search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:02
MENU CLOSE

Ήλιος: Πιθανά προβλήματα στη Γη από την ισχυρή ηλιακή έκλαμψη

29.10.2021 18:50
nasa_eklampsi

Το σαββατοκύριακο αναμένεται να πλήξουν τη Γη  τα ηλιακά φορτισμένα σωματίδια από την ισχυρή έκλαμψη και τη στεμματική έκρηξη μάζας του Ηλίου που σημειώθηκε την 28η Οκτωβρίου.  Μάλιστα, τα σωματίδια ενδέχεται να προκαλέσουν θεματικό σέλας στις βόρειες αρκτικές περιοχές, όπως ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (ΝΑSA).

Οι εκλάμψεις αυτές είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας, οι οποίες δεν μπορούν να διαπεράσουν την ατμόσφαιρα και να βλάψουν τους ανθρώπους, αλλά – αν είναι αρκετά ισχυρές όπως η συγκεκριμένη – είναι δυνατό να προκαλέσουν ατμοσφαιρική διαταραχή, δηλαδή στον διαστημικό «καιρό» και κατ’ επέκταση προβλήματα στο στρώμα όπου «ταξιδεύουν» τα σήματα GPS και επικοινωνιών, να πλήξουν δηλαδή τις δορυφορικές επικοινωνίες.

Η έκλαμψη της Πέμπτης ήταν ισχύος Χ1 (η Χ είναι η πιο ισχυρή κατηγορία εκλάμψεων).Οι πιο ασθενείς εκλάμψεις είναι της κατηγορίας C, ενώ οι ενδιάμεσες της κατηγορίας Μ.

Οι εκλάμψεις μπορεί να συνοδεύονται από στεμματικές εκρήξεις ηλιακής μάζας, πολύ φορτισμένων σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν στο διάστημα με τεράστιες ταχύτητες. Η έκλαμψη της Πέμπτης προήλθε από μια ενεργή ηλιακή κηλίδα (AR2887) στο κέντρο του Ήλιου, η οποία «βλέπει» προς τη Γη.

Ο Ήλιος βρίσκεται στην αρχική φάση του τρέχοντος κύκλου της δραστηριότητας του, που κάθε φορά διαρκεί περίπου 11 χρόνια. Ο τωρινός κύκλος άρχισε το Δεκέμβριο του 2019.

Διαβάστε επίσης:

Squid Game: Το κρυπτονόμισμα της σειράς του Netflix εκτοξεύεται πάνω και από τα… νούμερα τηλεθέασης

Βαυαρία: Σε δίκη 66χρονος που κατηγορείται ότι ευνούχιζε άντρες στην κουζίνα του σπιτιού του

Akazoo: «Καμπάνα» 38,8 εκατ. δολαρίων στην ελληνική εταιρεία για απάτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:02