ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:13
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα εμβολιαστικά κέντρα στη μάχη κατά του κορωνοϊού- Πώς θα λειτουργήσουν(video)

29.11.2021 22:36

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να προκαλεί ανησυχία σε επιστήμονες και κυβερνήσεις, η χώρα μας προχωρά σε κινήσεις ενίσχυσης της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, το Δεκέμβριο θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού και τις Κυριακές. Αργία για τους εμβολιασμούς θα είναι η 25η και 26η Δεκεμβρίου, αλλά και η Πρωτοχρονιά. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι από τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, έχουν ήδη εμβολιαστεί 21.014 συμπολίτες μας κατ’  οίκον – ποσοστό που αγγίζει το 88% των αιτημάτων – ενώ πρόσθεσε ότι έχουν γίνει πάνω από 7 εκατομμύρια εμβολιασμοί με την πρώτη δόση, κάτι που πρακτικά σημαίνει όπως είπε, ότι έχει εμβολιαστεί το 67% του γενικού πληθυσμού και το 79,2% του ενήλικου πληθυσμού. 


 

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός ασπίδα έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού επιβάλει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, όλων των δόσεων, δήλωσε, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό,  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα για την παραλλαγή αυτή του ιού.

Όπως εξήγησε, η παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντάσσεται στα στελέχη που προκαλούν ανησυχία καθώς εμφανίζει 32 μεταλλάξεις στο γονίδιο της πρωτεϊνικής ακίδας. Η ίδια έκρινε ότι ο συναγερμός αυτός είναι σωστός καθώς είναι εξαιρετικά κρίσιμος ο χρόνος που μπορεί να χαθεί έως ότου δράσουν οι χώρες. Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος παραλλαγμένος ιός αλλά αναμένεται να είναι -όπως είπε- αυξημένα μεταδοτικός, με βάση τα πρώτα στοιχεία. Απαντώντας στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, είπε ότι η νόηση των περίπου 100 ατόμων που μολύνθηκαν από αυτόν, ήταν ήπια με συμπτώματα κακουχίας και μυαλγίες, αλλά σημείωσε ότι οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι νέοι.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι το εμβόλιο μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στη νέα παραλλαγή, όσον αφορά την λοίμωξη όσων έχουν εμβολιαστεί, αλλά πρόσθεσε ότι το μέγεθος των ανθρώπων που ο Όμικρον θα ξεφεύγει από τα ανθρώπινα αντισώματα θα είναι τελικά μικρότερο. «Φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία, τα κύτταρα μνήμης δηλαδή, προστατεύουν από τις περισσότερες μεταλλάξεις».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ζητά να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, καθώς παραμένει η μόνη ασπίδα προστασίας ακόμα και στις παραλλαγές του ιού, ενώ όπως προσέθεσε, από σημαντική ελληνική μελέτη προκύπτει ότι η τρίτη δόση αύξησε στο 97,8% τον τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε υγειονομικούς.

Η Επιτροπή σύντομα θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer στις ηλικίες 5 έως 11 ετών τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. Το εμβόλιο αυτό ουσιαστικά είναι το ένα τρίτο της δόσης που χορηγείται στους ενήλικες και αναμένεται να είναι στην Ελλάδα μετά τις 20 Δεκεμβρίου.  Τόνισε δε ότι είναι 90,7% αποτελεσματικό στα παιδιά με ήπιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Μην τιμωρείτε την Αφρική, λέει ο ΟΗΕ

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα από τη λοίμωξη

Κορωνοϊός: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις εφόδους αρνητών σε νοσοκομεία

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:09
Exit mobile version