search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:32
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Φαγωμάρα εν όψει συνεδρίου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2208
16/12/2021
16.12.2021 07:00
syriza_new

Οι εσωκομματικές τριβές και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται στριμωγμένη στη γωνία εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργούν η πανδημία και η ακρίβεια στην κοινωνία, φέρνει απογοήτευση στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ήλπιζαν σε κάτι καλύτερο…

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για να ξεφύγει το κόμμα του από την εσωστρέφεια και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, αφού στην πραγματικότητα οι αντιπαραθέσεις έχουν να κάνουν με το ποια τάση θα κυριαρχήσει στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου 2022 εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Το ζητούμενο δηλαδή για κάποιους είναι ποιοι θα έχουν τον έλεγχο του κόμματος, ποιοι θα δώσουν την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα και φυσικά ποια στελέχη να αναρριχηθούν στις θέσεις εξουσίας.

Τα ευχολόγια δεν φτάνουν

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πάντως ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στο κόμμα του, ζήτησε «όλοι να είναι συγχρονισμένοι και συντονισμένοι με την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου και να μην δίνουν λαβή για πατήματα στους αντιπάλους».

Όπως υποστηρίζουν ωστόσο κάποιοι, τα ευχολόγια από μόνα τους δεν φτάνουν. Γι’ αυτό δεν αποκλείουν η διαδικασία του συνεδρίου να φέρει πολλές και σοβαρές εξελίξεις.

Τα τελευταία πάντως εικοσιτετράωρα το κλίμα που επικράτησε στην Κουμουνδούρου ήταν εκρηκτικό, καθώς από τη μία υπήρξε η αντιπαράθεση για το θέμα των ΜΕΘ ανάμεσα στον Νίκο Φίλη και τον διευθυντή της εφημερίδας «Αυγή» Άγγελο Τσέκερη, ενώ στο στόχαστρο πολλών βρέθηκε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός με αφορμή την αμφισβήτηση των όσων είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος για τις ΜΕΘ «καβάτζες» για τους VIP ασθενείς.

Κάποιοι μίλησαν για οργανωμένο σχέδιο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ή έστω για επίδειξη δύναμης των κομματικών προκειμένου να καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία υπάρχει η προεδρική άποψη, που θέλει σκληρή και κατά μέτωπο αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, με τη λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και άρα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση, και από την άλλη η κομματική άποψη, που θέλει μια αντιπολίτευση «χωρίς κορώνες και χωρίς λαϊκισμούς».

Με δεδομένο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται να μην επιθυμεί να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ως πόλος αντιπαράθεσης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, οι συμμετέχοντες στην «Ομπρέλα» εμφανίζονται να πράττουν κατά το δοκούν.

Πολλοί υποστηρίζουν, για παράδειγμα, ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εμφανίζεται να ανεβάζει ιδιαίτερα τους τόνους της αντιπαράθεσης εξαιτίας και της απόφασης που πήρε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων στην «Αυγή», καθώς πλέον δεν υπάρχουν κονδύλια για να συντηρηθεί η εφημερίδα. Όλοι, ωστόσο, αναγνωρίζουν στον Φίλη την αναλυτική και διεισδυτική του σκέψη, τη βαθιά γνώση του για πολλά θέματα και την αγάπη του για το κόμμα.

Η κρίση για τις ΜΕΘ

Η πρόσφατη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε πάντως από τη στάση που κράτησε ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο θέμα των ΜΕΘ, επιλέγοντας μάλιστα να μην βάλει την υπογραφή του στην ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό το θέμα στη Βουλή.

Η αποστασιοποίηση του πρώην υπουργού Υγείας από τη συνολική θέση του Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα των ΜΕΘ έφερε έντονες αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι κάποιες οργανώσεις ζήτησαν ακόμα και τη διαγραφή του πρώην υπουργού.

Να σημειωθεί πάντως ότι στη συνέχεια ο Ξανθός επανόρθωσε με νέα του δήλωση, ενώ κατέθεσε δική του ερώτηση για το ίδιο θέμα στη Βουλή.

