search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:49
MENU CLOSE

Ερντογάν: Δυσαρέσκεια για τη στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη – Τι συζήτησε με Μπάιντεν και Μακρόν

01.11.2021 15:26
Erdogan-G20

Μπορεί η πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στη Ρώμη, ωστόσο αποφάσισε να μην παραβρεθεί στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) επικαλούμενος λόγους «ασφαλείας».

«Αποφασίσαμε να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας και ειδικά να συνεχίσουμε τις οικονομικές σχέσεις πιο εντατικά. Διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν είδα αρνητική προσέγγιση ούτε σε αυτό το ζήτημα» είπε σε δημοσιογράφους ο Ερντογάν για τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, επιστρέφοντας από τη Σύνοδο. Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, διαμαρτυρήθηκε σε Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν για την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη. 

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, «αφού δεν εκπληρώθηκαν τα αιτήματά μας, αποφασίσαμε να μην πάμε στην Γλασκώβη», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση από την Ρώμη στην Τουρκία γιατί, όπως υποστήριξε, η Βρετανία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Άγκυρας για την ασφάλειά του και δεν του παρείχε ασφάλεια ίδια με αυτή που προσφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Εχουμε κανόνες ως προς τα πρωτόκολλα ασφαλείας (…). Ωστόσο, ενημερωθήκαμε την τελευταία στιγμή ότι αυτά τα πρωτόκολλα δεν μπορούν να εκπληρωθούν», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επρόκειτο να ταξιδέψει από την Ρώμη, όπου συμμετείχε στις εργασίες της G20, στην Γλασκώβη, αλλά τελικά επέστρεψε στην Τουρκία την νύκτα.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η ιστοσελίδα Middle East Eye, ο πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να μην ταξιδέψει στην Γλασκώβη εξαιτίας περιορισμών για το μέγεθος της τουρκικής αποστολής και τον αριθμό των επίσημων αυτοκινήτων.

Ο Ερντογάν, η χώρα του οποίου είναι η τελευταία που επικύρωσε το Πρωτόκολλο του Παρισιού, προσέβλεπε σε συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της διάσκεψης.

Ωστόσο, οι δύο τους συναντήθηκαν χθες κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20 στην Ρώμη και δεσμεύθηκαν για καλύτερη συνεργασία για την βελτίωση των τεταμένων τους σχέσεων, σύμφωνα με την Αγκυρα και τον Λευκό Οίκο.

Ο τούρκος πρόεδρος είχε επίσης συναντήσεις τετ-α-τετ κεκλεισμένων των θυρών με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε επίσης

Μεξικό: Νέα δολοφονία δημοσιογράφου – Τον απήγαγαν και τον σκότωσαν (photos)

Βρετανία: Σύγκρουση δύο τρένων σε σήραγγα – 13 οι τραυματίες

Ζόραν Ζάεφ: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:48