search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:40
MENU CLOSE

Τηλεργασία: Την προκρίνει το υπουργείο Εργασίας ως κύριο μέτρο κατά του κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2204
18-11-2021
18.11.2021 07:00
teleworking-new

Τα κρούσματα λόγω κορωνοϊού ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα και ακόμη δεν έχουμε μπει για τα καλά στην καρδιά του χειμώνα.

Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει στο προσκήνιο, για την ανάσχεση της πανδημίας, την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Σήμερα η τηλεργασία δεν είναι υποχρεωτική, αλλά προαιρετική, καθώς το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη για τον ιδιωτικό τομέα ή με απόφαση του προϊσταμένου σε δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον σχεδιάζουν να επαναφέρουν υποχρεωτικό ποσοστό τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και με διάκριση σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Ήδη ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι «θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση τις προσεχείς ημέρες», ενώ τόνισε ότι «δεν θέλουμε να ξανακλείσει συνολικά η οικονομία, για αυτό η κυβέρνηση παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες και στηρίζεται στις απόψεις των ειδικών», προσθέτοντας ότι «εναρμονιζόμαστε με αυτά που γίνονται στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο που θα ανακοινωθεί μέχρι αύριο Παρασκευή θα προβλέπει:

Υποχρεωτική τηλεργασία για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους.

Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Συνολικά κάθε επιχείρηση ή υπηρεσία θα βγάλει σε τηλεργασία ένα ποσοστό 20% – 40% των εργαζομένων που απασχολεί, ανάλογα με τις συνθήκες εργασίας και εφόσον φυσικά επιτρέπει την εργασία από απόσταση η φύση της δουλειάς.

Εάν δεν καλυφτεί το ποσοστό των τηλεργαζομένων που θα τεθεί μόνο με τους ανεμβολίαστους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα υποχρεώνονται σε τηλεργασία και εργαζόμενοι που είναι εμβολιασμένοι.

Θα υπάρξει κλιμάκωση του ποσοστού των τηλεργαζομένων ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων υπαλλήλων σε μία επιχείρηση και τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Επιπλέον εξετάζεται το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο Δημόσιο και διεύρυνσης των ωραρίων λειτουργίας, ένα μέτρο που έχει αρκετές πιθανότητες να εφαρμοστεί.

Θα υπάρξει μείωση του αριθμού των πελατών – συναλλασσομένων σε καταστήματα και υπηρεσίες με αποστάσεις μεταξύ τους.

Η τηλεργασία επιλέγεται ως μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας, καθώς δεν έχει κόστος για το Δημόσιο, αφού δεν καταβάλλει αποζημιώσεις, όπως συμβαίνει με τις αναστολές συμβάσεων και τη Συν-Εργασία.

Ωστόσο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, δεν αποκλείεται να επιστρέψουν και οι αναστολές συμβάσεων και η Συν-Εργασία.

Διαβάστε επίσης:

Στο χείλος της αβύσσου η τουρκική οικονομία

Πώς βλέπουν οι Έλληνες πανδημία και εμβόλιο

Βράζουν τα Βαλκάνια: Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η κρίση στη Βόρεια Μακεδονία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:38