search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:36
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Περιορισμοί για όλους, SOS για τα νοσοκομεία, επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2.204
18/11/2021
18.11.2021 07:00
alexis_tsipras

Στα κεραμίδια βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για το θέμα της πανδημίας, λόγω της εκτίναξης κρουσμάτων και θανάτων, που πλέον κοντεύουν να φτάσουν τους 17.000 συνολικά με σχεδόν 1.000 θανάτους μόνο τον Νοέμβριο κι ενώ θέλει ακόμα δύο εβδομάδες για να συμπληρωθεί ο μήνας.

Η Κουμουνδούρου επιμένει στους υψηλούς τόνους κριτικής, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση έχει πετάξει «λευκή πετσέτα» και ουσιαστικά έχει αποσυρθεί από τη διαχείριση της πανδημίας, κάτι για το οποίο εκφράζει φόβους ότι θα οδηγήσει σε ένα αναγκαστικό «καταστροφικό» λοκντάουν, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της κυβέρνησης.

Επιπλέον κατηγορεί την τελευταία για το ότι επιμένει στο λανθασμένο αφήγημα περί «πανδημίας ανεμβολίαστων» – ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σημειώνει ότι αυτή η κυβερνητική γραμμή επιδημιολογικά είναι «απολύτως λάθος». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «το ‘‘λοκντάουν μόνο για ανεμβολίαστους’’ είναι λάθος, είναι πολιτική και όχι επιδημιολογικά τεκμηριωμένη επιλογή, που αν υιοθετηθεί θα αποδειχθεί ανεφάρμοστη, ατελέσφορη και κοινωνικά διχαστική» (topontiki.gr, 16.11.2021).

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προανήγγειλε χθες μέσω Twitter, θα κάνει σήμερα «δημόσια δήλωση», αμέσως μετά το διάγγελμα «αυτοθαυμασμού» – όπως το χαρακτήρισε – του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διάγγελμα, το οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε προκαταβολικά πως θα είναι ακόμη μια «παράσταση» με φόντο 17.000 νεκρούς και το ΕΣΥ διαλυμένο, καθώς δεν αναμένεται να ειπωθεί κάτι καινούριο, αλλά θα επαναληφθεί το μήνυμα «εμβολιαστείτε».

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση ακολουθεί μια στρατηγική πίεσης και κλοιού προς τους ανεμβολίαστους, ώστε να ξεκολλήσουν οι εμβολιασμοί, παρά λήψης μέτρων για όλη την κοινότητα που είναι ξανά εκτεθειμένη στην υψηλή κυκλοφορία του ιού, ελπίζοντας ότι μικρή άνοδος των εμβολιασμών, τρίτη δόση και φυσική ανοσία μπορούν οριακά να αποτρέψουν την κατάρρευση του ΕΣΥ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και σύσσωμη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει από τη Δευτέρα επίκαιρη επερώτηση, στην οποία θέτουν 10 ερωτήματα με έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, σημειώνεται ότι θέμα της ερώτησης είναι η «αποτυχημένη διαχείριση», η «υγειονομική τραγωδία» και οι «εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους – θανάτους εκτός ΜΕΘ».

Πιο συγκεκριμένα, αξιοποιώντας και τις πρόσφατες καταγγελίες Βασιλακόπουλου, για τις οποίες παρενέβη εισαγγελέας, ο πρόεδρος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ρωτούν τι ισχύει για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, δηλαδή πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας και ποια είναι η μέση διάρκεια παραμονής διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Ρωτούν, επίσης, για την υψηλή θνητότητα στα περιστατικά Covid σε σχέση με τους διεθνείς μέσους όρους, την αντιμετώπιση άλλων υγειονομικών αναγκών από τα νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί από ασθενείς Covid κ.λπ. Επίσης ρωτούν αν η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με επίταξη όλων των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και πλήρη ενσωμάτωση των στρατιωτικών νοσοκομείων στον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, με στόχο την αποσυμπίεση των δημόσιων νοσοκομείων και τον επιμερισμό του βάρους της νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό.

