search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:10
MENU CLOSE

Γερμανία: Οργή και ερωτήματα για τον θάνατο Έλληνα μετανάστη – Καταγγελίες για αστυνομική βία (videos)

08.11.2021 14:15
zantiotis

Οργή και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία ο θάνατος του 24χρονου Έλληνα μετανάστη, Γιώργου Ζαντιώτη σε αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ.

Οι συνθήκες θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστές, την ώρα που στα social media πληθαίνουν οι φωνές για αστυνομική βία ειδικά κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία η νεκροψία δεν έδειξε υπαιτιότητα τρίτου αποδίδοντας τον θάνατο σε παθολογικά αίτια και ενδεχομένως -όπως σημειώνεται- χρήση ναρκωτικών, ωστόσο βίντεο που κυκλοφορούν από τη στιγμή της σύλληψής του δείχνουν πως ο άνδρας έπεσε θύμα αστυνομικής βίας.

Στα social media ήδη συγκρίνουν την υπόθεση με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Το όνομά του μάλιστα έχει γίνει και hashtag στο Twitter (#GiórgouZantióti) με σχόλια κατά των αρχών και με τους χρήστες να ζητούν εξηγήσεις.

Το περιστατικό, σύμφωνα με το Neues Deutchland, εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το γερμανικό μέσο η αστυνομία υποστηρίζει πως ο άνδρας ήταν επιθετικός.

Στη συνέχαια η είδηση δημοσιεύτηκε στο ελληνικό indymedia με την καταγγελία ότι δεν επετράπη στους συγγενείς να δουν τη σορό, ενώ τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη στιγμή της σύλληψης έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και ενέτειναν τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας ο 24χρονος ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ και κατά τη διάρκεια της λήψης αίματος για τις σχετικές εξετάσεις, μιαμιση ώρα μετά τη σύλληψη, έχασε τις αισθήσεις του.

Επιχειρήθηκε ανάνηψη χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τον επαναφέρουν.

Η αστυνομία του Χάγκεν επιβεβαίωσε το γεγονός και αναφέρει πως έγινε νεκροψία στις 3 Νοεμβρίου δίχως να υπάρξουν ευρήματα για βία τρίτων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, που εκδόθηκε μία σχεδόν εβδομάδα μετά το γεγονός, η αστυνομία δέχθηκε κλήση από έναν οδηγό ταξί πως δύο άτομα, ένας άνδρας και μία γυναίκα -που αρχικά επέβαιναν στο όχημά του- διαπληκτίζονταν έξω από ένα νυχτερινό μαγαζί.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που κυκλοφορεί ο άνδρας είναι πεσμένος στο έδαφος με τους αστυνομικούς να τον έχουν ακινητοποιήσει, ενώ η γυναίκα (που αποδείχθηκε ότι ήταν η αδελφή του) τους παρακαλά να τον αφήσουν λέγοντας ότι «είναι παιδί».

Πληροφορίες από το περιβάλλον του Ζαντιώτη, αναφέρουν ότι ο νεαρός είχε πολύ πρόσφατα χειρουργηθεί λόγω προβλήματος που είχε στο στομάχι του.

Πέρα από τις συνθήκες θανάτου, ερωτήματα προκύπτουν και για τους λόγους που η είδηση αποσιωπήθηκε για πέντε ημέρες μέχρι το βίντεο της σύλληψης να βγει στη δημοσιότητα…

Η τοπική εισαγγελία υποστηρίζει ότι «μια υποκείμενη εσωτερική ασθένεια σε συνδυασμό με την κατανάλωση ναρκωτικών προκάλεσε το θάνατο», προστατεύοντας τους εμπλεκόμενους στη βίαιη σύλληψη αστυνομικούς από έρευνα για τα πεπραγμένα τους. Παράλληλα υποστηρίζει ότι η μη δημοσιοποίηση του περιστατικού θανάτου κρατούμενου σε τμήμα υποστηρίχθηκε ότι έγινε επειδή ήταν «εσωτερική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που «δεν ενδιαφέρει τα ΜΜΕ».

Σύντομα αναμένονται και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι «στο όνομα του προφήτη» – Τραυματίστηκε αστυνομικός

Σουηδία: Έρχεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας

Διάστημα: Κινέζα αστροναύτισσα «περπάτησε» έξω από το νέο διαστημικό σταθμό (Video/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:09