search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:38
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πόλωση με Ν.Δ., στάση αναμονής για ΚΙΝΑΛΛ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2209
22/12/2021
22.12.2021 07:00
kivernhsh_new

Με το αίτημα για την προκήρυξη εκλογών που κατέθεσε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε και δείγμα γραφής για την τακτική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Στόχος είναι η κυβέρνηση και η Ν.Δ., και όλα τα σφυριά θα χτυπούν στην ίδια κατεύθυνση, διαμηνύουν από την Κουμουνδούρου, εξηγώντας πώς μεταφράζεται το αίτημα για εκλογές στην καθημερινή πρακτική και ρητορική από εδώ και πέρα.

Στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εκτιμούν ότι υπάρχει μια στοχευμένη συστημική προσπάθεια να εμφανιστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι χάνει έδαφος και διατρέχει τον κίνδυνο το Κίνημα Αλλαγής, υπό τον νέο του πρόεδρο, να ισοφαρίσει ή και να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκοπικά ποσοστά.

Με άλλα λόγια, ότι υπάρχει «ανατροπή» στο πολιτικό σκηνικό. Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται και από τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν δημοσκοπική εκτίναξη του ΚΙΝΑΛΛ, αλλά ακόμη και από την πρωθυπουργική ρητορική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκη στη συζήτηση του προϋπολογισμού το Σάββατο απέδωσε ευθαρσώς το αίτημα για εκλογές που είχε διατυπώσει ο Αλέξης Τσίπρας λίγο νωρίτερα στον «φόβο» του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα υπάρξουν «αναταράξεις» στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και κατά συνέπεια στον φόβο ότι θα είναι τρίτο κόμμα.

Από την Κουμουνδούρου ουσιαστικά διαμηνύουν ότι «δεν τσιμπάνε», επισημαίνουν δε ότι «αυτά τα έχουμε δει και στο παρελθόν» και παραπέμπουν σε προσπάθειες να αναγορευτεί σε κεντρικό πόλο η «Ελιά» του Ε. Βενιζέλου το 2014. Στο ίδιο πλαίσιο υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπουν σε λογικές «κοκορομαχίας» με το Κίνημα Αλλαγής και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αντιθέτως, αναφέρουν, ο κεντρικός στόχος είναι η κυβέρνηση και η διαχείρισή της, που πλέον αποδεικνύεται επικίνδυνη και στις δύο τρέχουσες κρίσεις, αυτή της πανδημίας και αυτή της οικονομίας και της ακρίβειας σε αγαθά και ενέργεια.

Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛΛ, σαφώς τηρούν στάση αναμονής. Περιμένουν:

  • Να ακούσουν από τον νέο πρόεδρο πώς τοποθετείται στην κρίσιμη ατζέντα της συγκυρίας.
  • Να δουν αν, με ποιον τρόπο και σε ποια ένταση θα επιδιώξει ο Νίκος Ανδρουλάκης να χαράξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να επιβεβαιώσει και στην πράξη την καταγραφή στο προοδευτικό «στρατόπεδο».
  • Να δουν πού θα κάτσει δημοσκοπικά το επόμενο διάστημα και αν η άνοδος που παρουσιάζει είναι αποτέλεσμα της συγκυρίας ή έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν ότι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την υποτιθέμενη εκτόξευση του ΚΙΝΑΛΛ σε καμία περίπτωση δεν το ευνοούν και αποτελούν ένα στοιχείο ετεροκαθορισμού.

Όσο για τη δημοσκοπική «έκρηξη» του ΚΙΝΑΛΛ, στο ηγετικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί ένα κλίμα αμφισβήτησης έως και απαξίωσης για τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις που πρωτοστατούν σε ευρήματα εκτίναξης της Χαριλάου Τρικούπη (π.χ. η Marc «δίνει» το ΚΙΝΑΛΛ στις 15,2 μονάδες, μόλις δύο μονάδες κάτω απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ), ειδικά μετά τη νωπή ακόμη αποτυχία των δημοσκοπικών εταιρειών να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα στις εσωκομματικές εκλογές.

Εκτιμούν ότι πιο κοντά στην πραγματικότητα κινούνται τα ευρήματα της εταιρείας Pro Rata στην έρευνα που πραγματοποίησε μετά την εκλογή Ανδρουλάκη και συγκεκριμένα το διάστημα 14 – 15 Δεκεμβρίου. Η δημοσκόπηση αυτή, που έγινε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», καταγράφει ψαλίδα οκτώ μονάδων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ (33% έναντι 25%) και περίπου διπλασιασμό των ποσοστών του ΚΙΝΑΛΛ από 6,5% σε 11%.

Κείμενο θέσεων

Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με ατζέντα τα ζητήματα του συνεδρίου (οργανωτικά θέματα, κείμενο θέσεων κ.λπ.). Αναμένεται να παρουσιαστεί και να συζητηθεί το κείμενο θέσεων που έχει ανατεθεί στον Αριστείδη Μπαλτά, το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες – είναι πολυσέλιδο (εκτείνεται σε 35 σελίδες). Είναι πιθανό να συζητηθεί το ενδεχόμενο για μια πιο σύντομη εκδοχή.

Κατά πληροφορίες, τα μέλη της Ομπρέλας διαφωνούν με το κείμενο αυτό στα ζητήματα του απολογισμού της διετίας 2019 – 2021 και ετοιμάζονται να καταθέσουν εναλλακτικό κείμενο για τα ζητήματα αυτά.

Από την πλευρά της Κίνησης Μελών επισημαίνουν ότι το κείμενο που θα πάει στο συνέδριο πρέπει να είναι ένα κείμενο σύγχρονο, πιο ανοιχτό, «να αγκαλιάζει» με πιο σαφή τρόπο την προοδευτική παράταξη, να μην είναι κολλημένο στη «ριζοσπαστική Αριστερά» όπως τη γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Υπό αυτή την έννοια, φαίνεται να βλέπουν στο κείμενο Μπαλτά μια βάση συζήτησης περισσότερο, παρά ένα τελικό κείμενο.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια πάγια διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, να ακολουθείται μια δεύτερη επεξεργασία κατά την οποία ενσωματώνονται συμβολές, προσθήκες, τροπολογίες κ.λπ.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθούν και οι αλλαγές στο καταστατικό.

Σημειώνεται ότι στις 15 Ιανουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή νέων μελών που θα μπορούν να εκλεγούν σύνεδροι, ενώ μέλη που εγγράφονται πέραν της ημερομηνίας αυτής δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

Διαβάστε επίσης

Πετάμε στα σκουπίδια φαγητό 200.000 ανθρώπων

Στα αζήτητα οι 72 δόσεις

Θηλιά η ακρίβεια για τα νοικοκυριά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:35