search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:11
MENU CLOSE

Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ κατέθεσε η αντιπολίτευση

08.11.2021 17:05
Zoran Zaef_new

Συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία μετά την κατάθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

Είχε προηγηθεί η «διορία» που έδωσε χθες στον Ζόραν Ζάεφ να παραιτηθεί έως το απόγευμα από τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Παρουσιάζοντας την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης  ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι ανέφερε ότι αυτή υποστηρίζεται από 61 βουλευτές, από 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

Την πρόταση μομφής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νικόλοφσκι, υποστηρίζουν ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE (44 βουλευτές), τα αλβανικά κόμματα “Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική” (12 βουλευτές) και “BESA” (3 βουλευτές) και το κόμμα “Levica” (Αριστερά – 2 βουλευτές).

Ωστόσο, ο βουλευτής της “Συμμαχίας για τους Αλβανούς-Εναλλακτική”, Σκεντέρ Ρετζέπι δήλωσε πως δεν μπορεί να συνταχθεί με μία πρωτοβουλία που υποστηρίζεται και από το εθνικιστικό κόμμα “Levica”, το οποίο διατηρεί σταθερά αντιαλβανικό προφίλ.

Ο Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι εξέφρασε εντούτοις τη βεβαιότητα ότι ο Σκεντέρ Ρετζέπι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

O πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι όρισε τη συνεδρίαση του Σώματος για την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, στην οποία θα εξεταστεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί.

Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 61 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής της χώρας.

Αντίδραση Ζάεφ – «Βάζουν σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Αντιδρώντας στην πρόταση μομφής, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει:

«Για να εξυπηρετήσουν την μάταιη επιθυμία τους για εξουσία, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο και ο λαός να υποφέρει.

Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες.

Όμως αυτή η χώρα έχει τον λαό της, πολίτες δημοκράτεςαγωνιστές και πολιτικούς και κόμματα που δεν θα επιτρέψουν στον Μίτσκοσκι, τον Απασίεφ (σ.σ. αρχηγός του κόμματος “Levica”- Αριστερά) και τον Γκρούεφσκι να καταλάβουν και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα.

Ο σκοπός μας είναι και πολιτικός και κρατικός.

Γνωρίζω ότι η πλειοψηφία των πολιτών μας και η πλειοψηφία των βουλευτών μας υποστηρίζουν περήφανα αυτόν τον σκοπό.

Η δημοκρατία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι οι αξίες μας».

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή: Υπουργός νησιωτικού κράτους μπήκε με κοστούμι στο νερό για να στείλει το μήνυμά του

Γερμανία: Οργή και ερωτήματα για τον θάνατο Έλληνα μετανάστη – Καταγγελίες για αστυνομική βία (videos)

Ρωσία: Σάλος με μοντέλο που έδειχνε τα οπίσθια του μπροστά από τζαμί (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:01