search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:03
MENU CLOSE

«Αντίο» από την Άνγκελα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2201
27-10-2021
28.10.2021 07:00
merkel-new

Το πρωθυπουργικό «σε περιμένω στην Αθήνα…» προς τη Μέρκελ διατυπώθηκε στη Σλοβενία, στο σύντομο τετ α τετ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ε.Ε. – δυτικών Βαλκανίων. Η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, αφήνοντας τον θώκο της καγκελαρίας, πραγματοποιεί επισκέψεις ανά τον κόσμο που μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα δεν έχουν.


Ύστερα από 16 χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας, η πολιτικός Άνγκελα Μέρκελ – αφού χαιρέτησε τους Ευρωπαίους ηγέτες στην τελευταία της σύνοδο κορυφής στο τέλος της περασμένης εβδομάδας – δεν θα μπορούσε να μην περάσει μια βόλτα και από την Αθήνα, ιδιαίτερα μετά τη συνάντησή της με τον Ερντογάν.
Σταθμοί της έως τώρα ήταν μεταξύ άλλων η Βρετανία, το Ισραήλ, η Σερβία, το Βατικανό, η Τουρκία. Η καγκελάριος επισκέπτεται τη χώρα μας ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Σε καμία περίπτωση δεν θα μιλούσε κανείς για τον συμβολισμό της ημερομηνίας.


Ο στόχος της, σύμφωνα με πληροφορίες από την καγκελαρία, δεν είναι άλλος από το να κρούσει για μία τελευταία φορά «καμπανάκι» για τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, το προσφυγικό, το Κυπριακό, αλλά και την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που μπήκε προσωρινά στον πάγο ελέω κορωνοϊού.
Αναφορικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης, το βράδυ της Πέμπτης η καγκελάριος και ο πρωθυπουργός της χώρας μας Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν δείπνο. Την Παρασκευή το πρωί η Μέρκελ θα συναντηθεί με νέους, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Στις συνομιλίες κατόπιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συζητηθούν, σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Ουλρίκε Ντέμερ, θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την οικονομική συνεργασία, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα και το προσφυγικό. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσει το μεσημέρι κοινή συνέντευξη Τύπου.

“Γλυκές” σχέσεις λόγω ΕΛΚ

«Φωνή λογικής» είχε χαρακτηρίσει ο Μητσοτάκης τη Μέρκελ όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του και τη συνάντησε για πρώτη φορά. «Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα, είχαμε κάποιες έντονες συζητήσεις», έχει πει ο Μητσοτάκης στη γερμανική «Bild», υποστηρίζοντας πως «καμία Δημοκρατία δεν εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, παραλαμβάνοντας από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα και γνωρίζοντας πως το κράτος έχει συνέχεια, ήξερε πολύ καλά ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Γερμανίδα σιδηρά κυρία θα είναι δύσκολες.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, που συνεπάγεται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία, το προσφυγικό ζήτημα και πόσο μάλλον τα ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονταν ψηλά στην ατζέντα των διμερών, αλλά και ευρωπαϊκών σχέσεων.

Και μετά ήρθε η πανδημία. Το ευρωπαϊκό μπλοκ ήρθε αντιμέτωπο με μία υγειονομική κρίση που είχε ως απόρροια τη συμφωνία για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Γερμανία, δεδομένης της στοχοπροσήλωσής της στο χρέος, ήταν το πιο σκληρό κράτος – μέλος στη διαπραγμάτευση για την επίτευξη της συμφωνίας για τον Μηχανισμό.

Γκρίζες ζώνες στα ελληνοτουρκικά


Η Ελλάδα συνεχίζει να παλεύει με τις προκλήσεις στο προσφυγικό, την παραβατική Τουρκία και το υψηλό χρέος της. Το κόμμα του Μητσοτάκη, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, βλέπει την απερχόμενη καγκελάριο ως φίλη της Ελλάδας και ευελπιστεί για τη συνέχιση των καλών σχέσεων – που αποκαταστάθηκαν, όπως όλα δείχνουν, μετά τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων – αλλά με γκρίζες ζώνες στα ελληνοτουρκικά.
Το Βερολίνο παρακολουθεί στενά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αλλά όλα αυτά τα χρόνια δουλεύει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν είναι πάντως τόσο μακρινός ο αποκλεισμός της Αθήνας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, καθώς μάλιστα είχε έρθει… από το παράθυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, χωρίς μάλιστα καμία πειστική δικαιολογία προς την ελληνική πλευρά.


«Η Γερμανία είναι Γερμανία» δηλώνουν αρμόδιες πηγές για την επίσκεψη της απερχόμενης καγκελαρίου. Ο βασικός πυρήνας στην προσέγγιση διάφορων θεμάτων δεν είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει δραματικά και γι’ αυτόν τον λόγο η Αθήνα επιχειρεί να χτίζει έγκαιρα συμμαχίες με χώρες όπως η Γαλλία (αμυντική συμφωνία) και η Ιταλία (για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης).

Το κράτος έχει συνέχεια

Η ατζέντα της συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη περιελάμβανε τόσο τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας όσο και το προσφυγικό, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο η καγκελάριος είχε κάνει έκκληση να συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος.
Παρόμοια έκκληση αναμένεται ότι θα κάνει και στην Αθήνα. Οι σχέσεις με την Τουρκία θα απασχολήσουν και τις συνομιλίες της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, επίσης το Κυπριακό, όπως και το προσφυγικό, το οποίο επιβαρύνει όλο και περισσότερο τις ελληνογερμανικές σχέσεις.


Από την πλευρά του ο Ερντογάν, που ευχαρίστησε δύο φορές την «αγαπητή φίλη» του, την Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε εκ των προτέρων τις ανησυχίες του για το μέλλον: «Δεν είναι ποτέ εύκολο να εργάζεσαι με έναν συνασπισμό» όπως αυτός που διαπραγματεύεται επί του παρόντος για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, εκτίμησε.
Σκληρό πόκερ για το ποιος τελικά θα βγει κερδισμένος από το μπρα ντε φερ με την Τουρκία. Η Μέρκελ ό,τι ήταν να κάνει το έκανε, η σκυτάλη περνάει στον επόμενο καγκελάριο, αλλά το κράτος έχει συνέχεια…

Διαβάστε επίσης:

Στην αιωνιότητα η Φώφη Γεννηματά – Χιλιάδες στο ύστατο «χαίρε» (Photos/Videos)

Επίθεση με βιτριόλι: 15 χρόνια κάθειρξη στην Έφη Κακαράντζουλα – Ομόφωνα ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας χωρίς ελαφρυντικά

Κορωνοϊός: Άλμα με 63 θανάτους, αυξάνονται κρούσματα και διασωληνωμένοι – Συναγερμός για τη διασπορά σε παιδιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42