search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:28
MENU CLOSE

Απειλή για πανδημία «λουκέτων»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2204
18/11/2021
21.11.2021 07:00
estiasi-new (7)

Με «λουκέτο» απειλούνται τρεις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα εκτοξεύσουν τις πτωχεύσεις στην αγορά, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου. Ειδικότερα, εάν για εφέτος βάσει των υπολογισμών μπουν 2.000 «λουκέτα» στον κλάδο, με ασθενική κίνηση το τελευταίο δίμηνο ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί, όπως υποστηρίζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 «λουκέτα» στον κλάδο της εστίασης σε όλη τη χώρα.

Η εστίαση, εξάλλου, συνιστά έναν από τους πιο πολυπληθείς κλάδους δραστηριοποίησης στη χώρα μας, με πάνω από 80.000 επιχειρήσεις και 400.000 εργαζομένους, ενώ πανελλαδικά τους τελευταίους 18 μήνες έχει υποστεί ζημίες άνω των 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, τις 182 ημέρες του τελευταίου λοκντάουν, που τερματίστηκε τον περασμένο Μάιο, ο χαμένος τζίρος υπολογίζεται σε 0,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ).

Έρευνα άλλωστε του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) επισημαίνει ότι:

Το πρώτο εξάμηνο του 2020, το 85,7% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 60,1%.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020, το 77,9% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 59,4%.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 51,8%.

Τον Ιούλιο του 2021, το 28,9% των επιχειρήσεων του κλάδου ανέφερε ότι δεν είχε καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ 10,3% δήλωνε ότι είχε ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούσαν για λιγότερο από έναν μήνα.

Επιπλέον σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και προς την εφορία, διότι οι επιπτώσεις των νέων μέτρων στην εστίαση μεταφράζονται σε απώλεια τζίρου έως και 50% στο πρώτο διήμερο εφαρμογής τους και έως και 80% τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου.

Εκτός πίστωσης οι 7 στους 8

Και ενώ αυτά συμβαίνουν μόνο στον χώρο της εστίασης, στοιχεία της Eurobank που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας επισημαίνουν ότι από τις 800.000 συνολικά επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα μόνο οι 100.000 έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό! Δηλαδή επτά στις οκτώ επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο – αποκλεισμένες από την τραπεζική ρευστότητα.

Μάλιστα, πολλές από αυτές δεν μπορούν να πάρουν τραπεζικό δάνειο λόγω του μεγέθους τους, με τους ιδιοκτήτες τους να αναγκάζονται να πάρουν καταναλωτικό δάνειο ή ακόμη και στεγαστικό ή επισκευαστικό, προκειμένου να βάλουν «ζεστό χρήμα» στα ταμεία τους.

Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει και το γεγονός ότι το έλλειμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι τριπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χώρα μας, δηλαδή φθάνει το 14% έναντι 4% στην Ευρωζώνη, επομένως η εικόνα φαντάζει καταστροφική.

Εδώ μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διευρύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά τη σημαντική αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπήρξε το 2020 και στις αρχές του 2021 μέσα και από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που στήριξαν και τη διεύρυνση των πιστοδοτήσεων από την πλευρά των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις άμεσες ενισχύσεις που έλαβαν οι επιχειρήσεις από το κράτος, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Δύσκολα στη βόρεια Ελλάδα

Όλα αυτά συμβαίνουν στην περίοδο των ανατιμήσεων, των ακριβών πρώτων υλών αλλά και της πανδημίας. Πρόκειται για δύσκολα δεδομένα που αφορούν την πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Για τους λόγους αυτούς ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) και η Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής – Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΟΕΠΕΚΑΜΘ) καλούν την κυβέρνηση να αναιρέσει άμεσα τα νέα μέτρα που αφορούν το λιανεμπόριο, ενώ αρνητική κριτική εκφέρει και η διοίκηση της ΠΟΒΑΚΩ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών), σε συνέχεια των έντονων αντιρρήσεων που έχει εκφέρει ο κλάδος της εστίασης, και θέτουν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού από τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου.

Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τον ΕΣΘ, προκαλούν μεγάλο προβληματισμό και απογοήτευση στο λιανεμπόριο, ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητο τον διαχωρισμό των καταστημάτων από τα σούπερ μάρκετ και τις συγκοινωνίες.

Η ΟΕΠΕΚΑΜΘ τονίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί το εμπόριο να «πληρώσει το μάρμαρο» για μια ακόμη φορά, σημειώνοντας ότι προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των εμπορικών καταστημάτων και υπέρ των υπεραγορών τροφίμων που πωλούν βιομηχανικά είδη του εμπορίου. Καταστροφικά χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα και ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ και πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ) Πέτρος Καλπακίδης, τονίζοντας ότι έρχονται ως «κερασάκι» σε ένα τεράστιο «τσουνάμι» που έχει δεχθεί η αγορά, όπως επίσης και ότι «αφενός δεν μπορούν να εφαρμοστούν όσον αφορά τη διενέργεια ελέγχων από τους καταστηματάρχες, αφετέρου προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων από τις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες».

Μείον 40% οι πελάτες

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι απόψεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση είναι ένα είδος άτυπου λοκντάουν. «Τα περιοριστικά μέτρα έχουν επιφέρει μείωση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα, χάνουμε ένα ποσοστό πελατών της τάξης του 40% περίπου, διότι η πλειονότητα των ανεμβολίαστων δεν μπαίνει στα καταστήματα, αρνείται να έρθει, κάνει ένα μποϊκοτάζ θα μπορούσε να πει κάποιος. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουμε από τον κλάδο της εστίασης» λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων) Γιώργος Καββαθάς.

«Για παράδειγμα το περασμένο σαββατοκύριακο στα 600 σκαναρίσματα QR μόνο τα επτά ήταν ανεμβολίαστων. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προσέλευση ανεμβολίαστων. Επιπλέον δημιουργεί προβλήματα βάζοντας πρόστιμα σε επιχειρήσεις για περιπτώσεις που είναι πάρα πολύ δύσκολο να προλάβει η ίδια η επιχείρηση.

Για παράδειγμα, στον εξωτερικό χώρο ενός καταστήματος που βρίσκεται σε πέρασμα, πλατείες ή πεζόδρομους, περνάει κόσμος και κοντοστέκεται ή κάθεται για λίγα λεπτά σε μια παρέα όπου είναι ήδη ελεγμένοι και εμβολιασμένοι, χωρίς να πέσει στην αντίληψη των καταστηματαρχών. Εάν εκείνη τη στιγμή μπουν ελεγκτές, το πρόστιμο είναι τεράστιο, 5.000 ευρώ και 15 μέρες σφράγιση, ισοδυναμεί για πολλές επιχειρήσεις με ‘‘λουκέτο’’. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έπειτα από τέτοια επιβολή δεν κατάφεραν να ξανανοίξουν γιατί ήταν η χαριστική βολή, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» τονίζει ο Γ. Καββαθάς.

«Τα μέτρα δεν είναι οριζόντια, αφορούν ορισμένους κλάδους της οικονομίας (εστίαση, λιανικό εμπόριο, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, κομμωτήρια κ.ά.), αφήνουν εκτός τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ, την Εκκλησία. Συνεπώς, κατά τη δική μου άποψη, δεν πρόκειται για υγειονομικά μέτρα, αλλά για μοχλό πίεσης και μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα. Όμως η κυβέρνηση δεν τιμωρεί μόνο τους ανεμβολίαστους, αλλά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ανεμβολίαστος πολίτης, δηλαδή, μπορεί να μπει στο μετρό, στο λεωφορείο, να πάει στο σούπερ μάρκετ ή σε ένα κατάστημα τροφίμων, σε ένα φαρμακείο, στην εκκλησία. Αλλά δεν μπορεί να πάει να κάτσει σε μια καφετέρια».

