search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:42
MENU CLOSE

Ερντογάν: Έτοιμος να εισβάλει ξανά στη Συρία – «Τελείωσε η υπομονή μου»

11.10.2021 22:37
erdogan-new-011
© Eurokinissi

Έτοιμος να «πάρει τα απαραίτητα μέτρα» για να εξαλείψει ταχέως τις απειλές εναντίον των τουρκικών δυνάμεων μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στη βόρεια Συρία δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε μόνοι μας τις απειλές από τη Συρία», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος στο τέλος ενός υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι «τελείωσε η υπομονή μου».

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων άμαχοι, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε περιοχή της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Αφρίν, που βρίσκεται στη βόρεια επαρχία Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις που στοχεύουν τις αστυνομικές μας δυνάμεις έφτασαν στα όριά τους», συνέχισε ο πρόεδρος Ερντογάν. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο δυνατό».

«Η υπομονή μας τελείωσε αναφορικά με αυτές τις περιοχές της Συρίας από τις οποίες προέρχονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις που στοχεύουν στη χώρα μας», επέμεινε.

Την κουρδική περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, περίπου 70 χλμ από την Ιντλίμπ, κατέλαβαν τον Μάρτιο του 2018 τουρκικές δυνάμεις και συριακές συμμαχικές τους δυνάμεις.

Στον τομέα, όπως σε όλα τα εδάφη που ελέγχουν αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία, σημειώνονται τακτικά στοχευμένες δολοφονίες, επιθέσεις και εκρήξεις, που τις περισσότερες φορές αποδίδονται από την Άγκυρα στις κουρδικές πολιτοφυλακές.

Χιλιάδες μαχητές και άμαχοι που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που κατέλαβε το συριακό καθεστώς έχουν συγκεντρωθεί σε αυτήν την περιοχή του Αφρίν, συμπεριλαμβανομένων μελών του Τζάις αλ Ισλάμ (του Στρατού του Ισλάμ), μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Δαμασκού, μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

Εκλιπαρεί τον Μπάιντεν – Δίνει 6 δισ. δολάρια για να αγοράσει F-16 από τις ΗΠΑ

Όλα αυτά, ενώ μετά τα συνεχόμενα χαστούκια που έχει φάει ο Σουλτάνος, άλλαξε ρότα και εκεί που έβριζε τις ΗΠΑ, πλέον εκλιπαρεί να συναντηθεί με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της G20 και να του ζητήσει να του δώσει F-16.


Λίγο η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία,, λίγο τα rafale και οι φρεγάτες που ανατρέπουν τις ισορροπίες, λίγο που στη Νέα Υόρκη στον ΟΗΕ περίμενε να συναντηθεί με τον Μπάιντεν και έφαγε πόρτα ο Ερντογάν αποφάσισε να αφήσει τα μεγάλα λόγια και πλέον θέλει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.


Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει τα πάντα προκειμένου να του δώσει μια … ακρόαση ο Μπάιντεν στη G20 και συνεχίζει πως έτσι ο Ερντογάν ελπίζει να ξεπεραστούν οι ψυχρές σχέσεις με τις ΗΠΑ με αφορμή τα ρώσικα πυραυλικά συστήματα S-400.


Στις 30 Σεπτεμβρίου η Τουρκία έστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ να αγοράσει 40 f-16 block 70, αλλά τούρκοι ειδήμονες θεωρούν έγκριση θα είναι δύσκολο να κερδηθεί, δεδομένης της αντίθεσης του Κογκρέσου στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας.


Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν σχολιάζει πιθανές πωλήσεις αμυντικών συστημάτων, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας παρέπεμψε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε επίσης:

Άρτα: Απότακτος αστυνομικός εκτέλεσε συγγενή του για κτηματικές διαφορές

Γρεβενά: Ματαιώνεται η παρέλαση λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Είκοσι φορές μικρότερος ο κίνδυνος νόσησης με την τρίτη δόση εμβολίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:42