search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:25
MENU CLOSE

Κουτσούμπας: Αντιλαϊκός και ταξικός ο Προϋπολογισμός – Έμμεσοι φόροι για τους πολλούς, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο

18.12.2021 16:16
Dimitris Koutsoumbas_new

«Αντιλαϊκό» και «ταξικό» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2022 ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή.

«Το εμβόλιο ήρθε, η πανδημία όμως δεν έφυγε, είναι εδώ ακόμη πιο φονική και κάνουμε την ίδια ακριβώς συζήτηση για τα αυτονόητα που αρνείστε» είπε σχολιάζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες να στείλει σήμα «κανονικότητας».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ δεν θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός είναι «εκτός τόπους χρόνου». «Είναι εντός των απαιτήσεων που έχουν διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι για να κατοχυρώσουν τα τεράστια κέρδη τους την ώρα που ο λαός υποφέρει», τόνισε.

Σημείωσε ότι «περίσσεψαν οι πανηγυρισμοί για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι αυτοί θα συνεχιστούν» όταν στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους λίγους του κεφαλαίου, οι οποίοι προσδοκούν ασφάλεια για τις επενδύσεις και άλλες εγγυήσεις για τα κέρδη τους». Ταυτόχρονα είπε ότι «η κυβέρνηση καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζόμενους ότι η ανάπτυξη θα είναι για όλους».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάκαμψης τους οποίους διαφημίζει η κυβέρνηση είναι το αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής και της προκλητικής στήριξης των ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου με νέα κίνητρα και νέα προνόμια: διαδοχικές μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, απευθείας επιδοτήσεις μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά πακέτα και τους αναπτυξιακούς νόμους, τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Σε αυτά προστίθεται ο Νόμος Χατζηδάκη, εμβληματικός νόμος, όπως είπε, σε ό,τι έχει να κάνει και με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και ως προς τη στήριξη του κεφαλαίου.

Και ο φετινός προϋπολογισμός, σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας «είναι φτιαγμένος από τα ίδια αντιλαϊκά υλικά που καταρτίστηκαν και οι προϋπολογισμοί όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων». Είναι προϋπολογισμός αντιλαϊκός, ταξικός, είπε, άλλωστε ο εκάστοτε κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί διαχρονικά «μέσο αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων».

Αντιλαϊκός είναι, εξήγησε, διότι «ενώ προβλέπεται ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 3,5 δις ευρώ και θα φτάσουν τα 50 δις, η μερίδα του λέοντος αυτής της αύξησης θα προέλθει από τους έμμεσους φόρους οι οποίοι αυξάνονται κατά 2 δισεκατομμύρια». Με δυο λόγια αυτή η αύξηση «θα βγει από τις τσέπες των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου», αυτοί κυρίως επιβαρύνονται από τους έμμεσους, τους πιο άδικους φόρους.

Ταξικός, γιατί το σύνολο των φορολογικών βαρών ουσιαστικά «φορτώνεται στις πλάτες του λαού ενώ ουσιαστικά για τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, παρά την αύξηση των κερδών τους προβλέπεται ‘’φιλική συμμετοχή’’ στα συμβολικά επίπεδα του 5%». Αυτή η «φιλική συμμετοχή» επισήμανε γίνεται ακόμη πιο προκλητική αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα κουβαλάνε στις πλάτες τους τα βάρη που φορτώθηκαν από την εποχή των μνημονίων, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις απολαμβάνουν νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές.

«Είναι ή δεν είναι πρόκληση η συνταγματικά κατοχυρωμένη φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών και καταγράφουν νέο ιστορικό ρεκόρ σε κέρδη, ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι την σχετική πρόταση του ΚΚΕ για να καταργηθεί αυτή η φοροαπαλλαγή την απέρριψε και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Και συνέχισε λέγοντας, πως «καμιά από τι κυβερνήσεις δεν εφάρμοσε τα άρθρα του νόμου για την επιβολή ειδικού φόρου στα ακίνητα νομικών προσώπων ο οποίος σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα απέφερε στα Ταμεία 4 δισ. ευρώ. Αντίθετα στη θέση του επιβλήθηκε ο άδικος αντιλαϊκός ΕΝΦΙΑ τα έσοδα του οποίου κυμαίνονται στα 2,5 δισ.».

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι ταξικός και αντιλαϊκός, και διότι, παρά την αύξηση του ΑΕΠ που η κυβέρνηση «έχει κάνει σημαία» οι δαπάνες για υγεία και παιδεία παραμένουν παγωμένες.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Υγεία, σημείωσε πως «σε συνθήκες ενός νέου ακόμα πιο φονικού κύματος πανδημίας, από παντού φωνάζει η ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας» και η κυβέρνηση έχει το θράσος να φερνει έναν προϋπολογισμό με μειωμένες τις δαπάνες για τα νοσοκομεία, αλλά και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δίνει τίποτα για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και θύμισε πως στο πλαίσιο του το “νέου ΕΣΥ” τόλμησε να μιλήσει να «ακόμα και για κλείσιμο ορισμένων νοσοκομείων». Την κατηγόρησε επίσης, ότι έχει καταστήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ουσιαστικά «ανύπαρκτη», αφού τη θεωρεί «περιττή πολυτέλεια», όταν γνωρίζει «πως μια στελεχωμένη, εξοπλισμένη, ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα μπορούσε να έχει ουσιαστική συμβολή στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που στενάζουν παντού, σε όλη την Ελλάδα και  όχι μόνο τώρα στην πανδημία» και «να έχει και πολύ μεγάλη συμβολή στην υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, με την ουσιαστική ενημέρωση, αλλά  και την πρόληψη και την παρακολούθηση των εμβολιασμένων».  «Και μετά κουνάτε το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης. Την κοστολογήσατε κιόλας στα 100 ευρώ το μήνα», είπε.

Παρατήρησε πως «ό,τι  έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες, είναι καθηλωμένο, παγωμένο, μειωμένο, ό,τι όμως σχετίζεται με τις ανάγκες των ομίλων, τη λεγόμενη “πράσινη και ψηφιακή μετάβαση”, εκεί αντίθετα παρατηρούμε σημαντική αύξηση των δαπανών για το κράτος». Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

«Σε ένα από τα πιο κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως είναι το νοσοκομείο ’Παμμακάριστος’’, για το οποίο βέβαια ‘’δεν έχετε δώσει  δεκάρα’’ για να καλυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, με υπαρκτό τον κίνδυνο να κλείσουν κλινικές, καθώς προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2010 (!), πρόσφατα εγκρίθηκε κονδύλι του ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ για …την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του συγκεκριμένου νοσοκομείου».

Επίσης, έκανε σύγκριση με τους εξοπλισμούς για τους οποίους προβλέπεται κονδύλι 7,5 δις ευρώ εντός του 2022. Ας αναρωτηθούν είπε, οι εργαζόμενοι «Πόσες προσλήψεις υγειονομικών θα μπορούσαν να γίνουν για να σωθούν ζωές; Πόσες προσλήψεις εκπαιδευτικών θα μπορούσαν να γίνουν, για να μη στοιβάζονται τα παιδιά μας  σε αίθουσες 27 και 28 μαθητών; Πόσα και πόσα θα μπορούσαν να γίνουν για τις ανάγκες του λαού και των παιδιών του; Για αυξήσεις σε συντάξεις, μισθούς, για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, μισθού και τόσα άλλα»;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:24