search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:26
MENU CLOSE

«Κλείδωσε» η συμφωνία με τις ΗΠΑ: Τέσσερις οι βάσεις – Γιατί έμεινε εκτός η Σκύρος (Videos)

12.10.2021 00:04
souda-base-new
Φωτογραφία από πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου και του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στη βάση της Σούδας

Για τις τελευταίες λεπτομέρειες της πενταετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, μετά από επίπονη διαπραγμάτευση οι δύο πλευρές κατέληξαν στην στάθμευση αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα μας σε τέσσερις τοποθεσίες: Στη Σούδα της Κρήτης, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, στη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η πρωτεύουσα του Έβρου βρίσκεται κοντά στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και στα Στενά, ενώ αποτελεί «πύλη» προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αποτελεί εξάλλου την τοποθεσία όπου θα κατασκευαστεί πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Από τη συμφωνία μένει έξω η Σκύρος, στην οποίαν η Ελλάδα θα ήθελε να δει αμερικανικές δυνάμεις, καθώς βρίσκεται στην «καρδιά» του Αιγαίου. Ωστόσο οι ΗΠΑ επέλεξαν να μην οξύνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:25