search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:55
MENU CLOSE

Απτόητη η Άγκυρα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

14.10.2021 07:00
Κωσταντινούπολη-new

Απτόητη από την ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας και από την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, η Άγκυρα εξακολουθεί εμπράκτως να υπογραμμίζει τις θέσεις της και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.


Η ευφορία που καλλιεργείται στην Αθήνα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει τις συμφωνίες που σύναψε με Γαλλία και ΗΠΑ ως «δεσμεύσεις προστασίας» από τις εν λόγω χώρες ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν συμπίπτει με την τρέχουσα πραγματικότητα στο πεδίο, η οποία εν πολλοίς καθορίζεται από τις κινήσεις της Άγκυρας.


Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο εκ των πραγμάτων έχει άμεση και σαφή εικόνα των τουρκικών κινήσεων, βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την έκδοση τουρκικής Notam για «επιστημονικές έρευνες» και για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, η οποία καλύπτει μια τεράστια περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο.


Ταυτόχρονα η Άγκυρα υπογραμμίζει την παρουσία της στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου βγάζοντας «στη γύρα» το «Ορούτς Ρέις» για έρευνες, προς το παρόν στα βόρεια της Κύπρου.
Έλληνες στρατιωτικοί επιτελείς εκτιμούν ότι οι κινήσεις της Άγκυρας στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου έχουν προς το παρόν συμβολικό χαρακτήρα και στόχο την προβολή της τουρκικής ετοιμότητας, αποφασιστικότητας και δυνατότητας να επιμερίσει τις δυνάμεις της σε κάθε περιοχή (Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο) που την ενδιαφέρει.


Για το ελληνικό Πεντάγωνο ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η επίδειξη δύναμης που επιχειρεί η Τουρκία δεσμεύοντας για έναν ολόκληρο μήνα μια τεράστια περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο, με στόχο να υπενθυμίσει έμπρακτα την αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας του FIR της Αθήνας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων διπλωματών, αυτές οι τελευταίες τουρκικές κινήσεις, πέρα από το να ενοχλήσουν την Αθήνα, στόχο έχουν και την Ουάσιγκτον και το Παρίσι, υπενθυμίζοντας στις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Γαλλίας ότι οι συμμαχίες που προωθούν με την Ελλάδα ενδεχομένως συνεπάγονται και το βάρος της διαχείρισης μιας ελληνοτουρκικής κρίσης, η οποία μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή


Περισσότερο σαφής, ως πρώην στρατιωτικός, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δεν μάσησε τα λόγια του κατηγορώντας την Ελλάδα ότι επιχειρεί να σύρει προς το μέρος της ξένες δυνάμεις. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τουρκικός Τύπος, ο Ακάρ στον απόηχο της ελληνογαλλικής συμφωνίας, μιλώντας με τους αρχηγούς του τουρκικού επιτελείου, κατηγόρησε Έλληνες πολιτικούς για κλιμάκωση της έντασης και επιθετικές ενέργειες, διαμηνύοντας πως πρέπει να γνωρίζουν «ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική».

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Τα 7 μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών για την ενεργειακή κρίση

Αστυνομία: Συγκλονιστικό βίντεο μεταφοράς με περιπολικό, παιδιού με αλλεργικό σοκ στο Αγλαΐα Κυριακού (Video)

Παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών – 3.000 ευρώ πρόστιμο στους παραβάτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:55