search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:31
MENU CLOSE

Πρόταση εξεταστικής για δημοσκοπήσεις: Τι είπαν οι βουλευτές, πώς αντέδρασαν τα κόμματα

11.10.2021 23:17
vouli-new

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχολίασαν βουλευτές λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωσή της στην ολομέλεια, την ώρα που εξελισσόταν η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Μετά την παραίτηση του Καγκελαρίου της Αυστρίας για 1 εκατομμύριο ευρώ, είναι αυτονόητο, πολιτικά ηθικό και συμβατό με τις αρχές και τις αξίες του κοινοβουλευτισμού, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής να γίνει δεκτή από όλους τους συναδέλφους οι οποίοι πιστεύουν ότι η ανόθευτη δημοκρατία αποτελεί τη θεμελιώδη προϋπόθεση ώστε να απολαμβάνει η πολιτική του σεβασμού των πολιτών και είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να μην επιτραπεί η αναβίωση μορφωμάτων οργής», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη. Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο φασισμός γεννιέται μέσα από περιπτώσεις χειραγώγησης οργισμένων πολιτών που έχουν χάσει την πίστη τους στη δημοκρατία.

«Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής και ως ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά και αταλάντευτα, πάντα ήμασταν υπέρ της διερεύνησης κάθε σκιάς στο δημόσιο βίο. Διαφάνεια παντού, για τους πάντες και για τα πάντα. Χωρίς κανέναν αποκλεισμό, ούτε όταν επρόκειτο και για δικά μας στελέχη και για πεπραγμένα στελεχών των δικών μας κυβερνήσεων», ανέφερε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε: «αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς ως προς τη διάθεση μας για διαφάνεια παντού, θα ήταν χρήσιμο αυτά να τα διερευνήσουμε όχι για τα τελευταία 2,5 χρόνια μόνο αλλά και για τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπάρχουν και για την περίοδο εκείνη πολλά θέματα που πρέπει να δούμε και θέματα δημοσκοπήσεων. Να σας θυμίζω ότι ελάχιστες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά 10 και περισσότερες μονάδες, όταν το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αντίστροφο. Έλεγχος λοιπόν για τα πάντα και τους πάντες από το 2015 και μετά».

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί να προστατεύσουμε την αξιοπιστία του Σώματος συναινώντας στο αίτημα του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Νομίζω ότι αυτή η στάση ενέχει μεγάλη δόση υποκρισίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τηρήσει άλλη στάση σε υποθέσεις που σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της ποινικής διερεύνησης.

«Η δυνατότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από τη μειοψηφία είναι μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την τελευταία αναθεώρηση του άρθρου 68. Συνεπώς, βλέπουμε στην πράξη ότι σεβόμαστε τη μειοψηφία και της δίνουμε δικαιώματα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης και σχολίασε ότι η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής «είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα και τις ημέρες της τετραετίας 2015 – 2019».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης

«Ποιος δεν θυμάται, άραγε, τις μετρήσεις από εταιρείες που ξεφύτρωναν από το πουθενά και δημοσιεύονταν σε φίλα προσκείμενη εφημερίδα στον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφάνιζαν τη διαφορά, λίγο πριν τις εκλογές, στις δύο και δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες; Ποιος δεν θυμάται την προσπάθεια που κάνατε, προκειμένου να χειραγωγήσετε τον διαγωνισμό με τις άδειες των μέσων μαζικής ενημέρωσης; Ποιος δεν θυμάται όσα αποκαλύφθηκαν πρόσφατα για τις υπόγειες διαδρομές χρηματοδότησης, προκειμένου να εκδοθεί η εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη; Αν συσταθεί αυτή η επιτροπή, θα είναι, λοιπόν, μια πολύ ενδιαφέρουσα ευκαιρία για να τα θυμηθούμε όλα αυτά. Διότι, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, γελάνε και τα βοσκοτόπια με τα ζητήματα που θέτετε», είπε ο Χάρης Θεοχάρης.

«Ναι» στην Εξεταστική από ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση

Θετική είναι η αντίδραση ΚΚΕ ,ΚΙΝΑΛΜέΡΑ 25 και Ελληνικής Λύσης στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά «με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος».

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ επισημαίνει: «Το ΚΚΕ ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες.

Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα.

Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΚΙΝΑΛ: «Ναι» στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής- Όλα στο φως»

Θετικά αντιμετωπίζει σε πρώτη φάση το ΚΙΝΑΛ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για «στημένες» δημοσκοπήσεις.

Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως και το θέμα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου: «Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένουν διαχρονικά και αταλάντευτα υπέρ της διερεύνησης κάθε σκιάς στον δημόσιο βίο της χώρας. Είναι πάγια και ανεπιφύλακτη η θέση μας: όλα στο φως, για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς.

H στάση μας, αναλυτικά στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης σύστασης της εξεταστικής επιτροπής θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» καταλήγει ο κ. Κεγκέρογλου.

ΜέΡΑ 25: Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής

« Το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της εξεταστικής διερεύνησης από τη Βουλή κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, όπως παλαιότερα ο Φάκελος της Κύπρου και τώρα ο Φάκελος των Μνημονίων. Σε αυτή τη βάση, το ΜέΡΑ25 συμφωνεί να ανοίξει ο Φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ωστόσο, δεν πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες, διότι το βασικό πρόβλημα της Δημοκρατίας παραμένει η ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Όσο αυτά ελέγχονται από την παρασιτική Ολιγαρχία, κανένας έλεγχος δεν πρόκειται να τα «εκδημοκρατίσει» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.

Ελληνική Λύση: Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί επιτέλους τη δική μας πρόταση-Όλα στο φως

«Εδώ και 18 μήνες, από την πρώτη σκανδαλώδη «λίστα» χρηματοδότησης ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία, η Ελληνική Λύση είχε απαιτήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν αυτές οι δαπάνες. Συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για «δουλεμένες» δημοσκοπήσεις, που παρέπεμπαν σε «αδιαφανείς συναλλαγές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. Και προσθέτει: «Σήμερα, επιτέλους, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να υιοθετήσει την δική μας πρόταση και να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Παραλείποντας όμως να αναφερθεί στα «δώρα» της κυβέρνησης στους καναλάρχες, μέσω της αναστολής καταβολής δόσεων, που χρήζουν επίσης διερεύνησης. Όλα λοιπόν στο φως», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής  για την διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Διαβάστε επίσης:

ΕΠΟ: 13 κρούσματα στην Εθνική Ελπίδων – Αναβλήθηκε ο αγώνας με την Κύπρο

Ερντογάν: Έτοιμος να εισβάλει ξανά στη Συρία – «Τελείωσε η υπομονή μου»

Άρτα: Απότακτος αστυνομικός εκτέλεσε συγγενή του για κτηματικές διαφορές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08