search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:21
MENU CLOSE

Απλό κρυολόγημα: Ποια βιταμίνη το «πολεμά» δυναμώνοντας την άμυνα μας

21.12.2021 19:53
Βουλωμένη μύτη: Έξυπνα τρικ για να αναπνεύσετε ελεύθερα (Photos) - Media

Το απλό κρύωμα επέστρεψε μετά από σχεδόν δύο χρόνια που στην καθημερινότητα μας κυριαρχούν μέτρα όπως η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η απολύμανση των χεριών.

Ευτυχώς όμως υπάρχει ο τρόπος να μειωθεί η διάρκεια του κρυολογήματος και η λύση βρίσκεται στα συμπληρώματα της βιταμίνης D σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Conversation.

Μπορεί να υποφέρουμε περισσότερο από το κρυολόγημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή περνάμε περισσότερο χρόνο ο ένας δίπλα στον άλλο σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα όμως η έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών καθορίζει την άμυνα του οργανισμού μας και ιδιαίτερα τα επίπεδα της βιταμίνης D ενδέχεται να επηρεάζουν την θωράκιση του οργανισμού.

«Ο άνθρωπος προσλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D από τις ακτίνες του ήλιου (σε ποσοστό 80-100%) και μόνο μία μικρή ποσότητα λαμβάνεται από την τροφή» δήλωσαν οι τρεις συγγραφείς του άρθρου Sophie E Harrison, Υπεύθυνη Έρευνας Ανάπτυξης και Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Bangor, ο Neil Walsh Καθηγητής, Διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας Ακραίων Συνθηκών στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ και ο Sam Oliver, επίκουρος καθηγητής στην Επιστήμη του Αθλητισμού και της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Bangor.

Για τους ανθρώπους μάλιστα που ζουν σε γεωγραφικά πλάτη με άνω των 30 βαθμών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να έχουν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης το χειμώνα, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Οι άνθρωποι επίσης που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους ή με καλυμμένο το δέρμα τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D. Περισσότερο από το ήμισυ δηλαδή του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται ότι έχει ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, ιδίως τους μήνες από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο όπου στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα μείωσης αυτών των επιπέδων.

Η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D επηρεάζει τον κίνδυνο να κρυολογήσει κάποιος καθώς και να νοσήσει και με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν, ενώ τα άτομα που λαμβάνουν συμπλήρωμα της συγκεκριμένης βιταμίνης έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κοινό κρυολόγημα.

Μάλιστα, η πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι στο άρθρο τους, «διαπιστώσαμε ότι οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες με επάρκεια βιταμίνης D είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν με κοινό κρυολόγημα από ότι οι νεοσύλλεκτοι με ανεπαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης κατά τη διάρκεια 12 εβδομάδων βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης. Στη συνέχεια εξετάσαμε την επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης της βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Παρείχαμε τα συμπληρώματα είτε με προσομοίωση ηλιακού φωτός είτε με δισκία βιταμίνης D3 από το στόμα και ως αποτέλεσμα είχαμε αύξηση της επάρκειας της βιταμίνης σε όλους σχεδόν τους νεοσύλλεκτους».

Μπορεί, όπως συμπληρώνουν οι συγγραφείς, το συμπλήρωμα βιταμίνης D να μην μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης κοινού κρυολογήματος, μείωσε όμως τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά 36% και ταυτόχρονα μειώθηκε και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατά 15%.

Πώς να αναπληρώσετε τη βιταμίνη D

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα συμπληρώματα βιταμίνης D παίζουν ένα δυνητικά ευεργετικό ρόλο.

Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί της μελέτης, για να εξασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα πρέπει να έχουμε μικρές περιόδους τακτικής και ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο. Στην Ελλάδα είναι αρκετά εύκολο να λαμβάνουμε περισσότερη βιταμίνη D, ωστόσο τους χειμερινούς μήνες ή σε άλλες χώρες πιο βόρειες είναι αρκετά δύσκολο έως ακατόρθωτο να συμπληρωθούν οι σωστές ποσότητες βιταμίνης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων κατά τους μήνες Οκτώβριο έως Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των 20.000 νεκρών στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Γιατί η μετάλλαξη Όμικρον τρομάζει τους ειδικούς

Κορωνοϊός-Λύτρας για μετάλλαξη «Όμικρον»: «Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα!»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:20