search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:53
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜεΡΑ25: Ζητούν σαφείς απαντήσεις για τις συνθήκες του περιστατικού και τη χρήση των όπλων στο Πέραμα

23.10.2021 21:33
Perama_new

Εξηγήσεις για την στάση της Ελληνικής Αστυνομίας στα χθεσινά επεισόδια στο Πέραμα, ζητούν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία». 

Και συνεχίζει: «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της αστυνομίας, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να διασφαλίσουν ότι η ΕΛΑΣ δεν θα μετατραπεί σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών», αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει: «Οφείλουν να εξηγήσουν πώς καταλήξαμε στο τραγικό αποτέλεσμα, αντί για σύλληψη να έχουμε ένα νεκρό και επτά τραυματίες». Αναφέρεται στις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας: «Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να βγάλει πόρισμα ότι όλα έγιναν καλώς και ότι δουλειά της αστυνομίας είναι η μετατροπή της Αθήνας σε άγρια Δύση» και καταλήγει: «Ελπίζουμε ειλικρινά η κυβέρνηση να μην καλύψει αυτόν τον ανεύθυνο λαϊκισμό. Η ασφάλεια των πολιτών της χώρας απαιτεί σχέδιο, ψυχραιμία και επιχειρησιακή σοβαρότητα».

ΚΚΕ

«Τα γεγονότα στο Πέραμα, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό και τραυματίες, μετά μάλιστα από καταδίωξη και καταιγισμό πυροβολισμών μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προκαλούν δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία κι ανασφάλεια».

«Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό και κυρίως για τη χρήση των όπλων, χωρίς να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τα γεγονότα στο Πέραμα και σημειώνει καταλήγοντας: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τέτοιου είδους  περιστατικά έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τις οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας κι εμπλοκής».

ΜεΡΑ25

Επίθεση στην κυβέρνηση με επίκεντρο τα γεγονότα στο Πέραμα που οδήγησαν στο θάνατο ενός πολίτη από πυρά αστυνομικών, εξαπολύει το ΜεΡΑ25 με ανακοίνωσή του. Τονίζει ότι «η «βροχή από σφαίρες» από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ που είχε ως αποτέλεσμα ένα ανθρωποκυνηγητό ρουτίνας στο Πέραμα να καταλήξει με νεκρό τον ένα από τους (άοπλους) κυνηγημένους, δεν ξύπνησε μόνο μνήμες 2008. Επιβεβαιώνει με τον τραγικότερο τρόπο ότι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επενδύσει στην «ασφάλεια» με τον τρόπο που η «βαθιά Δεξιά» αντιλαμβάνεται τον όρο, τελικά οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, με τους «φρουρούς της έννομης τάξης» να γίνονται κατά κόρον μέρος των προβλημάτων που αποστολή τους είναι υποτίθεται να λύσουν».

Ταυτόχρονα, σημειώνει το ΜεΡΑ25, «οι απαράδεκτες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και μάλιστα λαλίστατων, τηλεοπτικών πρωτοκλασάτων Υπουργών, όχι μόνο δεν καθησυχάζουν τους φόβους μας, αλλά εμπεδώνουν ακόμα περισσότερο ότι το επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε. δεν συνιστά εξ ορισμού και εκ πεποιθήσεως κράτος δικαίου».

ΚΕΕΡΦΑ

Εκτελέσεις άοπλων σηματοδοτεί η δράση της ΕΛΑΣ του Θεοδωρικάκου στο Πέραμα με θύμα 20χρονο Ρομά.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του εικοσάχρονου νέου που έχασε τη ζωή του, όταν πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στο Πέραμα.

Η αποτρόπαια εκτέλεση του 20χρονου Ρομά σε καταδίωξη αστυνομικών στο Πέραμα είναι ένα χειροπιαστό δείγμα του νέου δόγματος της ΕΛΑΣ, το οποίο εφαρμόζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η Αστυνομία για να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη» έχει κλιμακώσει την καταστολή και την αστυνομική βία το τελευταίο διάστημα, με τις πρωτοφανείς σε αγριότητα επιθέσεις κατά των διαδηλώσεων των απεργών εκπαιδευτικών, των νοσοκομειακών και της αντιφασιστικής αντιρατσιστικής κινητοποίησης της ΚΕΕΡΦΑ στις 9 Οκτώβρη. Περικυκλώσεις απεργών και αντιφασιστών, ρίψεις χημικών και ξυλοδαρμοί χωρίς κανένα λόγο.

Με αυτή την κλιμάκωση η Αστυνομία εφαρμόζει το δόγμα «νόμος και τάξη», τραβώντας τα περίστροφα και φτάνοντας σε εκτελέσεις. Η επίδειξη αστυνομικού τσαμπουκά με όπλα να ρίχνουν σφαίρες εκτυλίσσεται στις 11/10 στην οδό Μάρνη, στις 12/10 στον Άγιο Παντελεήμονα και στις 22/10 στα Τρίκαλα.

Πρόκειται, λοιπόν για σαφή επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για χρήση όπλων, ακόμη και για άοπλους και όχι για τυχαία περιστατικά «εμπλοκής» αστυνομικών με «παραβατικούς». Εξ άλλου δεν προβλέπεται η θανατική ποινή για όποιον κλέβει αυτοκίνητο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η επίδειξη αστυνομικής βαρβαρότητας μετατράπηκε σε άδειασμα περιστρόφων των αστυνομικών στο σώμα ενός 20χρονου Ρομά, δείχνοντας ότι ο ρατσισμός καλά κρατεί. Προφανώς, χρειάζεται η διερεύνηση και του ρατσιστικού κινήτρου των εκτελεστών στην υπόθεση αυτή.

Απαιτούμε να μπει τέλος στην αστυνομική βαρβαρότητα με τη χρήση όπλων. Να αφοπλιστεί επιτέλους η Αστυνομία! Το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα, οι κινήσεις υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών χρειάζεται να διεκδικήσουν αποφασιστικά το τερματισμό αυτής της κλιμάκωσης πριν θρηνήσουμε νέα θύματα.
Απαιτούμε να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες της εκτέλεσης του 20χρονου Ρομά και να τιμωρηθούν οι ένοχοι αστυνομικοί. Καμία συγκάλυψη στα εγκλήματά της ΕΛΑΣ.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Το υπουργείο και η αστυνομία οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις»

Καταδίωξη στο Πέραμα: «Δεν υπάρχει τραυματίας αστυνομικός…» (Video)

ΕΕ προς Άγκυρα: Aπολυταρχική διολίσθηση η απέλαση δέκα Πρέσβεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:52