ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:15
MENU CLOSE

Revenge Porn: Τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε

14.12.2021 20:12

Η υπόθεση με τον Στάθη Παναγιωτόπουλου που έγινε γνωστή το απόγευμα της Δευτέρας προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Ο συντελεστής της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα» κατηγορείται για revenge porn, αλλά και επειδή εξέθετε γυναίκες εν αγνοία τους – αναρτώντας ακατάλληλες φωτογραφίες και βίντεος σε ιστότοπους και ιστοσελίδες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με τον ορισμό του κέντρου για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα, ΔΙΟΤΙΜΑ, πρόκειται για τη χρήση και τη διαδικτυακή ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο, σεξουαλικού περιεχομένου, με στόχο τον εξευτελισμό του θύματος. Οι εικόνες μπορεί επίσης να είναι προϊόν υποκλοπής, μέσω ηλεκτρονικής παρείσφρησης στον υπολογιστή, στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων ή το κινητό τηλέφωνο του θύματος. Συχνά αυτή η πρακτική έχει ως στόχο να προκαλέσει σημαντική βλάβη στη ζωή του ατόμου που στοχοποιείται (π.χ. απόλυση).

Έρευνες καταδεικνύουν ότι το 90% των θυμάτων είναι γυναίκες, ενώ ο συνολικός αριθμός των περιστατικών αυξάνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα μεγεθύνεται και ο αριθμός ιστοσελίδων που επιδίδονται στη διάδοση «εκδικητικού πορνό». Σε αυτές, οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν εκτός από το οπτικοακουστικό υλικό και προσωπικές πληροφορίες π.χ. τη διεύθυνση του θύματος, το χώρο εργασίας του, τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα.

Γιατί είναι παράνομο;

Το revenge porn είναι παράνομο για τους εξής λόγους, όπως εξηγούν οι Υπέροχες Γυναίκες σε ανάρτησή τους:

Πρώτον, κάποιος διατηρεί αρχείο με δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και ευαίσθητα δεδομένα, χωρίς δικαίωμα, στη κατοχή του και χωρίς άδεια κατ’ εξακολούθηση.

Δεύτερον, μεταδίδει και ανακοινώνει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα είναι όλες οι πληροφορίες για εμάς, με τις οποίες μπορεί κάποιος να μας αναγνωρίσει άμεσα ή έμμεσα. Δηλαδή, ακόμη κι αν ακούγεται η φωνή μας αλλά δε φαίνεται το πρόσωπό μας, έχουμε παραβίαση.

Η Λίνα Κρεμτζή, το 2016, βούτηξε στο κενό από τη φοιτητική εστία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου επειδή ένας ερασιτέχνης φωτογράφος μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους γυμνές της φωτογραφίες. Ήταν μόλις 22 ετών.

Η Karina Saifer Oliveira από τη Βραζιλία, έδωσε τέλος στη ζωή της το 2017 επειδή προσωπικές της φωτογραφίες βρέθηκαν στο διαδίκτυο. Ήταν 15 ετών και υπέστη τρομερό bullying.

Ο 19χρονος Joel Crockett-Devine αυτοκτόνησε όταν βρέθηκαν online γυμνές φωτογραφίες τους.

Και αυτές είναι μόνο τρεις περιπτώσεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε

-Καλούμε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188

-Καλούμε την 24ωρη γραμμή υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο 2152151011

Με πληροφορίες από jenny.gr

Διαβάστε επίσης:

Ράδιο Αρβύλα για Στάθη Παναγιωτόπουλο: Δεν μπορούμε να κάνουμε σατιρική εκπομπή, είναι αδύνατο

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Και νέα καταγγελία από τραγουδίστρια (Video)

Deal: Πήρε από τον τραπεζίτη 60.000 ευρώ κι έφυγε! (Video)

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:15
Exit mobile version