search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:53
MENU CLOSE

Ελληνοτουρκικά: Στην Αθήνα ο Ισπανός ΥΠΕΞ μετά τη συμφωνία με την Τουρκία

19.11.2021 21:27
sanchez-erdogan-new

Στην Ελλάδα για… διευκρινίσεις αναμένεται ο Ισπανός ΥΠΕΞ, J.M. Albares, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Δένδια, με αφορμή την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ στην Τουρκία για να κλείσει το deal με την πώληση φρεγατών στην Άγκυρα.

Είχε προηγηθεί η έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά της Αθήνας, καθώς η Ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία.

Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’επιτάσεως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Έτσι, μετά από την τηλεφωνική επαφή Δένδια, ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε να ταξιδέψει άμεσα στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε δεκτή την πρόταση του Ισπανού ομολόγου του και πλέον αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση της ημερομηνίας του ταξιδιού.

Τι περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία Μαδρίτης-Άγκυρας

Η αμυντική συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και ενδεχομένως ενός υποβρυχίου με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «το πρώτο αεροπλανοφόρο δεν ήταν μεγάλης κλίμακας. Συμφωνήσαμε για την κατασκευή ενός μεγάλης κλίμακας».

Μέσα στα σχέδια των Τούρκων είναι το συγκεκριμένο πλοίο να μπορεί επίσης να φιλοξενήσει πέρα από ελικόπτερα και έναν αριθμό αεροσκαφών κάθετης απογείωσης όπως μία από τις εκδόσεις του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς F-35.

Η Τουρκία ενδιαφέρεται επίσης και για την προμήθεια ισπανικών φρεγατών F-110, ενώ η Άγκυρα εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με τη Μαδρίτη και σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως μια νέα σειρά υποβρυχίων σαν τα S-80 που ναυπηγεί η Navantia για το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Διαβάστε επίσης:

Φίλης προς Σακελλαροπούλου: Να προσέχετε τις «αιγίδες-παγίδες»

Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Δεν θα μείνει ούτε μια σκιά στη διαλεύκανση, λέει ο Καραμανλής

Μητσοτάκης- Σακελλαροπούλου: Τι συζήτησαν για τις εξελίξεις στην πανδημία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48