search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:24
MENU CLOSE

Η μετάλλαξη Όμικρον πλήττει αγρίως τη δημοτικότητα Τζόνσον

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2208
16/12/2021
17.12.2021 07:00
boris-johnson-new (2)

Εν μέσω σκανδάλων και πτώσης της δημοτικότητάς του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έφερε προς ψήφιση στο βρετανικό Κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου με τα νέα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

Το νομοσχέδιο δεν πέρασε βελούδινα, πράγμα που κανείς δεν περίμενε – καθώς βουλευτές των Τόρις είχαν διαφοροποιηθεί από πολύ νωρίς –, αλλά με τη στήριξη του Εργατικού Κόμματος, το οποίο θέλει να δείξει ένα πρόσωπο υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε μήνυμά του προς τον βρετανικό λαό, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας που άρχισαν να ισχύουν από τη Δευτέρα ως Plan B, ειδικά και μετά τη συνεχή εξάπλωση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Το Plan B

Αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας αλλά και τις υγειονομικές υπηρεσίες, βρίσκεται στο επίπεδο 4, ένα βήμα λίγο πριν από το 5ο, που θα σημάνει την αφόρητη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω νοσηλειών. Έτσι, τα νέα μέτρα αφορούν σε επαναφορά της μάσκας σε ακόμη περισσότερους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς με συνωστισμό, αλλά και μεγαλύτερη ιχνηλάτηση μέσω τεστ επαφών με θετικούς στον κορωνοϊό, ενώ ισχύει υποχρεωτική τηλεργασία και υγειονομικό πιστοποιητικό στις δημόσιες εκδηλώσεις.
Στη Βρετανία ακόμα και ο εμβολιασμένος με δύο δόσεις που ήρθε σε επαφή με θετικό κρούσμα υποβάλλεται σε καθημερινό rapid test σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου της πανδημίας, δεδομένου ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν κάνει διακρίσεις. Την ίδια στιγμή, η καμπάνια για την τρίτη ενισχυτική δόση μόλις ξεκίνησε, χωρίς ωστόσο – ακόμα τουλάχιστον – να διαφαίνεται κάποια μορφή υποχρεωτικότητας.

Δεν κατατρέχει όμως μόνο η πανδημία τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά και μια σειρά από σκάνδαλα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας. Την Κυριακή η «Sunday Mirror» δημοσίευσε φωτογραφία του Τζόνσον να φιλοξενεί, περιστοιχισμένος από τους συνεργάτες του, χριστουγεννιάτικο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, επιδεικνύοντας επίμονη περιφρόνηση των περιοριστικών μέτρων, την ώρα που η κυβέρνηση είχε καλέσει τους Βρετανούς να περιορίσουν δραματικά τις κοινωνικές επαφές τους. Οι Βρετανοί τού προσάπτουν επίσης γιορτή που οργάνωσε στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 18 Δεκεμβρίου 2020, όταν οι ίδιοι είχαν στερηθεί κάθε κοινωνική εκδήλωση λόγω της πανδημίας. Και το βίντεο που εμφανίζει τους συνεργάτες του να αστειεύονται σχετικά με το «χριστουγεννιάτικο πάρτι» έριξε λάδι στη φωτιά. Σε όλα αυτά προστίθενται και κατηγορίες για διαφθορά, ενώ ακόμα δεν έχει ξεχαστεί η πλούσια ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinium, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «The Observer», η δημοτικότητα των Συντηρητικών, που μέχρι πρότινος είχαν καθαρό προβάδισμα σε σχεδόν όλες τις έρευνες μετά τη σαρωτική νίκη τους στις εκλογές του 2019, έπεσε τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες, στο 32%, ενώ το 57% ζητεί ακόμα και την παραίτησή τους.

Την ίδια στιγμή το ποσοστό των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυξήθηκε στο 41%, δείχνοντας πως η υπεύθυνη αντιπολίτευση που έχει διαλέξει το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να αποδίδει. Το προβάδισμα των Εργατικών είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2014, καθώς ο ηγέτης τους Κιρ Στάρμερ εξαρχής δήλωσε πως θα είναι υποστηρικτικός σε ό,τι μέτρο λαμβάνεται για τον έλεγχο της πανδημίας, κρατώντας πάντα μια κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση.

Εν τούτοις αναλυτές σημειώνουν πως ο Τζόνσον έχει ανατρέψει επανειλημμένα την αρνητική εικόνα στις δημοσκοπήσεις και είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει». Όμως, σε περίπτωση που η ηγεσία των Συντηρητικών δεν μπορέσει να ανατρέψει αυτούς τους αριθμούς γρήγορα, μερίδα της παράταξης μπορεί να αρχίσει να διερωτάται μήπως τέλειωσε η γιορτή για τον πρωθυπουργό. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι μπορεί να κερδίσει το Εργατικό Κόμμα από αυτήν την εξέλιξη.

Η μάχη για την τρίτη δόση

Εκατοντάδες ακόμη εμβολιαστικά κέντρα υποσχέθηκε να ανοίξει το Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων ποδοσφαίρου και των ιπποδρομιών, καθώς προσπαθεί να αυξήσει τη μαζική παροχή ενισχυτικών δόσεων (booster) εν μέσω αύξησης κρουσμάτων Όμικρον.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κίνηση έρχεται αφότου ο υπουργός Υγείας Σαχίντ Τζάβιντ είπε στο Κοινοβούλιο ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού αντιπροσωπεύει πλέον το 20% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στην Αγγλία, ενώ ο εκτιμώμενος αριθμός καθημερινών μολύνσεων είναι περίπου 200.000.

Ειδικά τα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ αλλά και των μικρότερων κατηγοριών στην Αγγλία είναι γεμάτα θεατές που προσέρχονται με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς. Ωστόσο, η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία πλήττει και τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά και τα κρούσματα που εμφανίζονται ακόμα και μέσα στα προπονητικά κέντρα των ομάδων έχουν θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Έτσι, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το πάθος των φιλάθλων για… άρτο και θεάματα θέλει να βάλει στο πρόγραμμα πειθούς για την τρίτη δόση και τον αγαπημένο χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Εθνική Υπηρεσία Υγείας πρέπει να ξεπεράσει το ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών (844.000 τον Μάρτιο) «μέρα με τη μέρα» για να επιτύχει τον στόχο της κυβέρνησης να προσφέρει σε όλους τους ενηλίκους ενισχυτική δόση μέχρι τη νέα χρονιά.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Πόσο αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση – Με ποιο εμβόλιο γρηγορότερα

ΣΥΡΙΖΑ: Φαγωμάρα εν όψει συνεδρίου

Ναρκοπέδιο ανατιμήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01