search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 01:15
MENU CLOSE

Δραματική προειδοποίηση Τσίπρα για ακρίβεια: Ο χειμώνας θα θυμίζει το 2012-2013

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2200
21/10/2021
21.10.2021 07:00
TSIPRAS_SYRIZA_NEW

Έκρηξη της ακρίβειας σε ρεύμα και αγαθά βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προσάπτει στον πρωθυπουργό ρόλο «παρατηρητή», μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Την ίδια ώρα και με αφορμή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που προβλέπει ανάπτυξη 6,1% για φέτος, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική για το ποιοι επωφελούνται αυτής της ανάπτυξης υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά η πλειονότητα της κοινωνίας μένει εκτός «άμβωνος». Επίσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και την απορρόφηση των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης.

Χθες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε πρωτοβουλίες όπως

πολιτική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας και την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων,

-κατάθεση πρότασης νόμου για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και ταυτόχρονα κατάθεση πρότασης διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Πρότεινε επίσης,

-ανάληψη πρωτοβουλίας, σε συνεννόηση και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τη σύσταση κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Επανέλαβε την κριτική που άσκησε και με την προχθεσινή του συνέντευξη στον Alpha, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συνειδητοποιεί το μέγεθος της κρίσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το κύμα ακρίβειας που έρχεται, και ουσιαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι σχετικές παρεμβάσεις της είναι αναντίστοιχες του προβλήματος. Μάλιστα, ανέβασε τον συναγερμό λέγοντας πως έρχεται δύσκολος χειμώνας, τέτοιος που συγκρίνεται με τη διετία 2012 – 2013.

Σε σχέση με το ταμείο ανάκαμψης, επεξηγώντας την προαναφερόμενη πρωτοβουλία, σημείωσε πως:

«Όλα δείχνουν πως οι εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις μας στην κυβέρνηση επιβεβαιώνονται, αφού το ταμείο ανάκαμψης δεν θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας. Ήδη διαφαίνεται πως δημιουργείται πολύ μεγάλο πρόβλημα με την απορροφητικότητα στους πόρους του. Και πρέπει φυσικά να παρακολουθήσουμε την πορεία των πραγμάτων σε σχέση με τις τράπεζες, αφού με τα πιστοληπτικά τους κριτήρια αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους πόρους του».

Τρία μέτρα

Αναλυτικότερα, όπως είναι γνωστό, ως προς την ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τρία πράγματα:

-Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

-Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε η αλλαγή αυτή τιμολογιακής πολιτικής να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Alpha την Τρίτη, καταλόγισε άγνοια στην κυβέρνηση για το πώς τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά. Σημείωσε πως ένα στα τρία νοικοκυριά δεν έχει να βγάλει τον μήνα και επιπλέον είναι αντιμέτωπα με κύμα ανατιμήσεων σε μια στιγμή που

-η τιμή χονδρική του ρεύματος σημείωσε ρεκόρ (253 ευρώ η μεγαβατώρα),

-το πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 40%,

-οι μισθοί έχουν μείνει καθηλωμένοι εδώ και δυόμισι χρόνια, «από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση».

Κοινωνική πολιτική vs συμφέροντα

Ως απόδειξη του ότι η κυβέρνηση δεν έχει επίγνωση του πώς ζουν τα νοικοκυριά επικαλέστηκε την εξαγγελία της ΔΕΘ για 150.000 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, την οποία στη συνέχεια αναγκάστηκε να αναθεωρήσει.

