search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:07
MENU CLOSE

Πρωινάδικα μεσημεριανάδικα – Σε ένα άλλο σύμπαν

29.10.2021 13:01
studio_new

Εγκαταλειμμένη στην τύχη της μοιάζει να είναι η πρωινομεσημεριανή ζώνη των ιδιωτικών καναλιών.

Όλα όσα γράφτηκαν και είδαν το φώς της δημοσιότητας το καλοκαίρι, που παρουσίαζαν κανάλια, παρουσιαστές, συντελεστές πίσω από τις κάμερες, να πηγαινοέρχονται και να ανασκουμπώνονται για τη φετινή σεζόν που υποτίθεται ότι ο ανταγωνισμός κυρίως λόγω Mega θα ήταν πιο έντονος, αποδεικνύονται τζούφια.

Τα πρωινομεσημεριανάδικα προγράμματα υπογραμμίζουν με τη στάση τους – την άρνηση τους να δουν την πραγματικότητα, την ίδια τη ζωή – τον αυτισμό από τον οποίο διακατέχονται.

Μια τηλεόραση που βαυκαλίζεται ως μέσο που παράγει περιεχόμενο άξιο… παρακολούθησης, δεν είναι παρά μια τηλεόραση παγιδευμένη στις εμμονές της, τις αγκυλώσεις της, στην αφασική νοοτροπία και αντιμετώπιση του ίδιο του Μέσου από τους εκφραστές της συγκεκριμένης ζώνης. Μια μηρυκαστική τηλεόραση.

Ομιλούσες κεφαλές αναλώνονται με στόμφο σε εξαντλητικές αναλύσεις για θέματα που δεν αφορούν παρά τους ίδιους τους συντελεστές των εκπομπών και μια ισχνή μειοψηφία τηλεθεατών.

Η θεματολογία τους πανομοιότυπη, αλλάζει ίσως στην ιεράρχηση από τη μια εκπομπή στην άλλη. Αλλιώς μια από τα ίδια. Ομογενοποίηση.

Απόδειξη; Το ατέρμονο κουβεντολόι για το «Big brother», το «The Bachelor», το «Top Chef». Εκπομπές που έχει απορρίψει εξαρχής η πλειονότητα του τηλεοπτικού κοινού. Όμως στα πρωινομεσημεριανάδικα επιμένουν να συζητούν για αυτά, να κάνουν βαθιές αναλύσεις για τις- κατασκευασμένες- σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των υποψιασμένων και δασκαλεμένων παικτών σε αυτά τα προγράμματα.

Αναλώνονται σε βαθιές αναλύσεις  με κουτσομπολική διάθεση,  που προσπαθούν να καμουφλάρουν με σοβαρό ύφος,  μιλώντας για θέματα που δεν αντέχουν πάνω από μισό λεπτό τηλεοπτικού χρόνου, όσο δηλαδή θα χρειαζόταν απλώς για τη μετάδοση της είδησης. Για παράδειγμα την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου στήθηκε ολόκληρο κουβεντολόι στο «Πάμε Δανάη» για την πρόσφατη είδηση στο σίριαλ με την κόντρα Μπραντ Πίτ- Αντζελίνας Τζολί για την συνεπιμέλεια των παιδιών τους.

Απέναντι, στο «Πρωινό» η ίντριγκα εξυφαινόταν από την προηγούμενη ημέρα. Καλεσμένοι στο στούντιο οι παρουσιαστές του «Big brother» οι οποίοι ρωτήθηκαν τί έχουν να πούν για όσα είχε δηλώσει ο Γιώργος Τσαλίκης που επρόκειτο να είναι εκείνος ο παρουσιαστής. Οι καλεσμένοι αρνήθηκαν να απαντήσουν- μάλιστα τόνισαν ότι πήγαν στην εκπομπή για άλλο λόγο και ότι λόγω της ημέρας (σ.σ. ό,τι είχε ανακοινωθεί η είδηση θανάτου της Φώφης Γεννηματά) δεν είναι σωστό να συζητούν τέτοια θέματα, όμως ακαριαία και με μια ελαφράδα μπήκαν στην διαδικασία να συζητήσουν για το «Big brother»! Υποκρισία…

Αλλά και όταν δεν συζητούν στις εκπομπές αυτές για προγράμματα που είναι στις εξορίες της τηλεθέασης, συζητούν για τις σειρές- μαγνήτες και ενημερώνουν για το παρακάτω. Η νέα ελληνική λέξη είναι το «spoiler». Η δε δημοσιοποίηση θεωρείται δημοσιογραφική δουλειά υψίστης σημασίας και σπουδαιότητας.

