότι Ελλάδα και ΗΠΑ συζητούν πάντα με βάση την πενταετή ανανέωση της συμφωνίας.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητούνται είναι και η αύξηση του αριθμού των τοποθεσιών, όπου θα είναι παρούσες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, με σειρά από περιοχές της ελληνικής επικράτειας, στην βόρεια και βορειοανατολική Ελλάδα, αν βρίσκονται στο τραπέζι.

ΣΥΡΙΖΑ: Ψεύδεται ανενδοίαστα ο Μητσοτάκης για τη Συμφωνία για τις βάσεις

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κάνει λόγο για επ’ αόριστον επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις και όχι πενταετή όπως ανακοίνωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης από την Γαλλία.

Το Γραφείο Τύπου στη σχετική ανακοίνωση ερμηνεύει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως κατηγορηματική διάψευση του πρωθυπουργού στον οποίο αποδίδει την κατηγορία ότι απέκρυψε το θέμα από τον ελληνικό λαό. Επισημαίνει επιπλέον, ότι «επ’ αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποδεχθεί ποτέ καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση» και προειδοποιεί τον πρωθυπουργό να «μην λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο», δηλαδή τον ελληνικό λαό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Λίγες μόνο ώρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πενταετής ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το State Department τον διέψευσε κατηγορηματικά ανακοινώνοντας ότι επίκειται επ’ αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας.

Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ένα τόσο σημαντικό θέμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά ψεύδεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αναδεικνύει τον επικίνδυνο για τη χώρα τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνει τον ρόλο του ως πρωθυπουργός.

Επ’ αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποδεχθεί ποτέ καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Δεν θα ξαφνιαστούμε αν η πρώτη που το σχεδιάζει είναι αυτή του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο τον προειδοποιούμε ότι «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Θετικός για φρεγάτες, επιφυλάσσεται για την τελική του στάση – «Πυρά» για το κόστος των εξοπλισμών

Μητσοτάκης από Κρήτη: Άμεσα έως 20.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους – Στήριξη και για επιχειρήσεις (Video)

Τα φάουλ της Επιτροπής Ανταγωνισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:35