search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:45
MENU CLOSE

Ανηδονία: Τι είναι – Ποια τα πρώτα συμπτώματα

10.12.2021 09:35
katathlipsi-_new

Ανηδονία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την αδυναμία ενός ανθρώπου να αισθανθεί ευχαρίστηση από οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την κατάσταση δεν είναι σε θέση να πάρουν χαρά, ούτε από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες της ανθρώπινης ζωής. Ενα άτομο που πάσχει από ανηδονία δεν μπορεί να απολαύσει το παραμικρό.

Η μόνη θεραπεία που υπάρχει είναι να περιμένουν να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να πάρουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, ενώ τελικά μπορεί να χρειαστεί να αναζητηθεί ιατρική παρέμβαση.

Η ανηδονία είναι ένα σύμπτωμα πολλών ασθενειών. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατάθλιψης ή σχιζοφρένειας. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να αναπτύξουν ανηδονία. Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ναρκωτικών, ιδιαίτερα διεγερτικών, όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη, μπορεί να αναπτύξουν ανηδονία κατά τη διάρκεια της προσπάθειας απεξάρτησης και ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα των ναρκωτικών, μπορεί να υποφέρουν από την κατάσταση αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτού αποτοξινωθούν. Για κάποιους χρήστες ναρκωτικών μάλιστα η ανηδονία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα δια βίου πρόβλημα.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πλήρως τα αίτια της ανηδονίας. Το σώμα μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα όταν δεν επεξεργάζεται σωστά τη ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματα χαράς και ευχαρίστησης.

Είναι σημαντικό να πάρει κάποιος σοβαρά τα συμπτώματα της ανηδονίας. Ενώ είναι φυσιολογικό για τον άνθρωπο να αντιμετωπίζει στη ζωή του περιόδους που είναι απογοητευτικές και αγχωτικές, η απόλυτη αδυναμία να αισθανθεί ευχαρίστηση σηματοδοτεί βαθύτερες ανησυχίες.

Μπορεί να είναι εύκολο να απορρίψει κανείς τη χαρά γιατί δεν θεωρείται πάντα μια αναγκαιότητα. Το κύριο πρόβλημα όμως με την κατάσταση αυτή είναι ότι ενδέχεται να σηματοδοτεί μια βαθύτερη ανησυχία για την υγεία και μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς και από άλλα θέματα. Κάποιος με μακρά ιστορία στη χρήση ναρκωτικών απαιτεί διαφορετική μεταχείριση από μια νέα μητέρα που πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη.

Οι μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, τη συμβουλευτική και τη φαρμακευτική αγωγή.

Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από ενός είδους θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ανηδονίας. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εξαφανιστούν αμέσως, είτε πρόκειται για μόνιμα είτε για παροδικά.

Πιθανότατα δε, θα υποχωρήσουν σταδιακά, με την θεραπεία που θα οδηγήσει στο δρόμο προς την ανάκαμψη, να παρουσιάζει διακυμάνσεις και κάποιες στιγμές χαράς να  ακολουθούνται από χρονικές περιόδους που η ανηδονία θα κάνει ξανά την εμφάνισή της, μέχρις ότου εξαφανιστεί εντελώς.

Είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να μιλήσουν για την ανηδονία. Είναι επίσης δύσκολο να συγκρίνει κανείς το πρόβλημα έλλειψης ευχαρίστησης ενός ατόμου με αυτό ενός άλλου που πάσχει από καρκίνο ή που έχει ένα σπασμένο χέρι.

Ωστόσο, και ο μεν και ο δε είναι ασθενείς και χρειάζονται θεραπεία. Οπως ακριβώς δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει μια σωματική ασθένεια, το ίδιο σημαντικό είναι να αναζητήσει θεραπεία για τα συμπτώματα της ανηδονίας.

Πηγή: medinova

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός-Τζανάκης: Έως και 1.800 επιπλέον νεκροί μέχρι το τέλος του έτους

Μετάλλαξη Όμικρον: Πλήρης μόνο ο εμβολιασμός με τρεις δόσεις, λέει ο συνιδρυτής της BioNTech

Ο εγκέφαλος του μωρού αναπτύσσεται πολύ πριν αυτό γεννηθεί – Πώς να τον ενισχύσετε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:44