search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:54
MENU CLOSE

ΗΠΑ: «Στοπ» στην πώληση F-16 στην Τουρκία ζητούν 41 βουλευτές του Κογκρέσου

02.11.2021 17:08
anthony-blinken-new

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της διάσκεψης των G20 αναφορικά με το πρόγραμμα των F-16.

Δεν πέρασαν όμως λίγα 24ωρα για να έρθει το «χαστούκι» από μερίδα μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι με επιστολή τους στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν ζητούν να σταματήσει το πρόγραμμα πώλησης F-16 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, 41 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Αντιπροσώπου Κρις Πάππας, από το Νιου Χάμσαϊρ, και των συμπροέδρων του Hellenic Caucus, Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα) και Κάρολιν Μαλόνεϊ, (Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη), αντιτίθενται στην πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Η συγκεκριμένη επιστολή ακολουθεί πρόσφατες αναφορές ότι η Τουρκία ενδέχεται να προχωρήσει στην αγορά 40 νέων F-16 από τη Lockheed Martin και 80 κιτ εκσυγχρονισμού F-16.

«Πιστεύουμε ότι οι ευρείες αναφορές στο αίτημα της Τουρκίας, καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν, μας παρέχουν επάρκεια για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την πιθανή πώληση», αναφέρεται στην επιστολή προς τον Άντονι Μπλίνκεν.

«Μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο για μια Τουρκία που θα έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά δεν θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν παραβιάσει τη νομοθεσία των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», συνεχίζει η επιστολή.

Ακόμη, οι «41» προειδοποίησαν ότι εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρήσει στην πώληση επικαλούμενη τεχνικά στοιχεία, τότε θα αναγκαστούν να «εξετάσουν πρόσθετη νομοθεσία για τον περιορισμό μιας πιθανής αγοράς».

Υπενθυμίζεται πως η αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων S-400 το 2019 οδήγησε στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η απόφαση οριστικοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και μια εβδομάδα αργότερα, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε αίτημα στην Ουάσιγκτον για την αγορά των F-16.

Διαβάστε επίσης:

Ααρόν Μπέκ: Πέθανε ο διάσημος ψυχοθεραπευτής του 20ου αιώνα – Ήταν το αντίπαλο δέος του Φρόιντ (Video/Photos)

Ερντογάν: Εκνευρισμός για τα Rafale και τις αμερικανικές βάσεις – Η δημοσκοπική πτώση και οι φήμες για την υγεία του

Αφγανιστάν: Εισβολή ενόπλων σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Καμπούλ – Τουλάχιστον 19 νεκροί (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:53