Σε σχέση με την απόρριψη εκ μέρους της κυβέρνησης μέτρων όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Αλέξης Τσίπρας αφενός της χρέωσε πολιτική επιλογή εξυπηρέτησης εργοδοτικών συμφερόντων, αφετέρου παρέπεμψε σε ευρωπαϊκά παραδείγματα (Ισπανία, προεκλογικό πρόγραμμα Σολτς στη Γερμανία για αύξηση 24% του ημερομισθίου) προκειμένου να υπογραμμίσει την απόκλιση από προοδευτικές τάσεις και επιλογές σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιχείρησε επίσης να εκθέσει τον πρωθυπουργό ως προς τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν ότι θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό στο διπλάσιο των ρυθμών ανάπτυξης. «Φέτος θα καταγράψουμε 6%. Γιατί έδωσε αύξηση από 1.1.2022 50 λεπτά την ημέρα, μια αστεία αύξηση 2%;» αναρωτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται σε αυτή τη ρότα διότι δεν θέλει να δυσαρεστήσει κάποιους εργοδότες και στο ίδιο πλαίσιο πολιτικής ενέταξε το εργασιακό Χατζηδάκη, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δίνοντας 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, τη ρύθμιση για τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, που άφησε εκτός τριτοβάθμιας φέτος 40.000 μαθητές. «Είναι μια κυβέρνηση εμμονική στο να εξυπηρετεί συμφέροντα, αλλά όχι το συμφέρον των πολλών» ανέφερε.

Για τους λίγους

Την ίδια ώρα απέρριψε τις απαντήσεις της κυβέρνησης για τον φόρο στα καύσιμα (υψηλό το κόστος) και για το ρεύμα (ήδη επιδοτείται με μισό δισ. ευρώ) και το επιχείρημα στο οποίο πατούν, δηλαδή το έλλειμμα, που ανέρχεται στο 7%. Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η κυβέρνηση θυμάται το έλλειμμα όταν τη συμφέρει, δηλαδή όταν πρόκειται για κοινωνική πολιτική, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αποτυπώνει και τον ιδεολογικό δογματισμό της. Ξεχνάει το έλλειμμα όταν εξαγγέλλει φοροελαφρύνσεις «σε αυτούς που έχουν 800.000 ευρώ ακίνητη περιουσία, δηλαδή το 0,4% του πληθυσμού», όταν μειώνει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων και στα μερίσματα και όταν αγοράζει εξοπλιστικά 7 δισ.

Κοινώς, το βασικό σημείο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτικό περισσότερο και όχι τόσο διαχειριστικό, αφού εστιάζει στην απουσία κοινωνικού προσήμου στην κατανομή των δαπανών.

Πολιτική επιλογή θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και την έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως επισήμανε χθες η τομεάρχης Οικονομίας Έφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και τη συζήτηση για τις τράπεζες. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι παρατηρητής όταν «οι τράπεζες έχουν λάβει μία πρωτοφανή ρευστότητα τα τελευταία δύο χρόνια, την οποία δεν διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία». «Ακόμα και όταν ένα μέρος της ρευστότητας μεταβιβάζεται στην πραγματική οικονομία, αυτό γίνεται ανισομερώς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και ουσιαστικά έχουμε αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες, ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε πως «η κυβέρνηση μείωσε κατά 1 δισ. ευρώ τον στόχο που η ίδια είχε θέσει για την απορρόφηση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης για το 2021», παραπέμποντας στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στις αρχές της εβδομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζοντας ότι «κι εδώ έχουμε μεγάλη καθυστέρηση παροχής ρευστότητας στην οικονομία». Συμπλήρωσε δε πως «αν δεν υπάρχει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων, αυτό θα έχει συνέπειες και στα δημόσιο έσοδα». Γενικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί λεπτές ισορροπίες επισημαίνοντας από τη μία τους δημοσιονομικούς κινδύνους λόγω της αύξησης του χρέους και του ελλείμματος, όταν εγκαλεί την κυβέρνηση για σπατάλες και δαπάνες που δεν αφορούν στην κάλυψη επιτακτικών κοινωνικών αναγκών, από την άλλη (δεδομένου άλλωστε ότι προβάλλει οικονομικά αιτήματα) υπενθυμίζει τη ρύθμιση του χρέους που πέτυχε και το μαξιλάρι. Ενδεικτική η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha σχολιάζοντας τους εξοπλισμούς: «ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε το κεφάλι από το νερό το 2018, αλλά μην ξεχνάμε, 210% είναι το χρέος».

Διαβάστε επίσης:

Ανδρέας Λοβέρδος από τα Χανιά: Στόχος να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση

Μητσοτάκης σε ΕΒΕΑ: Πρέπει να δρομολογήσουμε την ανάκαμψη των επιχειρήσεων

Καραμανλής: Ποτέ κανείς δεν είπε τη λέξη «διόδια»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59