search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:00
MENU CLOSE

Ο «τραγικός θάνατος» του Πολ ΜακάρτνεΪ

14.10.2021 11:22
paul-mccartney

Πενήντα -περίπου- χρόνια πριν, ένας ντισκ τζόκεϋ από το Ντιτρόιτ, άρχισε άθελά του τη μεγαλύτερη τρολιά στην ιστορία του ροκ εντ ρολ. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις κοινωνικής υστερίας, μιας ομαδικής παράκρουσης που άκουγε στο όνομα: «Ο θάνατος του Πολ Μακ Κάρντνεϋ».

Ήταν 12 Οκτωβρίου του 1969, και ο Ρας Γκιμπ έκανε την εκπομπή του στον ραδιοφωνικό σταθμό WKNR, όταν ένας ακροατής επικοινώνησε μαζί του λέγοντάς του να παίξει από το «White Album» των Beatles την εισαγωγή «number nine, number nine» από το κομμάτι «Revolution 9», ανάποδα.

Όταν ο Γκιμπ έβαλε το δίσκο στο πλατό του πικάπ, κι έπαιξε το κομμάτι, άκουσε τα εξής: «Turn me on, dead man». Οι ακροατές της εκπομπής ανατρίχιασαν. Όμως τα στοιχεία του παζλ δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί. Στο τέλος του τραγουδιού «Strawberry Fields Forever», ο Γκιμπ άκουσε τη φωνή του Τζον Λένον να λέει: «I buried Paul». Το μυστήριο πύκνωνε. Τι σήμαιναν άραγε όλα αυτά;

Αυτό σήμαινε πως οι Beatles έκρυβαν ένα σκοτεινό μυστικό. Πως ο Πολ Μακάρντνεϋ είχε σκοτωθεί το 1966, σε ένα τραγικό αυτοκινητιστικό ατύχημα, και οι Beatles το είχαν κρατήσει κρυφό, αντικαθιστώντας τον με κάποιον σωσία. Η φήμη διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, και οι αφοσιωμένοι οπαδοί των Beatles πήραν το «White Album» και το έκαναν φύλλο φτερό, παίζοντάς το μπρος και πίσω, για να βρουν παραπάνω στοιχεία. Το μυστικό μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα στους κοιτώνες των κολεγίων, και τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει αυτή τη φήμη.

Το ατύχημα και η θεωρία συνωμοσίας

Όλα βασίστηκαν σ’ ένα αληθινό ατύχημα που είχε ο Πολ Μακάρντνεϋ, οδηγώντας το αυτοκίνητό του, στις 7 Ιανουαρίου του 1967, στον αυτοκινητόδρομο «Μ1». Όταν τον Μάιο του 1967, κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band» οι φήμες άρχισαν να φουντώνουν ότι: «επειδή οι Beatles ήταν αναγκασμένοι από την εταιρεία τους, και δεν μπορούσαν να αποκαλύψουν τα αληθινά γεγονότα, πολλά από τα κομμάτια του δίσκου έλεγαν την αλήθεια κρυπτογραφημένη».

Πολλοί επέμεναν ότι στο οπισθόφυλλο του δίσκου όλοι οι υπόλοιποι Beatles φωτογραφήθηκαν να κοιτούν μπροστά, εκτός του Πολ. Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος διέψευσαν επανειλημμένα αυτές τις φήμες, αλλά μάταια. Ήταν η εποχή του Βιετνάμ, και όλη η νεολαία έδινε τη μάχη της ενάντια στο «Σύστημα», οπότε το έδαφος ήταν κατάλληλο για κάθε θεωρία συνωμοσίας.  

Η θεωρία συνωμοσίας στηρίχθηκε στο σενάριο ότι: «κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων ο Πολ διαφώνησε με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ για κάποια τεχνικά θέματα, κι έφυγε από το στούντιο εκνευρισμένος, για να τρακάρει λίγο αργότερα με τη Lotus που οδηγούσε, και να αποκεφαλιστεί». Το σενάριο ενισχύθηκε επειδή οι Beatles λίγες μέρες νωρίτερα είχαν δηλώσει ότι θα απείχαν από ζωντανές εμφανίσεις, και επειδή επέλεξαν να φωτογραφηθούν για το επερχόμενο άλμπουμ «Stg. Peppers» με τελείως διαφορετικό στυλ.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ «Abbey Road» έγινε κι αυτό αφορμή για την εξάπλωση της φήμης. Για τους συνωμοσιολόγους, το συγκρότημα που διασχίζει τη διάβαση συμβόλιζε την κηδεία. Ο Τζον Λένον ντυμένος στα λευκά συμβόλιζε τον πνευματικό, ο Ρίγκο Σταρ που φορά μαύρα συμβόλιζε το κοράκι, ο Τζορτζ Χάρισον που φορά μπλουτζίν συμβόλιζε το νεκροθάφτη, και ο Πολ που είναι ο μόνος ξυπόλητος και εκτός βήματος, συμβόλιζε το πτώμα. Η παράνοια είχε φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που η πινακίδα ενός λευκού σκαραβαίου που διακρίνεται στο βάθος, ερμηνεύτηκε κι αυτή. Η πινακίδα κυκλοφορίας ήταν «LMW 28IF», και το μεν «28IF» ερμηνεύτηκε ότι ο 27χρονος τότε Πολ θα γινόταν 28 χρονών αν δεν σκοτωνόταν, ενώ το «LMW» ερμηνεύτηκε ως «Linda McCartney Widow». Ακόμα και το τσιγάρο που κρατούσε ο Πολ στο δεξί του χέρι, θεωρήθηκε απόδειξη ότι ο άνθρωπος στη φωτογραφία ήταν σωσίας, αφού ως γνωστόν ο Πολ ήταν και είναι αριστερόχειρας.

