search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:02
MENU CLOSE

Καταδίωξη στο Πέραμα: Διαθεσιμότητα για τους επτά αστυνομικούς ζητά η οικογένεια του 18χρονου Ρομά

29.10.2021 18:11
roma

Για κατασκευάσματα στα όρια της ρατσιστικής χυδαιότητας από πλευράς ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο οι συνήγοροι της οικογένειας του νεαρού Ρομά, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών το περασμένο Σάββατο.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της «Ελλάν Πασσέ», Ηλίας Γιαννόπουλος, Θανάσης Καμπαγιάννης και Αλεξάνδρα Καραγιάννη μίλησαν για την υπόθεση και την προκλητική απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι επτά αστυνομικοί που κατηγορούνται για κακουργήματα.

Ζήτησαν ξεκάθαρα να διερευνηθεί και το ρατσιστικό κίνητρο πίσω από το αιματηρό περιστατικό και εξήγησαν αναλυτικά τις θέσεις τους.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει διάβημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι κατηγορούμενοι, καθώς «είναι αδιανόητο οι αστυνομικοί που έριξαν 36 σφαίρες παραβιάζοντας εντολές, να μπορούν να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους και να είναι επικίνδυνοι, ελεύθεροι και ένοπλοι».

Οι συνήγοροι της οικογένειας χαρακτήρισαν «καταγέλαστο» τον ισχυρισμό των αστυνομικών ότι δεν αναγνωρίζουν τον 14χρονο που εμφανίστηκε ως οδηγός του οχήματος που συμμετείχε στην καταδίωξη.

«Με προβλημάτισε το γεγονός ότι σε αντίστοιχες υποθέσεις ανθρωποκτονίας έχουμε προφυλάκιση. Εύχομαι τουλάχιστον αυτό που έγινε τώρα να τηρείται σε κάθε περίπτωση ώστε να μην έχουμε κορεσμό προφυλακίσεων. Ο αστυνομικός ο οποίος τάσσεται υπέρ των πολιτών πρέπει να ξέρει να διαχειριστεί τον φόβο τον τρόμο και τα συναισθήματα του. Κακώς δεν σταμάτησαν στον έλεγχο και έκλεψαν το αυτοκίνητο οι τρεις που επέβαιναν. Τι είναι αυτό όμως που έκανε τους αστυνομικούς να υπερβούν το μέτρο και να πυροβολήσουν τόσες φορές; Στις υποθέσεις που έχω χειριστεί οι ισχυρισμοί όπως ο φόβος δεν έχουν γίνει δεκτοί. Εδώ μάλιστα μιλάμε για αστυνομικούς που πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι. Υπάρχει και η νομοθεσία περί όπλων. Πότε μπορεί ένας αστυνομικός να κάνει χρήση;»

«Δυστυχώς η ΕΛΑΣ κατέφυγε σε κατασκευάσματα τα οποία άγγιξαν τα όρια της ρατσιστικής χυδαιότητας. Δεν υπήρχαν τραυματίες και οδηγός δεν ήταν ο Νίκος Σαμπάνης. Είναι ζητούμενο η αποκατάσταση εμπιστοσύνης κοινότητας ρομα και Αστυνομίας» σημείωσε από την πλευρά του ο σύμβουλος της «Ελλάν Πασσέ», Ηλίας Γιαννόπουλος.

Πλήρη αντικειμενική και ανεξάρτητη έρευνα ζήτησε, με τη σειρά της, η δικηγόρος Α. Καραγιάννη, η οποία επίσης εκπροσωπεί την οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη τονίζοντας «το συμβάν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική ενέργεια που θα πρέπει να καταδικαστεί. Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το μόνο που ζητάμε είναι μια πλήρης αντικειμενική και ανεξάρτητη έρευνα κοι αυτό θα επιδιώξουμε μέχρι το τέλος. Ο θάνατος και ο τραυματισμός δεν συνάδουν με τον τρόπο που η αστυνομία πρέπει να προστατεύει τους πολίτες».

Οι συνήγοροι της οικογένειας πραγματοποίησαν τη συνέντευξη Τύπου την ώρα που αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο το πόρισμα της έρευνας σχετικά με την επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της Αστυνομίας στη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη.

Διαβάστε επίσης

Akazoo: «Καμπάνα» 38,8 εκατ. δολαρίων στην ελληνική εταιρεία για απάτη

Κορωνοϊός: «Αγγίζουν» τους 400 οι διασωληνωμένοι, πάνω από 3.600 κρούσματα – «Βράζει» η Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη Μέρκελ: Πού εξαφανίστηκε ο Πίνατ;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:02