search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 06:43
MENU CLOSE

Θεμιστοκλέους: «Μέχρι το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί οι ψηφιακοί ηλεκτρονικοί φάκελοι των ασθενών»

26.04.2024 14:52
marios-themistokleoys-new

«Μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ογκολογικού Ασθενούς».

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας χθες σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για την επανάσταση που θα φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγεία, στο πλαίσιο της έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND Expo.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός δεν αργεί η μέρα που οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μεταφέρουν τις εξετάσουν τους σε μεγάλους φακέλους στα χέρια, αλλά θα έχουν όλες τις εξετάσεις (εργαστηριακές και απεικονιστικές,) τις επεμβάσεις που έχουν υποβληθεί αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή τους στον ηλεκτρικό ψηφιακό φάκελο τους στο κινητό τους τηλέφωνο ή στον υπολογιστή τους:  

«Οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο εύκολα, είτε μέσω υπολογιστή τους είτε μέσω του κινητού τηλεφώνου και να παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα του ιατρικού τους φακέλου σε γιατρούς του ΕΣΥ, σε ιδιώτες γιατρούς, σε επαγγελματίες υγείας κέντρων υγείας και νοσοκομείων. Θα περάσουμε σε μια νέα εποχή, όπου οι ασθενείς θα σταματήσουν να πηγαίνουν στον γιατρό με τις εξετάσεις στο χέρι, θα υπάρχουν ψηφιακά» ανάφερε ο υφυπουργός τονίζοντας ότι η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας θα φέρει πιο κοντά τους πολίτες με το ΕΣΥ.

Ποια ψηφιακά έργα είναι σε εξέλιξη

Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους τα ψηφιακά εργαλεία που έχουν δρομολογηθεί είναι:

  • Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείου,
  • η ψηφιακή ενοποίηση των νοσοκομείων ,
  • η εγκατάσταση των συστημάτων ris pacs σε όλα τα νοσοκομεία.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα από τα ψηφιακά έργα στον τομέα της Υγείας, που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη αλλά και τον τρόπο που εργάζονται οι επαγγελματίες υγείας» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους

Τι είναι το σύστημα ris pacs στα νοσοκομεία

Το RIS/PACS (Radiology Information System/Picture Archive and Communication System), είναι ένα νέο λογισμικό που θα αποκτήσει κάθε νοσοκομείο της χώρας, προκειμένου οι γιατροι να έχουν ταχεία και ασφαλή πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις. Επιπλέον και το έργο του ιατρικού προσωπικού διευκολύνεται σημαντικά λόγω και των δυνατοτήτων σύγκρισης μεταξύ εξετάσεων σε υψηλή ανάλυση στην οθόνη του υπολογιστή.

Για παράδειγμα, ο γιατρός θα μπορεί να βλέπει την μαγνητική στην οθόνη του υπολογιστή του, να υπαγορεύει τη διάγνωσή του και αυτή αυτόματα να καταγράφεται σε κείμενο, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

«Θα έχουμε το ολοκληρωμένο σύστημα ris pacs  σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε 8 μήνες από σήμερα. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να διασφαλίσουμε την άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση των πολιτών στις δομές υγείας» ανακοίνωσε ο υφυπουργός.

Το έργο αυτό θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την πρόσβαση σε εικόνες και πληροφορίες, στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ιατρικών ομάδων αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων.

Η Εγκατάσταση συστημάτων RIS/PACS χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020». Το έργο έχει προϋπολογισμό 17.515.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε 100χρονη ασθενή με τη μέθοδο TAVI

Ανδρική Υπογονιμότητα: Η συχνή χρήση του κινητού βλάπτει το σπέρμα;

Τα εμβόλια που προλαμβάνουν τον καρκίνο: Η σημασία του εμβολίου κατά της Ηπατίτιδας Β- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06