Οι φήμες ισχυρίζονταν ότι αντικαταστάτης του Πολ ήταν κάποιος Ουίλιαμ Σίαρς Κάμπελ, που αργότερα άλλαξε το όνομά του σε Μπίλι Σίαρς. Αυτός προερχόταν από ορφανοτροφείο του Εδιμβούργου, υποδείχθηκε από το γραφείο αντικατασκοπείας «ΜΙ5» και εκπαιδεύτηκε να παριστάνει τον Πολ Μακάρντνεϋ, με κάθε λεπτομέρεια. Σκοπός όλων αυτών ήταν να μην αναστατωθεί το κοινό από τον «χαμό» του Πολ, και βέβαια να μην χαθούν δισεκατομμύρια δολάρια, αφού το συγκρότημα βρισκόταν στο «Νο 1» του παγκόσμιου μουσικού γίγνεσθαι.

Η διάψευση που δεν έγινε δεκτή

Στις 21 Οκτωβρίου του 1969, οι Beatles μέσω του γραφείου τύπου τους, διέψευσαν επίσημα τις φήμες για το «χαμό» του Πολ. Στις 24 Οκτωβρίου του 1969, ο ρεπόρτερ Κρις Ντρέικ, δεσμεύτηκε να πάρει συνέντευξη για το BBC, από τον Πολ Μακάρντνεϋ που για να ηρεμήσει από όλα αυτά, βρισκόταν στη φάρμα του. Λίγες μέρες αργότερα ένα κομμάτι της συνέντευξης μεταδόθηκε, αλλά οι διαδόσεις δεν σταμάτησαν. Ένα συνεργείο του CBS, κινηματογράφησε κρυφά τον Πολ και τη σύζυγό του Λίντα, στη φάρμα. Ο Πολ ήταν αξύριστος και πρόχειρα ντυμένος και εξαγριώθηκε με το περιστατικό. Συμφώνησε με το συνεργείο να ντυθεί, να ξυριστεί και να ποζάρει με τη Λίντα και το μωρό τους για το εξώφυλλο του περιοδικού LIFE, με τον όρο να του δώσουν πίσω τις πρώτες «πειρατικές» φωτογραφίες. Η οικογενειακή αυτή φωτογραφία έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό LIFE στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις 7 Νοεμβρίου του 1969.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, η φήμη του θανάτου του Πολ δεν έσβησε ποτέ! Υπάρχουν άνθρωποι που, ακόμα και σήμερα, μαζεύουν στοιχεία και συναρμολογούν τις ψηφίδες ενός παζλ που δεν έχει πλέον κανένα λόγο να υπάρχει. Όμως οι φήμες, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές, δεν ξεπερνιούνται εύκολα, ακόμα κι όταν αντιβαίνουν κάθε κανόνα της λογικής. Ανταποκρίνονται σε κάποια σκοτεινή ανθρώπινη ανάγκη, και τροφοδοτούνται θαρρείς από το ίδιο το μυστήριο της ζωής. Έτσι, ο σερ Πολ Μακάρντνεϋ, έχει το προνόμιο να είναι ζωντανός, ενώ η φήμη τον θέλει για παραπάνω από 50 χρόνια πεθαμένο. Το μόνο παρήγορο, είναι πως η μουσική του θα μείνει για πάντα ζωντανή.

Διαβάστε επίσης

Amelie: Ένα από τα πιο στιλάτα φιλμ του αιώνα «έκλεισε» τα 20

Nirvana: 30 χρόνια από την κυκλοφορία του ιστορικού «Nevermind» – Η ιστορία πίσω από τον θρύλο

Charlie Watts: Ο «βηματοδότης» των Rolling Stones που «προτιμούσε» τη τζαζ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42