search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:43
MENU CLOSE

Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα

16.12.2021 12:14
turkishlira-new

H τουρκική λίρα κατρακύλησε σήμερα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου καθώς αναμένεται μία ακόμη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο του ριψοκίνδυνου νέου οικονομικού προγράμματος του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε 2,9% στις 15,25 λίρες, ενώ διαμορφωνόταν πριν λίγο στις 15,2 λίρες. Η αξία του δολαρίου έναντι της λίρας έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, κλονίζοντας την τουρκική οικονομία.

Παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από το 21%, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 14% αργότερα σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. «Γίνεται ένα πείραμα και ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για το πείραμα αυτό. Θα μειώσουν τα επιτόκια όσο μπορούν», δήλωσε οικονομολόγος της Istanbul Analytics.

Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο 15% στο πλαίσιο του σχεδίου του Ερντογάν να δοθεί προτεραιότητα στις εξαγωγές και τον δανεισμό, παρά το ότι οικονομολόγοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την πολιτική αυτή ως απερίσκεπτη.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα έχει παρέμβει τέσσερις φορές στην αγορά συναλλάγματος τις δύο τελευταίες εβδομάδες, πουλώντας δολάρια για να επιβραδύνει τις μεγάλες πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος. Η απόφασή της για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί στις 13.00 (ώρα Ελλάδας).

Δεδομένης της μεγάλης πτώσης της λίρας, οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί σχεδόν στο 30% το επόμενο έτος λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των εισαγωγών.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στο Μεξικό: Εκτέλεσαν την ηθοποιό Τάνια Μεντόσα μπροστά στο παιδί της (video)

Τραγωδία στην Αυστραλία: Νεκρά δύο παιδιά σε σχολική γιορτή

Μακρόν-κορωνοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στη Γαλλία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:40