Προς υπεράσπιση του Ανδρέα Ξανθού έσπευσαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Βίτσας, η Σία Αναγνωστοπούλου και φυσικά ο Νίκος Φίλης, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ερωτηθείς μεταξύ άλλων για το κύριο άρθρο της «Αυγής» σε σχέση με τις καταγγελίες Γιαννάκου για τις VIP ΜΕΘ είπε ότι «δεν βοηθάει κανένας μια αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων. Οι θάνατοι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης…».

Το άρθρο Τσέκερη

Η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύτηκε από τον νυν διευθυντή της «Αυγής» Άγγελο Τσέκερη – ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα – ως αιχμή εναντίον της εφημερίδας, που εκείνη την ημέρα είχε τίτλο «Δώστε τα στοιχεία για τις κενές ΜΕΘ».

Ο Τσέκερης, προφανώς έχοντας ενημερώσει τον Τσίπρα, απάντησε με άρθρο του δημόσια στον Φίλη λέγοντας:

«Η δική μας εφημερίδα δεν υιοθέτησε την καταγγελία του Μ. Γιαννάκου. Απαίτησε καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση, δεδομένου μάλιστα ότι εκείνη την ημέρα άλλα είχε πει ο υπουργός Υγείας (“ψευδέστατες καταγγελίες”) και άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (“αν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να διερευνηθούν”).

Το ίδιο ακριβώς, δηλαδή την κατάθεση καθαρών απαντήσεων, είχε ζητήσει την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ο εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Ηλιόπουλος. Μας κάνει εντύπωση που ο Νίκος Φίλης υιοθέτησε πλήρως τη θέση του δημοσιογράφου, χωρίς να κάνει αυτήν την προφανέστατη διευκρίνιση.

Δεύτερον, για την εφημερίδα είναι εντελώς απαράδεκτη η κατηγορία ότι κάνει “αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων”. Το να εγκαλείς καθημερινά την κυβέρνηση για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και για την ολοκληρωτική εγκατάλειψη του συστήματος Υγείας και να ζητάς διαφάνεια και πειστικές απαντήσεις, είναι στάση που η εφημερίδα θεωρεί υποχρέωσή της για την υπεράσπιση της κοινωνίας.

Το κάνουμε όχι μόνο γιατί αυτό κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και γιατί είμαστε βαθύτατα πεισμένοι ότι αυτό είναι σωστό. Προφανώς, αν κάποιος ήθελε να αποφύγει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που βάζουμε, και που ολόκληρη η κοινωνία βάζει, εύκολα θα μπορούσε να αποκαλέσει τη στάση αυτή θανατοπολιτική και λαϊκισμό. Από απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής θα το περιμέναμε. Από τον Ν. Φίλη όχι».

Η απάντηση Φίλη

Στο άρθρο Τσέκερη απάντησε ο Νίκος Φίλης εξίσου αιχμηρά:

«Ποια είναι όμως η κατηγορία προς την “Αυγή” που ενόχλησε; Η αναφορά μου στο γεγονός ότι και η “Αυγή” – δυστυχώς – παρασύρθηκε από τους αυθαίρετους ισχυρισμούς του γνωστού για τη φανατική πολιτική του εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ περί 47 ΜΕΘ που κρατούνται επίτηδες κενές για να διατεθούν σε VIP προσωπικότητες.

Κι ας κράτησε μόνο μια μέρα η ανεύθυνη καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος την ανακάλεσε όταν κλήθηκε στον εισαγγελέα. Κέρδισε ή έχασε η αξιοπιστία της εφημερίδας που βιάστηκε να την υιοθετήσει;

Τέλος, αναφορικά με το θέμα “ΜΕΘ VIP” εκφράζω την ειλικρινή απορία μου για το γεγονός ότι δεν δημοσιεύτηκαν στην “Αυγή” οι δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη του κόμματος Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος, μιλώντας στο δελτίο του Kontra στις 8 Δεκεμβρίου για τις καταγγελίες Γιαννάκου σχετικά με τις ΜΕΘ και τα VIP περιστατικά, σχολίασε ότι “αυτό υπερβαίνει κάθε λογική”.

Γιατί άραγε δεν δημοσιεύθηκε στην “Αυγή” η άποψη του τομεάρχη Υγείας; Όταν μάλιστα, την ίδια ώρα, τρολ του διαδικτύου επιτίθονταν με πρωτοφανή οξύτητα στον Ξανθό και στον ΣΥΡΙΖΑ;».

