search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:41
MENU CLOSE

Κατακραυγή από ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση – «παρωδία»

29.12.2021 07:00
pandimia_new

Η επέλαση της Όμικρον δεν φαίνεται να επηρεάζει προς το παρόν την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού και μετά, όπου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκλογές.

Η στροφή 180 μοιρών από την προηγούμενη στάση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., σύμφωνα με την οποία δεν ζητούνταν εκλογές εν μέσω πανδημίας από αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, αιτιολογείται σήμερα με το υγειονομικό σε πρώτο πλάνο:

«Αυτό που διακυβεύεται και τότε και σήμερα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Διότι σήμερα πια το μεγάλο ζήτημα δεν είναι αν η χώρα μπορεί να αντέξει εκλογές εν μέσω πανδημίας, αλλά αν η χώρα πια θα μπορεί να αντέξει, για πολύ ακόμα, μια κυνική κυβέρνηση κι ένας ένοχος πρωθυπουργός να διαχειρίζεται την πανδημία και την ανθρώπινη ζωή». Αυτή είναι η απάντηση που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας όταν ερωτάται σχετικώς (εν προκειμένω στη συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη Τετάρτη στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα).

Σαφώς, παρά το επιχείρημα που διατυπώνεται επίσημα, το τάιμινγκ μοιάζει παράταιρο, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά επιστρατεύοντας διάφορα επιχειρήματα: από το ότι η κυβέρνηση πλέον τα κάνει χειρότερα κι επομένως «πρέπει να σωθεί ό,τι σώζεται» έως ότι πρόωρες εκλογές έχουν και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία (30 Ιανουαρίου 2022), επομένως δεν είναι και κάτι ανήκουστο. Από εκεί και πέρα, οι τόνοι της εκφώνησης προσαρμόζονται ανάλογα με τα δεδομένα, και η έμφαση πέφτει στο ότι ο Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος και πρέπει να παραιτηθεί κ.λπ.

Επιπλέον στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το αίτημα για εκλογές συσπειρώνει το κόμμα κατ’ αρχάς, κάτι σημαντικό εν όψει του συνεδρίου, αλλά κι ένα ευρύτερο προοδευτικό ακροατήριο.

Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε τις προηγούμενες μέρες στην Κουμουνδούρου το εύρημα δημοσκόπησης της Prorata (για το tvxs.gr) σύμφωνα με το οποίο το 44% των ερωτηθέντων συμφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για εκλογές και θεωρεί σωστό το τάιμινγκ, ενώ το 43% διαφωνεί και τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, ένα 20% δηλώνει ότι συμφωνεί, αλλά θα έπρεπε να το είχε κάνει νωρίτερα, ενώ ένα 8% πιστεύει πως «θα έπρεπε να περιμένει».

Το στοιχείο αυτά μάλλον αιφνιδίασε και τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν πολύ σημαντικό στοιχείο να εμφανίζεται μια τέτοια τάση σε νεκρό εκλογικά χρόνο.

Επίσης, δύο ακόμη στοιχεία της δημοσκόπησης ικανοποιούν ιδιαίτερα την Κουμουνδούρου:

  • Το αίτημα Τσίπρα για εκλογές «στηρίζεται από σχεδόν 3 στους 4 ψηφοφόρους που τοποθετούνται ιδεολογικά στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς», ενώ φαίνεται να υπάρχει διείσδυση και στους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι, οι οποίοι στηρίζουν το αίτημα Τσίπρα σε ποσοστό 42%, ενώ το απορρίπτουν σε ποσοστό 53%.
  • Από όσους δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛΛ, υπέρ του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα τάσσεται μόλις το 20%, ενώ το 78% το απορρίπτει. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως αυτό το 20% κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι.

Ειρήσθω εν παρόδω, τα παραπάνω φαίνεται να δικαιολογούν και τη στάση που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΙΝΑΛΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως ανέφερε το «Π» στο περασμένο φύλλο η Κουμουνδούρου επιλέγει ως μέτωπο τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση και δεν σκοπεύει να μπει σε αντιπαράθεση με το ΚΙΝΑΛΛ.

Την επιλογή αυτή την έκανε ξεκάθαρη ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Star. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Δεν βλέπω τις άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου, της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ως πολιτικούς αντιπάλους. Δεν τις βλέπω ανταγωνιστικά. Ο μοναδικός πολιτικός αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και δέκα χρόνια είναι ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας, είναι η Δεξιά και είναι ο κ. Μητσοτάκης ο βασικός μου ανταγωνιστής.(…) Εμείς απέναντι στη Δεξιά, στη Νέα Δημοκρατία και στον κ. Μητσοτάκη έχουμε μέτωπο».

