search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 08:07
MENU CLOSE

Μάριος Θεμιστοκλέους για απογευματινά χειρουργεία: «Θα περάσουν 6-8 μήνες μέχρι να “στρώσουν”» (video)

20.02.2024 13:34
marios_themistokleous_new

Θα χρειαστεί να περάσουν έξι με οκτώ μήνες ώσπου να «ρολάρει» η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, στις κλινικές των νοσοκομείων που τελικά επιλέξουν να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Τότε μόνο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έχει μια ολοκληρωμένης εικόνα για τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τα εμπόδια και εν τέλη την επιτυχία ή την αποτυχία, του νέου αυτού εγχειρήματος που θα ξεκινήσει σταδιακά το επόμενο διάστημα να εφαρμόζεται στο ΕΣΥ.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ξεκαθαρίζοντας ότι: «Γνωρίζουμε ήδη ότι κάποια νοσοκομεία θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν τα απογευματινά χειρουργεία. Θα χρειαστεί ένα διάστημα 6- 8 μηνών για να στρώσει, το σύστημα των απογευματινών χειρουργείων, αφού πρέπει να δοθεί χρόνος στους γιατρούς να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν».

Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργεία αναμένεται εντός της εβδομάδας, όπως είπε και χθες στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού, το μεγαλύτερό «αγκάθι» για την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, ο υφυπουργός -εξήγησε για άλλη μια φορά- ότι δίνεται η επιλογή στα νοσοκομεία αν θα αναπτύξουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή ή δεν θα δεχτούν.

Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεατή για το αν η ιδιωτική του ασφάλεια καλύπτει το απογευματινό χειρουργείο, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι: «Μετά από την 3η του φάση, αναμένεται να εξεταστεί συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες».

Αύριο υπογράφονται προκηρύξεις για περισσότερες από 2.000 προσλήψεις υγειονομικών

Αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι έχουν δρομολογηθεί 6.500 προσλήψεις εντός του 2024 και μεγάλος αριθμός γιατρών θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας: «Μέχρι και αύριο θα έχουν υπογραφεί περίπου 700 προσλήψεις και περισσότερες από 600 προκηρύξεις για γιατρούς και αντίστοιχα 1.500- 2000 για νοσηλευτές ως η πρώτη παρτίδα», ανακοίνωσε.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι ελλείψεις υγειονομικών παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, τονίζοντας ότι το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει αυξηθεί περίπου 10 με 15% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αναισθησιολόγους: «Οι αναισθησιολόγοι στη Θεσσαλονίκη είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στην Αττική τα περισσότερα νοσοκομεία είτε έχουν τον ίδιο αριθμό, είτε και περισσότερους. Άρα υπάρχουν νοσοκομεία που από θέμα προσωπικού θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία», είπε ο υφυπουργός Υγείας.

Η βοήθεια των 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης

«Η μεγάλη αν θέλετε ανακοίνωση, είναι τα 60 εκατομμύρια τα οποία θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε οι ασθενείς οι οποίοι για να χειρουργηθούν βρίσκονται σε μία μη αποδεκτή αναμονή, θα μπορούν να χειρουργηθούν δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία», είπε.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι πρόκειται για χρήματα που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κορωνοϊού ως προς τη λίστα αναμονής στα χειρουργεία.

«Σταμάτησαν τα χειρουργεία να δουλεύουν στο διάστημα της πανδημίας και αυτό είναι πολύ εμφανές στη Βόρειο Ελλάδα, όπου βλέπουμε ότι έχουμε μεγαλύτερες αναμονές σε σχέση με την Αττική, γιατί εκεί πιέστηκε περισσότερο το σύστημα», είπε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τις αναμονές ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι υπάρχουν σε όλες τις χώρες και έφερε το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας όπου από 5,8 εκατομμύρια η λίστα ανέβηκε στα 7,6 εκατομμύρια πολίτες μετά την πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

Τι ζήτησαν οι γιατροί της ΠΦΥ από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας – Πώς θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία

Lancet – Νέα μελέτη: Αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων σε 500.000 επιζώντες από 20 καρκίνους

Συνέδριο ΑΚΟΣ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του ογκολογικού ασθενή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 08:06