search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:13
MENU CLOSE

ΚΚΕ: «Ματωμένη ανάπτυξη» στις εξαγγελίες Μητσοτάκη – Η ομιλία Κουτσούμπα στη ΔΕΘ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2195
16-9-2021
17.09.2021 07:00
koutsoumpas-new

Εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη για την 85η ΔΕΘ.


Ο Μητσοτάκης τα έδωσε «όλα στους λίγους» επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι «ματωμένη ανάπτυξη» στην πλάτη εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, λέει σε αδρές γραμμές ο Περισσός μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την εξειδίκευση των εξαγγελιών του από τον ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα.
Καταρχάς το ΚΚΕ θεωρεί ότι «οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι».


Κι αυτό διότι αυτοί θα ωφεληθούν
• από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών,
• από την επιδότηση της εργασίας, με πρόσβαση σε πιο φτηνή εργατική δύναμη,
• από τις υπερεκπτώσεις στις επενδύσεις και τα κίνητρα για τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Από την άλλη χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες προς διάφορα επιμέρους ακροατήρια ως «δήθεν παροχές προς τον λαό» επισημαίνοντας ότι
• κάποιες εξαγγέλθηκαν, ενώ ισχύουν ήδη, π.χ. μειωμένος ΦΠΑ σε κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα,
• συνολικά, οι εξαγγελίες αυτές δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, εξαιτίας των τσακισμένων μισθών και εργασιακών σχέσεων, των συνεπειών της πανδημίας, των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, των άδικων αντιλαϊκών φόρων, των ιδιωτικοποιήσεων. Δίπλα σε όλα αυτά θα προστεθούν και τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που προβλέπει το νέο ευρωενωσιακό μνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να αντληθούν τα πακέτα χρηματοδότησης για τις «πράσινες» μπίζνες.


Ειδική αναφορά κάνει ο Περισσός σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στο ρεύμα και την ενέργεια συνολικά, λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως ‘’φάρμακο’’ την αιτία του προβλήματος, αφού η απελευθέρωση της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ είναι αυτά που οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για τον λαό κι ενεργειακή φτώχεια».


Σε ό,τι αφορά τους νέους τόσο κεντρικά όσο και από το Κ.Σ. της ΚΝΕ επισημαίνεται ότι μέτρα όπως π.χ. το «πρώτο ένσημο» ουσιαστικά εξασφαλίζουν στις επιχειρήσεις φθηνή εργατική δύναμη με την επιδότηση του κράτους, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της για τη νεολαία με τα απλήρωτα δεκάωρα, τις αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ που άφησαν έξω 40.000 εισακτέους και την επέκταση προγραμμάτων εργασίας ανηλίκων.


Τέλος, το ΚΚΕ κάνει λόγο για μέτρα «μιας χρήσης» όσον αφορά τις εξαγγελίες που στοχεύουν σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, όπως π.χ. η μείωση επιστροφής επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα μέτρα αυτά, σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ (και με δεδομένο ότι οι κατηγορίες αυτές επαγγελματιών στηρίζονται στην προσωπική εργασία), «δεν θα αντισταθμίσουν τις συνέπειες του οξυμμένου ανταγωνισμού, τα συσσωρευμένα χρέη που παραμένουν στο σύνολό τους, καθώς και τα αδιέξοδα που γιγαντώνονται και απ’ τις κυβερνητικές πολιτικές την περίοδο της πανδημίας».

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση Μπογδάνου: Παρέμβαση της δικαιοσύνης για τη δημοσιοποίηση της λίστας των νηπίων

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Τον σκότωσε το πάθος του για τα περιστέρια; (Video)

Κορωνοϊός: «Σε σταθερή κατάσταση» η πανδημία – Εμβολιασμένο πάνω από το 63% του πληθυσμού, μείωση νέων εισαγωγών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58