Με άλλα λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η Ν.Δ. επιδιώκει μια τέτοια «κοκορομαχία» μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Κουμουνδούρου πάντως δεν σκοπεύει να κάψει τις όποιες γέφυρες, αντιθέτως δίνει περίοδο χάριτος στον Νίκο Ανδρουλάκη και τηρεί στάση αναμονής. Σε κάθε περίπτωση, και όσο ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν επιλέγει στρατόπεδο αλλά ακολουθεί την τακτική της αυτόνομης πορείας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το περιθώριο να τον αντιμετωπίζει ως δυνητικό κυβερνητικό εταίρο μετά τις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Έτσι, ο Τσίπρας έκανε ένα ακόμη φιλικό νεύμα στην παραπάνω συνέντευξη δίνοντας το στίγμα ότι δεν τον φοβίζουν τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛΛ… υπό προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση, είπε, για να υπάρξει πολιτική αλλαγή, «είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να αθροίζουν ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τα ποσοστά που αθροίζει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Βελόπουλος, τα κόμματα της Δεξιάς».

Κατά τον σχεδιασμό

Στο μεταξύ, η Όμικρον δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι προς ώρας ούτε στα του συνεδρίου.

Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου παρακολουθούν την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναξεταστεί η ημερομηνία του συνεδρίου (η επίσημη ημερομηνία είναι 24 – 27 Φεβρουαρίου), αν η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη κοντά στο χρονικό διάστημα της διεξαγωγής του. Μεμονωμένα στελέχη δεν αποκλείουν, εκφράζοντας προσωπική εκτίμηση, το ενδεχόμενο να πάει παραπίσω το συνέδριο έναν με δυο μήνες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες σχετική κεντρική συζήτηση δεν υπάρχει, η Κουμουνδούρου προχωρά με βάση τον σχεδιασμό της. Διαδικασίες προσυνεδριακές άλλωστε, όπως συνεδριάσεις οργανώσεων, μπορούν να γίνονται διαδικτυακά.

Έτσι, την Πέμπτη, σχεδόν στην εκπνοή του χρόνου, πραγματοποιείται η δεύτερη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τα συνεδριακά κείμενα. Την περασμένη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία είχε παρουσιαστεί το κείμενο θέσεων που συνέταξε ο Αριστείδης Μπαλτάς, καταγράφηκε μια ένταση καθώς υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά των «προεδρικών» στελεχών και των στελεχών που προέρχονται από τη διεύρυνση («Προοδευτική Συμμαχία») για τις αναφορές του κειμένου στην ιδεολογική ρίζα του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας τη συζήτηση για τη φυσιογνωμία του κόμματος, αν ανήκει στη ριζοσπαστική αριστερά, αν αυτή η περιγραφή είναι περιοριστική και δεν αποτυπώνει τη διεύρυνση κ.λπ. Υπήρξε δε και μια αναφορά περί ΣΥΡΙΖΑ που «επανιδρύθηκε» το 2019, η οποία και πυροδότησε το κλίμα. Τελικώς, το κείμενο αυτό θεωρήθηκε βάση συζήτησης, στο οποίο ανέλαβε να ενσωματώσει τις ενστάσεις υποεπιτροπή αποτελούμενη από τους Μπαλτά, Βούτση, Μπίστη και Ραγκούση. Ωστόσο, αν μετά την «επιδιόρθωση» αυτή το κείμενο «μπατάρει» προς το πιο κεντρώο, είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει η πλευρά της Ομπρέλας, στελέχη της οποίας πιέζουν αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν το κείμενο που θα παρουσιαστεί προς τελική έγκριση δεν τους ικανοποιεί, τότε θα πάνε στο συνέδριο με χωριστό κείμενο.

Από την Κουμουνδούρου πάντως προσβλέπουν σε συμβιβασμό και σημειώνουν με νόημα πώς την Πέμπτη πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξει το θέμα, ώστε να πάρει σειρά η συζήτηση για το καταστατικό.

Οργή για το μήνυμα χαλάρωσης μέσα στις γιορτές

Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να διατηρείται πολύ ψηλά και με ένταση στην ημερήσια εκφώνηση το αίτημα για εκλογές, επομένως εκεί αναμένεται να επιδειχθεί ευελιξία.