Και στη μέση ο Πολάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ξεκαθάρισε πάντως ότι εμπιστεύεται τον Ανδρέα Ξανθό, επισημαίνοντας πως δεν έχει κανένα πρόβλημα συνεργασίας μαζί του. Χωρίς να κατονομάσει τον Νίκο Φίλη, ο Τσίπρας είπε ακόμα, με έντονο ύφος, ότι «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η “Αυγή” κάνουν αντιπολίτευση πάνω στους θανάτους».

Απ’ όλη αυτή την ιστορία δεν θα μπορούσε να λείπει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Facebook, εμφανίστηκε να ειρωνεύεται τον σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα Γρηγόρη Γεροτζιάφα για τις θέσεις που παίρνει στο θέμα της πανδημίας.

«Τα βουνά έχουν καθαρό αέρα, ξελαμπικάρει το μυαλό. Όσοι δεν έχετε πάει να πάτε. Και ο νοών νοείτω…» έγραψε χαρακτηριστικά ο «αψύς Σφακιανός» σε φωτογραφίες από τα παλιά, στις οποίες ο εικονιζόμενος (πιθανότατα ο ίδιος) φαίνεται να κρατάει όπλο και να αγναντεύει τη θέα από το βουνό.

Χαμηλές οι προσδοκίες από τον Ανδρουλάκη

Το πολιτικό στίγμα που θα δώσει ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ περιμένουν να δουν στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα τον αντιμετωπίσουν. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται ωστόσο ότι η λογική «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», που κράτησε όλο το τελευταίο διάστημα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι πολλά και δυσεπίλυτα.

Με δεδομένο ακόμα ότι στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν διαμορφωμένες δυο τάσεις – αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος φλερτάρει με την Κεντροδεξιά, και η άλλη του Γιώργου Παπανδρέου, που κλείνει το μάτι στην Κεντροαριστερά – οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι ο νέος πρόεδρος θα αναγκαστεί γρήγορα να επιλέξει στρατόπεδο.

«Ο κ. Ανδρουλάκης θα κριθεί στην πράξη και στα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει στίγμα, δεν έχει πάρει θέση, δεν έχει προσδιορίσει στρατηγική, ιδεολογική τοποθέτηση» λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες για μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς δεν ξεχνούν ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ είναι πολιτικό παιδί του Κώστα Σημίτη και φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Άννας Διαμαντοπούλου. Πολιτικών που είναι ορκισμένοι εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιοι άνθρωποι δεν ξεχνούν ακόμα ότι, τον Μάρτιο του 2020, είχε ζητήσει με παρέμβασή του την απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα από τις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, κίνηση που σκέπτεται να κάνει και τώρα.

Σήμερα, πάντως, οι δύο άνδρες αναμένεται να βρεθούν στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου δεν αποκλείεται να έχουν και ένα πρώτο τετ α τετ για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα δείξουν ενισχυμένο το ΚΙΝΑΛΛ, αφού, όπως λένε, αυτό γίνεται πάντα ύστερα από μια εσωκομματική διαδικασία. Θεωρούν όμως ότι τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τη δυναμική του ΚΙΝΑΛΛ θα τα έχουν γύρω στον Μάρτιο, οπότε θα έχει καταλαγιάσει ο ενθουσιασμός για την εκλογή του νέου προέδρου και θα έχει φανεί προς τα πού θέλει να πάει το κόμμα ο Ανδρουλάκης.

Φυσικά στην Κουμουνδούρου δεν υποβαθμίζουν το γεγονός ότι ο Ανδρουλάκης έχει μεγάλη δυναμική στην Κρήτη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές είχε καταφέρει να συγκρατήσει πολύ τις δυνάμεις του, αντίθετα με άλλες περιοχές. Τα εκλογικά στοιχεία της εσωκομματικής αναμέτρησης στο ΚΙΝΑΛΛ αναμένεται άλλωστε να μελετηθούν διεξοδικά από τους εκλογολόγους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία – Ιταλία συμμαχία

Η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει τους διασωληνωμένους εκτός εντατικών

Μπουρλότο στην αγορά ακινήτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:31