search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:46
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Θετικός για φρεγάτες, επιφυλάσσεται για την τελική του στάση – «Πυρά» για το κόστος των εξοπλισμών

29.09.2021 07:43
tsipras_new

«Επί της αρχής» δηλώνει ότι συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόκτηση των 3+1 φρεγατών Belharra και την αμυντική συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ γαλλικής και ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο πηγές του κόμματος διευκρινίζουν ότι επιφυλάσσεται για την τελική στάση που θα κρατήσει όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, μέχρι να εξετάσει με κάθε λεπτομέρεια το κείμενο της Συμφωνίας.

Το θέμα μονοπώλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ («πολιτικό κέντρο») υπό τον Τσίπρα όπου με δεδομένες τις γνωστές διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος για εθνικά και εξοπλισμούς, επιλέχθηκε η ισορροπιστική γραμμή «ναι μεν αλλά», με το «αλλά» να αποτυπώνεται σε σχετικά υψηλούς τόνους στην ανακοίνωση, αφού ασκείται κριτική για τα εξοπλιστικά κόστη που «θα τα πληρώσουμε ακριβά» ενώ γίνονται σαφείς υπαινιγμοί για αδιαφάνεια. Και μόνο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγε σε κριτική για τους εξοπλισμούς συνολικά προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την «επί της αρχής» συμφωνία με τις φρεγάτες, προδίδει αμηχανία.

Ειδικότερα, από την χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν προκύπτει επί της ουσίας διαφωνία με την αγορά των φρεγατών παρά το ότι θέτει θέμα κόστους συνολικά του εξοπλιστικού προγράμματος που υλοποιεί η κυβέρνηση (αγορά Rafale, εκσυγχρονισμός F16, κλπ). Αντιθέτως σημειώνει ότι «η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές», θυμίζοντας παράλληλα ότι είναι επιλογές «που έχει ήδη η χώρα από το 2018», επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω φρεγάτες είναι «αναγκαίες» για το Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, τονίζεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως δύναμη ευθύνης θα συμβάλλει ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Τα παραπάνω προδιαθέτουν για θετική στάση, άλλωστε τον περασμένο Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και την συμφωνία για τα Rafale, παρά το ότι και τότε είχε σειρά επιφυλάξεων, αναφορικά όμως με το πλαίσιο της Συμφωνίας εκείνης.

Τώρα βάζει μια σειρά ζητήματα, που όμως δεν αφορούν στη Συμφωνία καθεαυτή, αλλά στο συνολικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα μιλά για «κούρσα εξοπλισμών» με συνολικό κόστος 10 δις και αφήνει να εννοηθεί ότι το κόστος ανέβηκε όταν ο σχεδιασμός για την αγορά των φρεγατών ναυάγησε πέρυσι το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν άλλες επιλογές που δεν ήταν στον σχεδιασμό. «Οι κυβερνητικές παλινωδίες και οι εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν (σ.σ. την κρίση με το Oruc Reis), όχι μόνο άφησαν τη χώρα χωρίς αμυντική και διπλωματική στήριξη το φθινόπωρο του 2020,  αλλά έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δις ευρώ.

Ειδικότερα, την «υπέρμετρη» αύξηση του κόστους ο ΣΥΡΙΖΑ την εντοπίζει σε επιλογές όπως οι παρακάτω, για τις οποίες διερωτάται κατά πόσο αποτελούσαν προτεραιότητα και αναγκαιότητα για μια χώρα με τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της Ελλάδας και στις οποίες δηλώνει αντίθετος: 

– την αγορά επιπλέον 6 Rafale, που ανακοίνωσε προ ημερών από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

– την αγορά γαλλικών κορβετών, οι οποίες πάντως «ακούγονται» αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «μπορεί να βρεθεί άλλη ενδιάμεση λύση μέχρι να τεθούν σε λειτουργία οι Belharra», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν ποια είναι αυτή.

– τον εκσυγχρονισμό 38 επιπλέον F16

– την σκανδαλωδώς πανάκριβη επένδυση στο Κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, «το κόστος του οποίου υπερδιπλασιάστηκε, χωρίς καμία επαρκή αιτιολογία, σε σχέση με το αντίστοιχο που διαπραγματευόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την αντίθεσή του στην αποστολή Patriot και 100 Ελλήνων στρατιωτών στη Σαουδική Αραβία.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι θα ελέγξει που πάει και το τελευταίο ευρώ της Συμφωνίας για τις Belharra και την γαλλική αμυντική συνδρομή αλλά και των λοιπών εξοπλιστικών δαπανών. Κομματικές πηγές υπογραμμίζουν την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα «με όρους Μαξίμου Α.Ε».

Διαβάστε επίσης:

Τα σενάρια για το 5ο κύμα της πανδημίας τα Χριστούγεννα

Μητσοτάκης από Κρήτη: Άμεσα έως 20.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους – Στήριξη και για επιχειρήσεις (Video)

Τα φάουλ της Επιτροπής Ανταγωνισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:46