Ωστόσο, εκπέμπουν οργή για τη διαχείριση της κυβέρνησης μέσα στις γιορτές. Θεωρούν ότι πρωθυπουργός και κυβέρνηση εξέπεμψαν σήμα χαλάρωσης, αφήνοντας τα δύσκολα μέτρα για μετά την Πρωτοχρονιά, την ώρα που τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί μέσα σε μερικά 24ωρα – χθες έφτασαν τα 21.674, ενώ μια μέρα πριν, τη Δευτέρα, είχαν καταγραφεί 9.284 κρούσματα.

Την ίδια ώρα πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι εδώ υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στο αφήγημα περί «πανδημίας ανεμβολίαστων» και της ανακοίνωσης μέτρων που αφορούν σε γήπεδα και εστίαση, όπου έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι.

Σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας παρέπεμψε στη σύσκεψη που είχε την περασμένη εβδομάδα με επιστήμονες, όπου τον ενημέρωσαν για την αναμενόμενη εξέλιξη των κρουσμάτων την εβδομάδα των εορτών, με αποτέλεσμα να ζητήσει την άμεση εφαρμογή μέτρων. Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. υπαινίχθηκε ουσιαστικά ότι πολιτικοί λόγοι οδήγησαν την κυβέρνηση στο να ανακοινώσει μέτρα κατώτερα των περιστάσεων και κατόπιν εορτής και όχι το ότι δεν γνωρίζει την κατάσταση. «Αναρωτιέμαι, στο Μαξίμου δεν ήξεραν; Ή ήθελαν να είναι ευχάριστοι παρά ωφέλιμοι; Πολύ λίγοι για την κρισιμότητα των στιγμών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου που έκανε λόγο για «μπαράζ μετρολογίας, αντιφατικές, αποσπασματικές και ανεφάρμοστες, στη δεδομένη πραγματικότητα, ιδέες, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να υποδείξει πότε και πού πρότεινε μέτρα.

Και η Κουμουνδούρου προέβη στη σχετική υπενθύμιση παραθέτοντας τα 9 μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα μετά τη σύσκεψη με τους Γρηγόρη Γεροτζιάφα, Όθωνα Ηλιόπουλο, Αθηνά Λινού, Γιάννη Καλομενίδη, Παντελή Μπάγκο, Τάκη Παναγιωτόπουλο και Δημοσθένη Σαρηγιάννη:

  • Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων για να μην έχουμε κάθε μέρα 150 ανθρώπους να περιμένουν μία ΜΕΘ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί, όπως επιβεβαίωσε και η μελέτη των Τσιόδρα – Λύτρα.
    Υποχρεωτικά ράπιντ τεστ με αποζημίωση από το Δημόσιο για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
    Άμεση επαναφορά της τηλεργασίας στον μέγιστο βαθμό όπου μπορεί να εφαρμοστεί.
    • Άμεση πρόσληψη 800 και πλέον ιατρών που έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν στις λίστες αναμονής για να ενταχθούν στο ΕΣΥ.
    Άμεση ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για προνοσοκομειακή φροντίδα με χρέωση κάθε κρούσματος σε αντίστοιχο υγειονομικό σημείο αναφοράς (ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας ή επαγγελματία υγείας).
    • Μέτρα για αποφυγή συγχρωτισμού σε μαζικούς χώρους και ΜΜΜ.
    • Προετοιμασία με προσλήψεις – εξπρές αναπληρωτών εκπαιδευτικών για άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές με σπάσιμο τμημάτων και άμεση αλλαγή του πρωτοκόλλου 50+1%, που έχει μετατρέψει τα σχολεία σε εκκολαπτήριο ακραίας διασποράς του ιού στην κοινότητα.
    • Άμεση εκκίνηση πανελλαδικής εκστρατείας για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου, πόρτα – πόρτα, όπως στο μοντέλο της Πορτογαλίας, με τη συνδρομή τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της εκάστοτε περιοχής.
    • Άμεση επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος για τα παιδιά, το οποίο μέχρι χθες είχε παγώσει, με την πλατφόρμα να παραμένει κλειστή για πολλές μέρες.

Διαβάστε επίσης:

Η Μεγάλη Παραίτηση

«Ψαλίδι» στους πόρους του ΥΠΕΞ – Σε λάθος χρόνο η αντίδραση της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων

Βαθιά βουτιά των funds στην ελληνική οικονομία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:40