search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:58
MENU CLOSE

Επίθεση με βιτριόλι: 15 χρόνια κάθειρξη στην Έφη Κακαράντζουλα – Ομόφωνα ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας χωρίς ελαφρυντικά

27.10.2021 16:24
efi-new

Το μέγιστο της προβλεπόμενης ποινής για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας επέβαλε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο την Έφη.

Το δικαστήριο επέβαλε στην κατηγορούμενη ποινή κάθειρξης 15 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και ακόμα 6 μήνες για το πλημμέλημα της απείθειας. Αντίστοιχη ήταν και η εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχη της 36χρονη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, και όχι της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όπως η ίδια είχε ζητήσει.

Παράλληλα το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα ο οποίος σημείωσε ότι «η σύννομη ζωή δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία».

Ο Εισαγγελέας τόνισε ακόμη πως η αναγνώριση ελαφρυντικού στην 37χρονη, είναι αβάσιμη αφού αποδείχθηκε πως η κατηγορούμενη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον Επαμεινώνδα. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε ο εισαγγελέας και προσέθεσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου».

Για την ποινή ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης των 15 ετών: «προτείνω 15 έτη ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και έξι μήνες για απείθεια».

Τρεισήμισι ώρες διήρκεσε η διάσκεψη του δικαστηρίου

Νωρίτερα ο πρόεδρος, μετά από τρεισήμισι ώρες διάσκεψης του δικαστηρίου, ανακοίνωσε την ετυμηγορία των δικαστών για την ενοχή της 37χρονης γυναίκας, οι οποίοι υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση που ζήτησε να μην αλλάξει η κατηγορία. 

Εισαγγελέας: Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου

Πριν την ανακοίνωση της απόφασης, ο Εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει το λόγο για να απαντήσει στον συνήγορο της Έφης Κακαράντζουλα, σχετικά με επιχειρήματα που εκείνος προέβαλε για να καταδείξει τη μη ανθρωποκτόνο πρόθεση της εντολέως του.

«Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει»  είπε, προσθέτοντας: «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου».

Κεχαγιόγλου σε Ιωάννα: «Δεν ανέχομαι μπούλινγκ από κανένα»

Προηγήθηκε η αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης, με τον δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου να διαπληκτίζεται με την Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Αρχίζοντας την αγόρευσή του ο Σάκης Κεχαγιόγλου εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη συμπάθεια του στην Ιωάννα και επισήμανε, εκ νέου, ότι όλοι οφείλουν να ξεχωρίζουν τον ρόλο του συνηγόρων υπεράσπισης.

«Υπερασπιζόμαστε ανθρώπους και όχι αδικήματα» είπε ο συνήγορος της Έφης Κακαράντζουλα, προκαλώντας από το ακροατήριο την αντίδραση της Ιωάννας. Τότε ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε: «Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν ανέχομαι ούτε μπούλινγκ από κανένα. Σέβομαι το θύμα να σεβαστούν όλοι εδώ μέσα το ρόλο μου ως δικηγόρου υπεράσπισης».

«Δεν ζητά το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας»

Στην αγόρευσή του ο Σάκης. Κεχαγιόγλου ανέφερε πως η εντολέας του δεν ζητεί να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Όπως ανέφερε ο συνήγορός της 36χρονης, ο νόμος απαιτεί ο κατηγορούμενος να έχει προσπαθήσει να άρει τις συνέπειες της πράξης τους.

Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η εντολέας του, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορούσε να κάνει και πάρα πολλά πράγματα προς αυτή τη κατεύθυνση. «Τι θα μπορούσε να κάνει; Να βοηθήσει οικονομικά για την αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας. Προέρχεται όμως από φτωχή οικογένεια, που δεν διαθέτει χρήματα. Η ίδια ζούσε μόνο με το μισθό της. Για το λόγο αυτό η υπεράσπιση δεν θα ζητήσει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιόγλου.

Πρότερος σύννομος βίος

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου ζήτησε ωστόσο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου για την 37χρονη κατηγορούμενη.

Ο συνήγορος τόνισε στο δικαστήριο πως μόνο αυτό το ελαφρυντικό διεκδικεί για την εντολέα του καθώς η οικονομική της κατάσταση δεν της επιτρέπει να δείξει εμπράκτως την ειλικρινή της μεταμέλεια.

«Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν οικονομικά την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη. Και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό, κύριοι ένορκοι, αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» είπε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Ο συνήγορος ανέπτυξε το σκεπτικό του για τη μετατροπή της κατηγορίας και επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην εντολέα του.

Μάλιστα έκανε αναφορά στην επίθεση με καυστικό υγρό σε βάρος μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη, όπου το αδίκημα που αποδόθηκε στο δράστη ήταν της βαριάς σκοπούμενης βλάβης λέγοντας πως στην περίπτωση της Έφης «ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει».

Κατά τον συνήγορο, η 37χρονη έπεσε θύμα της εμμονής της «γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο… Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της καστέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στον εαυτό της της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια», είπε ο συνήγορος και κατέληξε: «Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται».

«Ζήτησε συγγνώμη»

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε επίσης ότι η εντολέας του πολλές φορές ζήτησε συγνώμη για την πράξη της, ωστόσο μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως αμετανόητη.

Ο συνήγορος ζήτησε ακόμη από δικαστές και ενόρκους να μην επηρεαστούν από τον Τύπο και την κοινή γνώμη και να κρίνουν την εντολέα του με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και της αποδεικτικής διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης:

Στην αιωνιότητα η Φώφη Γεννηματά – Χιλιάδες στο ύστατο «χαίρε» – Πομπή προς το Α’ νεκροταφείο (Live)

Πέραμα: Στα δικαστήρια Πειραιά οι 7 αστυνομικοί – Τους φώναξαν… «Είστε ήρωες»! (photos/videos)

Επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Ζωγράφου (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:58