search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:12
MENU CLOSE

Ερντογάν: Ανακοίνωσε αύξηση 50% του κατώτατου μισθού, την ώρα που η λίρα συνεχίζει να κατρακυλά

16.12.2021 16:11
erdogan_1811entypi

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα θα αυξηθεί από τις 2.825 στις 4.250 λίρες την επόμενη χρονιά εν μέσω υποχώρησης του εθνικού νομίσματος σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ.

«Στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, λάβαμε μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία το 2022 ο κατώτατος μισθός θα είναι τουλάχιστον 4.250 λίρες. Για όσους έχουν ανήλικα παιδιά, το ποσό θα είναι ακόμα υψηλότερο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Την ίδια στιγμή, σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο κατρακύλησε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, με την οικονομία της χώρας να δέχεται τεράστια πίεση.

Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε 2,9% στις 15,25 λίρες, ενώ διαμορφωνόταν πριν λίγο στις 15,2 λίρες. Η αξία του δολαρίου έναντι της λίρας έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, κλονίζοντας την τουρκική οικονομία.

Παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από το 21%, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 14% αργότερα σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Δεδομένης της μεγάλης πτώσης της λίρας, οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί σχεδόν στο 30% το επόμενο έτος λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των εισαγωγών.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία «Κάρμελ» – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Ολυμπιακός: Επιστρέφει στο λιμάνι ο Κώστας Μανωλάς – Παροξυσμός στη Θύρα 7

Κορωνοϊός: Πόσο αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση – Με ποιο εμβόλιο γρηγορότερα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:12