search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:27
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Απέρριψα προτάσεις για υποχρεωτικό rapid test σε όλους

21.12.2021 12:35
mitsotakis_new

Τον… πυροσβέστη κλήθηκε να παίξει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σχετικά με τη «φωτιά» που άναψε το ζήτημα των rapid test σε εμβολιασμένους πολίτες για τις εξόδους τους κατά τις ημέρες των γιορτών.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το συγκεκριμένο μέτρο και ότι, αν τελικά εφαρμοστεί, ακόμα και οι εμβολιασμένοι πολίτες θα καλούνται να πληρώνουν τα τεστ από την τσέπη τους. Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από τους πολίτες.

Δύο επιπλέον δωρεάν self test

Τελικά, το πρωί της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στη συζήτηση, λέγοντας ότι «είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτήν την περίοδο όπλα μας είναι τα τεστ. Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας». Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι «για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις».

Παράλληλά, επισήμανε ότι «θα ζητήσω από τους συμπολίτες μας να μην περιοριστούν μόνο στα δυο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά στην κρίση τους, όποτε βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, οι ίδιοι με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημία», συμπληρώνοντας ότι «ήδη η ελληνική πολιτεία έχει διαθέσει σχεδόν 80 εκατομμύρια, επαναλαμβάνω, εκατομμύρια δωρεάν self test, αξίας σχεδόν 150 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτή η φροντίδα του κράτους θα συνεχιστεί, πλαισιωμένη πια και από άλλα όπλα, όπως τα νέα φάρμακα, η χρήση των οποίων θα εξαπλωθεί γρήγορα μετά την επίσημη έγκρισή τους».

Περί Όμικρον

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι «είναι ξεκάθαρα πολύ πιο μεταδοτική. Φαίνεται να πολλαπλασιάζεται μέσα σε λίγες μέρες. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη νοσηρότητά της. Υπάρχει όμως μια έντονη ανησυχία ότι αυτή η απότομη έξαρση μπορεί να βάλει τα συστήματα υγείας κάτω από πολύ μεγάλη πίεση», αλλά και τονίζοντας ότι οι χώρες που προχωρούν σε πιο σκληρά μέτρα, πριν την Όμικρον είχαν χαλαρώσει πάρα πολύ τα μέτρα και τους ελέγχους για την πανδημία.

Σε αντιπαραβολή, τόνισε ότι «στη χώρα μας, επειδή είχαμε λιγότερους εμβολιασμούς, διατηρήσαμε την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και φυσικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, που τώρα δικαιώνουν την αναγκαιότητά τους. Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύεται ότι η τρίτη δόση του εμβολίου αποκρούει την βαριά νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον. Καθώς, λοιπόν, εδώ τα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε ύφεση και σε διαρκή καθοδική πορεία -είναι μία ύφεση της τάξης του 40% σε σχέση με τα κρούσματα του προηγούμενου κύματος- ο στόχος μας για τις επόμενες εβδομάδες είναι διπλός: από τη μία πλευρά να καθυστερήσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει. Από την άλλη, να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στον χρόνο για να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο».

Ο Κ. Μητσοτάκης εξήρε τη στάση των πολιτών, σε σχέση με τον εμβολιασμό, λέγοντας ότι «ήδη παραπάνω από 4 εκατομμύρια, 7 στους 10 δικαιούχους, έσπευσαν να κάνουν ή να κλείσουν ραντεβού για την ενισχυτική δόση. Και σχεδόν 150.000 συμπολίτες μας άνω των 60, οι πιο ευάλωτοι δηλαδή, έχουν κλείσει ραντεβού τον τελευταίο μήνα ή έκαναν την πρώτη δόση. Και είναι μία απάντηση σε όλους όσοι είχαν αμφισβητήσει την υποχρεωτικότητα σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία που τόσο πολύ την έχει ανάγκη. Έτσι, η ομάδα αυτή των άνω των 60 προσεγγίζει πια τα ποσοστά εμβολιασμού της Ευρώπης».

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης, επανέλαβε τη δριμεία κριτική που ασκεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «από τη νέα αυτή μάχη της υγείας απουσιάζει δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση. Η μόνη στον κόσμο που αντί για λύσεις απέναντι στην κοινή απειλή θυμήθηκε ξαφνικά τις εκλογές για να λύσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα. Είναι το τέλος ενός κατήφορου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως καταψήφισε σχεδόν όλες τις πολιτικές κατά της πανδημίας. Πάντα απέναντι σε ό,τι ενώνει και πάντα κοντά σε ό,τι διχάζει».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο αίτημα Τσίπρα για εκλογές σημειώνοντας δηκτικά ότι «ειλικρινά λυπάμαι για ένα κόμμα που, σε αντίθεση με όσα έλεγε ο αρχηγός του πριν από λίγο καιρό, επιλέγει να γίνει συνειδητός υπονομευτής της χώρας. Απέρριπτε τις κάλπες όταν η πανδημία υποχωρούσε και τις ζητάει τώρα που η Όμικρον επιτίθεται. Κρίμα».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: «Όχι σε rapid για εμβολιασμένους – Δύο self test δωρεάν σε όλους τους πολίτες για τις γιορτές»

Ντόρα Μπακογιάννη: «Η λέξη καρκίνος δεν πρέπει να είναι ταμπού» (Video)

Αυτά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:25