Επίταξη και οριζόντια μέτρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση ουσιαστικά ζητά τα εξής βασικά πράγματα:

  • Ενίσχυση του ΕΣΥ με στήριξη του υπάρχοντος προσωπικού και ενίσχυση με νέο, αλλά ενίσχυση και σε δομές, που σημαίνει μεταξύ άλλων και επίταξη των ιδιωτικών κλινών για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων που έχουν μετατραπεί εκ νέου σε «μονοθεματικές» δημόσιες δομές και δεν μπορούν να διαχειριστούν άλλες υγειονομικές ανάγκες. Θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή των μεγάλων κλινικών του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι σήμερα παραμένουν Covid-free, από την άλλη εκτιμούν ότι το μέτρο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών είναι καταδικασμένο να αποτύχει, καθώς δεν υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα.
  • Αυστηροποίηση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων στους κλειστούς χώρους για την ανάσχεση της διασποράς στον γενικό πληθυσμό με εφαρμογή σε όλους απαρεγκλίτως και όχι μόνο στους ανεμβολίαστους. Τέτοια μέτρα είναι χρήση μάσκας, αποστάσεις, χαμηλότερα όρια πληρότητας, εκτεταμένα τεστ – εξ ου και επαναφέρει την πρότασή του για συνταγογράφηση τεστ σε όλους. Επίσης, λήψη μέτρων σε ΜΜΜ, χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με αραίωση των τμημάτων αντί της συγχώνευσης που προωθεί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
  • Επιστροφή της τηλεργασίας.
  • Ενέργειες για την ώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος, που αν και σημειώνει μικρή βελτίωση, αυτή είναι μικρότερη του απαιτούμενου και θα αργήσει να αποδώσει, και κυρίως την επιτάχυνση της τρίτης δόσης.

Έσχατο και όχι άμεσο μέτρο

Δειλά γίνονται και κάποιες νύξεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας, που όμως φαίνεται να έχουν κύριο στόχο την υπογράμμιση ότι η κυβέρνηση αρνείται να λάβει αυστηρότερα μέτρα σε ακροατήρια με υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων που ανήκουν στο πολιτικο-εκλογικό της ακροατήριο. Έπειτα από μια σχετική και προσεκτική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνέντευξή του, ο αρμόδιος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, με αφορμή τους τριήμερους εορτασμούς για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπου εντείνονται οι έλεγχοι της αστυνομίας.

Αφενός κάλεσε σε υπηρεσίες όπου αστυνομικοί έρχονται σε επαφή με τον πολίτη να τοποθετούνται εμβολιασμένοι αστυνομικοί, αφετέρου σημείωσε το γενικότερο παράδοξο να ελέγχουν την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων αστυνομικοί ανεμβολίαστοι.

Πάντως δεν πρόκειται για μέτρο που ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να σηκώσει ψηλά δημοσίως – όχι τουλάχιστον τώρα –, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για έσχατο μέτρο, όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει. Κι αυτό διότι στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έχει πρόβλημα ως προς το σε ποιες ομάδες μπορεί να επιβληθεί και να αιτιολογηθεί συνταγματικά, ποια είναι μια ανεκτή ποινή και όχι δυσανάλογη, όπως η στέρηση εργασίας και μισθού που επιβλήθηκε στους υγειονομικούς κ.λπ. Εξ ου, επισημαίνουν, δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες διεθνείς κατευθυντήριες και δεν έχει υιοθετηθεί από άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, αν φτάσουν εκεί τα πράγματα, ώστε να πρέπει να επιβληθεί ή χρειαστεί να το σηκώσει η αξιωματική αντιπολίτευση, λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα δηλώνει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης να ελέγξει την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης

Στο χείλος της αβύσσου η τουρκική οικονομία

Πώς βλέπουν οι Έλληνες πανδημία και εμβόλιο

Βράζουν τα Βαλκάνια: Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η κρίση στη Βόρεια Μακεδονία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:31