search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 14:47
MENU CLOSE

Τάρτα σφολιάτα με κίτρινη κολοκύθα, μπέικον και τυριά

07.12.2021 07:00
DSC09201

Μια πεντανόστιμη αλμυρή ανοικτή πίτα, ιδανική για την περίοδο των γιορτών, με τραγανό περίβλημα σφολιάτας και μια νόστιμη και ζουμερή γέμιση με μπέικον και τυριά. Τρώγεται ως ορεκτικό, ως κυρίως πιάτο λόγω της πλούσιας γέμισής της, κρύα ή ζεστή, αλλά και την επόμενη μέρα.

Υλικά για τη συνταγή

1 φύλλο σφολιάτας

200 γραμμάρια κίτρινη ή πορτοκαλί κολοκύθα (καθαρό βάρος χωρίς τη φλούδα)

250 γραμμάρια ρικότα

1 αυγό

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σκόνη (προαιρετικά)

Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

30 γραμμάρια πεκορίνο ή παρμεζάνα

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Ελαιόλαδο

100 γραμμάρια καπνιστό μπέικον, κομμένο σε κύβους

80 γραμμάρια γραβιέρα

Λίγο γάλα ή κρόκο αυγού για το άλειμμα

Λίγο δεντρολίβανο για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Αρχικά καθαρίστε την κολοκύθα από την φλούδα της , ξεσποριάστε την και τεμαχίστε την σάρκα σε φέτες πάχους ενός εκατοστού. Βάλτε την σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμη, αφήστε την να κρυώσει καλά και βάλτε την σε ένα μπλέντερ με τη ρικότα (καλά στραγγισμένη), το αυγό, τον κουρκουμά, το μοσχοκάρυδο και το πεκορίνο. Ανακατέψτε τα καλά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη και λεία κρέμα. Βάλτε το σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη. Εντωμεταξύ σε ένα αντικολλητικό σκεύος, ροδίστε το μπέικον σε λίγο ελαιόλαδο και μόλις το λίπος του γίνει διάφανο, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Ρίξτε το στην κρέμα κολοκύθας μαζί με τη γραβιέρα και ανακατέψτε τα όλα καλά με ένα κουτάλι. Δοκιμάστε τη γεύση και καρυκεύστε ανάλογα με το αλατοπίπερο και με λίγο μοσχοκάρυδο, αν χρησιμοποιήσετε. Ανοίξτε το φύλλο σφολιάτας και στρώστε το προσεκτικά σε μια φόρμα ή ένα στρογγυλό ταψάκι. Τρυπήστε τη βάση της σφολιάτας με ένα πιρούνι σε αρκετά μέρη και διπλώστε τις άκρες της προς τα μέσα. Ρίξτε όλο το μίγμα με την κρέμα, τα τυριά και το μπέικον και ισιώστε καλά την επιφάνεια της τάρτας. Αλείψτε τις άκρες με λίγο χτυπημένο κρόκο αυγού ή γάλα και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο (αντιστάσεις) στους 180ο C για περίπου 30-35 λεπτά. Διακοσμήστε με λίγο δεντρολίβανο και απολαύστε!

Διαβάστε επίσης:

Μπισκοτένια λουλούδια των Χριστουγέννων

Mεσογειακή πατατόπιτα- τιμπάλ με γαύρο

Μπισκοτένιο ημερολόγιο Χριστουγέννων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:28