Και το τσαλαβούτημα συνεχίζεται με πρόχειρες συζητήσεις για το ελληνικό #Metoo, το κουτσομπολιό γύρω από προσωπικές σχέσεις (ποιος χώρισε, ποιος τα ξανάφτιαξε, γιατί δεν μιλάει ο τάδε με τον δείνα, γιατί ο ένας έκανε unfollow στο facebook και στο Instagram τον άλλον, τί θα έκανε ο ένας αν έβλεπε τον άλλον στο δρόμο). Απέχθεια.

Κι ύστερα είναι και οι συζητήσεις, συχνά οι διαφωνίες, μεταξύ των συντελεστών με αφορμή προφανώς ανούσια για τους περισσότερους θέματα.

Στο μεταξύ αλληλοπροσκαλούνται στις εκπομπές τους. Και αλληλοαποθεώνονται. Ανταλλάζουν επισκέψεις λες και πηγαίνει ο ένας στο σπίτι του άλλου, επιβάλλοντας την αντιτηλεοπτική αυτή πρακτική που υποδηλώνει ένδεια ιδεών και θεμάτων, ως κάτι φυσιολογικό. Πλήξη.

Και έπειτα είναι τα δικά τους ξεκατινιάσματα, όπως τα πρόσφατα ανάμεσα στις παρουσιάστριες των πρωινομεσημεριανάδικων του Alpha και του ΣKAΪ. Ξεπεσμός. Και παρακμή.

Ομνύουν οι εκπομπές αυτές στα δυναμικά κοινά και στους νέους. Την ίδια στιγμή, με τις επιλογές τους, τους απορρίπτουν. Τους διώχνουν. Δεν κάνουν το ελάχιστο για να τους αφουγραστούν. Η αποθέωση της υποκρισίας. 

Την αφασική παρακμιακή κατάντια της ιδιωτικής τηλεόρασης που εμμονικά επιμένει σε ένα ξεπεσμένο και ξεπερασμένο μοντέλο εκπομπών βγαλμένο από την εποχή της επίπλαστης ευμάρειας του 1999- 2000 συνόψισε ο Νίκος Μουρατίδης στην φράση του «τα ριάλιτι δεν τα βλέπω ούτε κατά διάνοια, βαριέμαι φρικτά. Έχετε, σας βάζω και σας μέσα λοιπόν να ξεμπερδεύουμε, μια θεματολογία που δεν με ενδιαφέρει. Θα ήθελα να βλέπω πιο πραγματικά θέματα. Δηλαδή βαρέθηκα να μου λέτε για το μπικίνι της τάδε και το αυτό εκείνης. Το Instagram, πόσα νούμερα έκανε η Μενεγάκη, ποιον είχε καλεσμένο η Φαίη Σκορδά. Τι με νοιάζει εμένα;», όντας καλεσμένος στην εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα» και ρωτήθηκε με αφέλεια από την παρουσιάστρια τί του αρέσει να βλέπει στην τηλεόραση.

Καμία επαφή με την πραγματικότητα. Την κοινωνία. Τη ζωή. Τις εκφάνσεις της. Αν οι τηλεθεατές γυρίζουν την πλάτη σε τηλεοπτικές εκπομπές, οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα εκείνες το έχουν κάνει πράξη και με απροκάλυπτο τρόπο.

Διαβάστε επίσης

Mega: Τη Δευτέρα η πρεμιέρα της Νίκης Λυμπεράκη

ΕΡΤ: Συμφώνησε με την Nielsen για τη μέτρηση τηλεθέασης

ΑΝΤ1: Ποιοι θα παίξουν στο «ROUK ZOUK Special» – Η έκπληξη που ετοιμάζει η Μακρυπούλια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:06