search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:24
MENU CLOSE

AUKUS: Νέα ένταση μεταξύ Γαλλίας-Αυστραλίας – Ο Μόρισον διέρρευσε SMS του Μακρόν για τα υποβρύχια (Video)

02.11.2021 17:22
submarine-new

Νέα ένταση στις σχέσεις Γαλλίας-Αυστραλίας πυροδότησε η διαρροή από το περιβάλλον του Αυστραλού πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, ενός SMS που ο τελευταίος είχε λάβει από τον Γάλλον πρόεδρο δύο μόλις ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS και την συνεπαγόμενη ακύρωση της σύμβασης για τα γαλλικά υποβρύχια.

«Πρέπει να περιμένω καλά ή κακά νέα για την κοινή μας φιλοδοξία σε ότι αφορά τα υποβρύχια;», αναφέρει το γραπτό μήνυμα του Μακρόν στον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον που διέρρευσε στα ΜΜΕ της χώρας.

Η διαρροή του μηνύματος εξόργισε τον Εμανουέλ Μακρόν, με στενό του συνεργάτη να δηλώνει σε γαλλικά ΜΜΕ ότι «η εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει εντελώς. Η αποκάλυψη της ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων είναι μια ωμή και αντισυμβατική τακτική.»

Χειρότερα δε γίνεται

Η διαρροή έρχεται μία μόλις ημέρα μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Γάλλος πρόεδρος προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό, ότι του είπε ψέματα σχετικά με την ακύρωση του συμβολαίου κατασκευής υποβρυχίων τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάζονται περισσότερα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο συμμάχων.

Ο Μακρόν και ο Μόρισον βρέθηκαν στη Ρώμη για τη διάσκεψη της G20.

Επρόκειτο για την πρώτη συνάντησή τους μετά την ακύρωση της παραγγελίας των υποβρυχίων. Η νέα συμμαχία αμυντικής ασφάλειας, η οποία είναι γνωστή ως AUKUS, εξασφαλίζει στην Αυστραλία πρόσβαση σε τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων, ενώ αιφνιδίασε το Παρίσι, προκαλώντας την ανάκληση των πρεσβευτών της Γαλλίας από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, μετά από κατηγορίες ότι πρόδωσαν τη Γαλλία.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα σας. Έχω μεγάλο σεβασμό και μεγάλη φιλία για το λαό σας. Αυτό που λέω είναι ότι όταν έχουμε σεβασμό, πρέπει να είναι κανείς αληθινός και να συμπεριφέρεται ανάλογα και διαρκώς, σύμφωνα με την παραπάνω αξία» δήλωσε ο Μακρόν σε μία ομάδα Αυστραλών δημοσιογράφων που ταξίδεψαν προκειμένου να καλύψουν δημοσιογραφικά την G20.

Σε ερώτηση για το αν κατά την άποψή του ο Μόρισον του είπε ψέματα, ο Μακρόν απάντησε, «Δε νομίζω. Γνωρίζω».

Ο Μόρισον, μιλώντας αργότερα σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στη Ρώμη, δήλωσε ότι δεν είπε ψέματα και ότι είχε προηγούμενα εξηγήσει στον Μακρόν ότι τα συμβατικά υποβρύχια δεν καλύπτουν πλέον τις αμυντικές ανάγκες της Αυστραλίας. Ο ίδιος είπε ότι η διαδικασία για την αποκατάσταση των σχέσεων έχει αρχίσει.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως κατά την άποψή του η Γαλλία είχε πληροφορηθεί για την ακύρωση του συμβολαίου πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS, κάνοντας λόγο για αδέξια διαχείριση του όλου ζητήματος. Η δήλωση αυτή και η συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο σήμαναν τη λήξη της κρίσης στις σχέσεις Παρισιού – Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: «Στοπ» στην πώληση F-16 στην Τουρκία ζητούν 41 βουλευτές του Κογκρέσου

Ααρόν Μπέκ: Πέθανε ο διάσημος ψυχοθεραπευτής του 20ου αιώνα – Ήταν το αντίπαλο δέος του Φρόιντ (Video/Photos)

Ερντογάν: Εκνευρισμός για τα Rafale και τις αμερικανικές βάσεις – Η δημοσκοπική πτώση και οι φήμες για την υγεία του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:01