search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:02
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ του «όχι» στο μέτρο για τους άνω των 60 και την καθολική υποχρεωτικότητα «αλά» Γεροτζιάφα

01.12.2021 11:23
tsipras_new

Απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 με ποινή 100 ευρώ πρόστιμο για κάθε μήνα που κάποιος μένει ανεμβολίαστος, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσει το μέτρο αυτό στη σχετική τροπολογία η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται σήμερα.

Η Κουμουνδούρου, έκανε λόγο για «στοχοποίηση», οικονομική εξόντωση και τιμωρητική λογική απέναντι στους άνω των 60 ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο Μητσοτάκης μετατρέπεται σε «σαμποτέρ του εμβολιασμού» καθώς εκτίμησε πώς το μέτρο θα ξεσηκώσει κύμα αντίδρασης. Καταλόγισε στην κυβέρνηση «έλλειμμα σχεδιασμού, έλλειμμα στρατηγικής, προχειρότητα», επικαλούμενος παλιότερες δηλώσεις Μητσοτάκη που απέρριπταν την υποχρεωτικότητα, και για μία ακόμη φορά μίλησε για «αποτυχία» στην διαχείριση της πανδημίας δηλώνοντας ανήσυχος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέμεινε στα μέτρα που έχει προτείνει μέχρι στιγμής (καμπάνια ενημέρωσης, άλλη στρατηγική στα σχολεία, ενίσχυση του ΕΣΥ, κλπ) και στο πρόστιμο αντιπρότεινε θετικά οικονομικά κίνητρα στους άνω των 60 προκειμένου να κάνουν την 1η και 3η δόση, δεχόμενος την κριτική της κυβέρνησης ότι το αντίστοιχο κίνητρο με το voucher των 150 ευρώ προς νέους ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήριζε «εξαγορά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι το 150άρι είχε μονοδιάστατο χαρακτήρα, δηλαδή να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των νέων απέναντι στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι πρακτικά δεν υπήρχε λόγος αφού οι νέοι δεν είναι αυτοί που καταλήγουν στις ΜΕΘ: «δεν το έκανε για να τους σώσει από τις ΜΕΘ, άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ευτυχώς δεν νοσούν βαριά». Πάντως το μέτρο εκείνο πατούσε στη λογική ότι η κινητικότητα των νέων ειδικά το καλοκαίρι, συνέβαλε στη διασπορά του ιού.

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ, παρέπεμπε χθες και στην αντίδραση του καθηγητή Γρηγόρη Γεροτζιάφα, εκ των διακεκριμένων μελών του «think tank» του Αλέξη Τσίπρα που παρουσιάστηκε πριν μερικές μέρες, ο οποίος απέρριψε το μέτρο της υποχρεωτικότητας στους άνω των 60 στην λογική ότι το πρόστιμο με βάση το ηλικιακό κριτήριο αποτελεί «πινοτσετικής έμπνευσης χαράτσι».

Αν και η στάση αυτή προκάλεσε αίσθηση καθώς ο Γ. Γεροτζιάφας υποστηρίζει δημόσια τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο καθηγητής επανήλθε σήμερα, με αναλυτικό κείμενο (ieidiseis.gr) στο οποίο διευκρινίζει ότι η «προσέγγιση που ορίζει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με βάση την ηλικία είναι προβληματική και πιθανόν ελαττωμένης αποτελεσματικότητας» και με την λέξη προβληματική εννοεί και κοινωνικά (εξοντώνει τους ασθενέστερους οικονομικά) και υγειονομικά (βασίζεται στην απλουστευτική αντίληψη ότι οι άνω των 60 κινδυνεύουν περισσότερο).

Προτείνει δε στην κυβέρνηση αν στο σημείο που βρισκόμαστε και αφού έχει αποτύχει σε πρόληψη-περίθαλψη, να εφαρμόσει σωστά και δημοκρατικά το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού δηλαδή «υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες πολίτες ανεξάρτητα εισοδήματος, τάξης, τόπου κατοικίας» με εργαλείο ποινής το πιστοποιητικό εμβολιασμού «που αποδεδειγμένα έχει δουλέψει στις χώρες με επιτυχημένα εμβολιαστικά προγράμματα». Η ιδέα είναι «να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα κλπ».

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, κεντρικά θα στηρίξει αυτή τη θέση – θα φανεί τις επόμενες ώρες.

Συνάντηση με ΟΕΝΓΕ στις 16:00, ομιλία στην Κοζάνη την Πέμπτη

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει σήμερα τον κύκλο επαφών στο πλαίσιο του προσκλητηρίου που απεύθυνε την περασμένη εβδομάδα προς τη δημοκρατική αντιπολίτευση και τους οργανωμένους φορείς προκειμένου να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για το τι μπορεί να γίνει αφού «ο Μητσοτάκης ούτε θέλει, ούτε μπορεί» να προτείνει ένα συνεκτικό σχεδιασμό για την προστασία της κοινωνίας. Αυτή την εβδομάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιεί επαφές με φορείς και την επόμενη εβδομάδα στόχος είναι να ακολουθήσουν επαφές με τα κόμματα της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» δηλαδή ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και MεΡΑ25 (αν και κατά πληροφορίες, μέχρι χθες δεν είχε γίνει κάποια κίνηση προετοιμασίας).

Σήμερα στις 4μ.μ. θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Χτες είχε συναντήσεις με την ΠΟΕΔΗΝ και την ΕΙΝΑΠ.

Στο μεταξύ κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τους Τζανακόπουλο, Σκουρλέτη, Τζούφη,Πέρκα, Μάλαμα, Σπίρτζη πραγματοποιούν προπαρασκευαστικές περιοδείες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά, Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά αντίστοιχα).

Αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κοζάνη όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: «Προχωράμε με τον εμβολιασμό -Δεν υπάρχουν χρήματα για να στηρίξουν lockdown»

Μητσοτάκης: Απαρχαιωμένοι οι στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας – «Θα χρειαστούμε περισσότερα κονδύλια»

ΕΦΚΑ: 8 παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του Φορέα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15