ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:56
MENU CLOSE

Ερντογάν: Ούτε βήμα πίσω από τα χαμηλά επιτόκια παρά την κατάρρευση της λίρας

20.12.2021 20:57

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας μια σειρά μέτρων, στόχος των οποίων είναι να αποτραπεί η περαιτέρω “δολαριοποίηση” της οικονομίας και να ενθαρρυνθούν οι καταθέσεις σε λίρες, υπερασπιζόμενος για άλλη μια φορά την πολιτική του, των χαμηλών επιτοκίων, μολονότι η λίρα κατέρρευσε σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, στις εξαγωγικές εταιρείες που δυσκολεύονται λόγω των διακυμάνσεων της ισοτιμίας θα δοθεί μέσω της Κεντρικής Τράπεζας ένα προθεσμιακό συμβόλαιο νομίσματος. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει κατά 1% τον φόρο των εταιρειών και να δώσει πιστώσεις για να στηριχθεί η απασχόληση.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθούν ξεπερνώντας τα 135-150 δισεκ. δολάρια. Επέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα δάνεια των κρατικών τραπεζών από κάποιους για να κερδίσουν χρήματα και είπε ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να κάνει κερδοσκοπικές κινήσεις.

Κατά τον Ερντογάν, η αβεβαιότητα από την αστάθεια της ισοτιμίας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της χώρας. Επέμεινε μάλιστα ότι δεν υπάρχει έλλειψη συναλλάγματος στην Τουρκία, αλλά αφθονία.

Για τον τραπεζικό τομέα, είπε ότι είναι σταθερός, ενώ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Alco: Στις 11,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος του ΚΙΝΑΛ στο 13,6%

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για το ομοφοβικό περιστατικό σε σχολείο

ΚΙΝΑΛ: Καλοδεχούμενες οι εκλογές αλλά ζητείται σοβαρότητα, λέει ο Παναγιώτης Βλάχος

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:56
Exit mobile version