search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 02:17
MENU CLOSE

Καρκίνος του δέρματος: Το πρώτο εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει ελπίδες για μόνιμη θεραπεία

26.04.2024 16:42
EMBOLIO_MRNA_KARKINOS
pixabay

Το πρώτο εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA κατά του μελανώματος, που πιο θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος, άρχισαν να δοκιμάζουν οι γιατροί σε εκατοντάδες ασθενείς. Ήδη οι επιστήμονες στη Βρετανία χαμογελούν αισιόδοξα και κάνουν λόγο για αλλαγή σελίδας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα The Guardian.

Το μελάνωμα, επηρεάζει περίπου 132.000 ανθρώπους ετησίως παγκοσμίως. Επί του παρόντος, η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία, αν και μερικές φορές χρησιμοποιούνται επίσης ακτινοθεραπεία, φάρμακα και χημειοθεραπεία.

Τώρα οι ειδικοί δοκιμάζουν νέα εμβόλια που είναι εξατομικευμένα για κάθε ασθενή και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα αποτρέποντας έτσι την επανεμφάνιση της νόσου.

Μια δοκιμή φάσης 2 διαπίστωσε ότι τα εμβόλια μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα. Τώρα έχει ξεκινήσει μια τελική, φάση 3, δοκιμή και διευθύνεται από το University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Η Δρ Heather Shaw (Χέθερ Σο), η συντονίστρια της έρευνας, δήλωσε ότι τα εμβόλια είχαν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν άτομα με μελάνωμα και δοκιμάζονται και για άλλους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.

«Αυτό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό», είπε η Shaw. Το εμβόλιο πρόκειται στην ουσία για μια εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων. Έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και όγκου ενός ασθενούς.

«Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μια εξατομικευμένη θεραπεία και είναι πολύ πιο έξυπνη από ορισμένες απόψεις από ένα εμβόλιο. Είναι απολύτως προσαρμοσμένη στον ασθενή» εξήγησε η γιατρός μεταξύ άλλων.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Γνωστό ως mRNA-4157 (V940), το εμβόλιο στοχεύει νεοαντιγόνα όγκου, τα οποία εκφράζονται από όγκους σε συγκεκριμένο ασθενή. Αυτοί είναι δείκτες στον όγκο μπορούν ενδεχομένως να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το εμβόλιο φέρει κωδικοποίηση για έως και 34 νεοαντιγόνα και ενεργοποιεί μια αντικαρκινική ανοσολογική απόκριση που βασίζεται στις μοναδικές μεταλλάξεις στον καρκίνο ενός ασθενούς.

Για την εξατομίκευσή του, αφαιρείται δείγμα όγκου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του ασθενούς, ακολουθούμενο από αλληλουχία DNA και χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο αντικαρκινικό έμβολιο που είναι ειδικό για τον όγκο του ασθενούς.

«Αυτή είναι πολύ μια εξατομικευμένη θεραπεία και είναι πολύ πιο έξυπνη από ορισμένες απόψεις από ένα εμβόλιο», είπε η Shaw. «Είναι απολύτως προσαρμοσμένο για τον ασθενή – δεν θα μπορούσατε να το δώσετε στον επόμενο ασθενή στη σειρά γιατί δεν θα περίμενε κανείς να λειτουργήσει. Μπορεί να έχουν κάποια κοινά νέα αντιγόνα, αλλά είναι πιθανό να έχουν τα δικά τους πολύ μεμονωμένα νέα αντιγόνα που είναι σημαντικά για τον όγκο τους και επομένως, είναι πραγματικά εξατομικευμένο».

Στόχος η μόνιμη θεραπεία

Ο απώτερος στόχος είναι η μόνιμη θεραπεία των ασθενών από τον καρκίνο τους, είπε η Shaw. «Πιστεύω ότι υπάρχει πραγματική ελπίδα ότι αυτοί θα είναι οι αλλαγές του παιχνιδιού στην ανοσοθεραπεία», είπε.

Τα δεδομένα της Φάσης 2 διαπίστωσαν ότι τα άτομα με σοβαρά μελανώματα υψηλού κινδύνου που έκαναν το εμβόλιο παράλληλα με την ανοσοθεραπεία Keytruda είχαν σχεδόν τις μισές (49%) πιθανότητες να πεθάνουν ή να επανεμφανιστεί ο καρκίνος τους μετά από τρία χρόνια από εκείνους που έλαβαν μόνο Keytruda.

Οι δόσεις

Οι ασθενείς έλαβαν 1 mg του εμβολίου mRNA κάθε τρεις εβδομάδες για το πολύ εννέα δόσεις και 200 ​​mg Keytruda κάθε τρεις εβδομάδες (μέγιστες 18 δόσεις) για περίπου ένα χρόνο.

Η παγκόσμια δοκιμή φάσης 3 θα περιλαμβάνει πλέον ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών και στοχεύει στη στρατολόγηση περίπου 1.100 ατόμων. Στο Ηνωμένο Βασιλείο θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 60 έως 70 ασθενείς σε οκτώ κέντρα, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, του Μάντσεστερ, του Εδιμβούργου και του Λιντς.

Ένας από τους πρώτους ασθενείς στη δοκιμή στο UCLH είναι ο Steve Young, 52 ετών, από το Stevenage στο Hertfordshire. «Είμαι πραγματικά, πολύ ενθουσιασμένος», είπε. «Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία μου να σταματήσω τον καρκίνο».

Διαβάστε επίσης:

Ένωση Αγγειοχειρουργών για Καλλιάνο: Απρεπής συμπεριφορά απέναντι σε εκείνους που μάχονται με το μέγιστο των δυνατοτήτων τους

Θεμιστοκλέους: «Μέχρι το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί οι ψηφιακοί ηλεκτρονικοί φάκελοι των ασθενών»

Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε 100χρονη ασθενή με τη μέθοδο TAVI

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06