Συμφωνήθηκε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός του 2022

Σε άτυπη πολιτική συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2022 κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για τον δεύτερο προϋπολογισμό στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027. Η συμφωνία αφορά αναλήψεις υποχρεώσεων ύψους 169,5 δισ. ευρώ και πληρωμές ύψους 170,6 δισ. ευρώ.

Μόλις εγκριθεί στις 24 Νοεμβρίου επίσημα ο προϋπολογισμός, θα δώσει τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να κινητοποιήσει σημαντικούς πόρους ώστε να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την πανδημία και τις συνέπειές της, να δρομολογήσει τη βιώσιμη ανάκαμψη, καθώς και να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει νέες. Θα πυροδοτήσει ακόμα περισσότερες επενδύσεις σε μια πιο πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη, προστατεύοντας παράλληλα τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς στις γειτονικές της χώρες και ανά τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να διατεθούν:

● 49,7 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων για τη στήριξη της ανάκαμψης μέσα από την τόνωση των επενδύσεων στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

● 53,1 δισ. ευρώ για την κοινή γεωργική πολιτική και 971,9 εκατ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, για τους Ευρωπαίους γεωργούς και αλιείς, αλλά και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αγροδιατροφικού και του αλιευτικού τομέα και την παροχή των απαραίτητων δυνατοτήτων για διαχείριση κρίσεων.

● 12,2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» με σκοπό τη στήριξη της έρευνας της Ε.Ε. σε τομείς όπως η υγεία, ο ψηφιακός τομέας, η βιομηχανία, το διάστημα, το κλίμα, η ενέργεια και η κινητικότητα και 613,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά που στοχεύει στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και των ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του τουρισμού.

839,7 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα EU4Health με σκοπό τη στήριξη της Ένωσης Υγείας της Ε.Ε. και την ολοκληρωμένη ανταπόκριση στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών στον τομέα της υγείας.

● 1,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα αποβεί προς όφελος όλων και 755,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για τη στήριξη δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα.

● 2,8 δισ. ευρώ για τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», που στοχεύει σε σύγχρονες και υψηλών επιδόσεων υποδομές μεταφορών για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών συνδέσεων.

● 3,4 δισ. ευρώ για το Erasmus+ με σκοπό την επένδυση στη νεολαία, καθώς και 406 εκατ. ευρώ για τους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας μέσω του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη».

● 1,1 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και 809,3 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, μεταξύ άλλων με 25 εκατ. ευρώ για την προστασία των συνόρων με τη Λευκορωσία, καθώς και της πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, στην οποία περιλαμβάνεται πρόσθετη χρηματοδότηση για δεσμεύσεις επανεγκατάστασης.

● 227,1 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και 945,7 εκατ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας με σκοπό τη στήριξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ασφάλειας.

● 15,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των γειτόνων μας και τη διεθνή ανάπτυξη και συνεργασία. Η συμφωνία περιλαμβάνει στοχευμένες αυξήσεις των κονδυλίων του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (ΜΓΑΔΣ) – Η Ευρώπη στον κόσμο (190 εκατ. ευρώ), με έμφαση στο Αφγανιστάν και τη Συρία, καθώς και του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας (211 εκατ. ευρώ) για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μαζί με τον προϋπολογισμό για το 2022, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. συμφώνησαν να εγκρίνουν τις προταθείσες τροποποιήσεις του προϋπολογισμού για το 2021, όπως είχαν υποβληθεί από την Επιτροπή, νωρίτερα φέτος στα σχέδια διορθωτικών προϋπολογισμών 5 και 6. Μόλις η διαδικασία έγκρισης ολοκληρωθεί, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και να συμβάλει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών παγκοσμίως, προσφέροντας 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Περιορισμοί για όλους, SOS για τα νοσοκομεία, επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Σε διπλή «μέγγενη» η κυβέρνηση

Τηλεργασία: Την προκρίνει το υπουργείο Εργασίας ως κύριο μέτρο κατά του κορωνοϊού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:25