search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:13
MENU CLOSE

Startups: Μία Εθνική προτεραιότητα, μία Εθνική υπόθεση

30.12.2021 09:00
shutterstock_737172589

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις ή αλλιώς startups κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία τα τελευταία χρόνια, καθώς προσελκύουν όλο και περισσότερους (κυρίως) νέους και ιδιαίτερα φιλόδοξους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτές.

Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις που ξεκινούν συνήθως τη λειτουργία τους με ελάχιστους κεφαλαιακούς και ανθρώπινους πόρους και στην πορεία με βασικά όπλα τις φρέσκιες ιδέες την έρευνα και την καινοτομία καταλήγουν συχνά να αναπτύσσονται ραγδαία με εντυπωσιακή κερδοφορία για τα δεδομένα τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων success story είναι η πρώην Taxibeat (πλέον Beat), η PeopleCert, η Blueground, η Viva Wallet, η Persado και πολλές άλλες.

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα startup εταιρειών, καθώς προόδευσαν σε διάστημα λειτουργίας μεταξύ λίγων μηνών έως και 3-5 ετών.

Καινοτομία & νέα επιχειρηματικά μοντέλα

Το κυρίαρχο συστατικό της startup φιλοσοφίας δεν είναι άλλο από την καινοτομία! Ο πυρήνας μίας νεοφυούς επιχείρησης επιβάλλεται να είναι οι καινοτόμες λύσεις που εναρμονίζονται άψογα με ένα πρωτοποριακό επιχειρηματικό σχέδιο. Διαφορετικά, η επιχείρηση δεν θα έχει πολλές ελπίδες να εξελιχθεί δυναμικά στο σύγχρονο και ρευστό περιβάλλον της χώρας μας.

Η καινοτομική προσέγγιση των startups φέρνει με τη σειρά της έναν μοναδικό αέρα ανανέωσης στο ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο, καθώς γεννά νέα προϊόντα και υπηρεσίες και μεταλαμπαδεύει πολύτιμη τεχνογνωσία. Κάπως έτσι, οδηγεί στη δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων, τα οποία προσανατολίζονται έντονα προς τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, δίνοντας προστιθέμενη αξία σε κάθε επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα.

Η δραστηριοποίηση νεοφυών επιχειρήσεων ή αλλιώς start-ups αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την καινοτομία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα έχει υψηλή αναπτυξιακή αξία, δημιουργεί ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, προσφέρει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Διακρίνεται για το πρωτοπόρο πνεύμα της, την ταχεία ανάπτυξη ή τις προοπτικές ταχείας ανάπτυξης και τον τεχνολογικό προσανατολισμό της. Δημιουργεί μια νέα αγορά ή εξελίσσει δυναμικά μια υπάρχουσα και συνδυάζει υψηλό ρίσκο με υψηλή απόδοση σε περίπτωση επιτυχίας.

Σήμερα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις προσφέρουν ένα νέο, σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική οικονομία, μία εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για την ανάκαμψη και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας απαιτεί ένα πλέγμα παρεμβάσεων και κινήτρων που θα στηρίζει, θα ενθαρρύνει, θα χρηματοδοτεί και θα προσφέρει ευκαιρίες σε κάθε καινοτόμο προσπάθεια.

Το Elevate Greece αποτελεί μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας. Ήδη το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece» περιλαμβάνει 508 εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και στοχεύουν στην ενίσχυση του οικοσυστήματος συμπεριλαμβάνονται και τα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» 2021, που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι νικητές των βραβείων αποκόμισαν σημαντικά οφέλη, όπως χρηματικά έπαθλα, παροχές και εξειδικευμένες υπηρεσίες, αλλά και τη δυνατότητα να δικτυωθούν με τις κορυφαίες εταιρίες του τομέα τους.

Η Εθνική Τράπεζα, επίσημος υποστηρικτής του θεσμού, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Ανάπτυξης, συμμετείχε τόσο στην αξιολόγηση των εταιριών που εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», όσο και στην επιτροπή αξιολόγησης των εταιριών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό για την απονομή των Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Τράπεζα απένειμε το χρηματικό βραβείο των 10.000 ευρώ στην εταιρία METIS Cyberspace, η οποία αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία «Επιχειρηματική Ανάπτυξη και Εξωστρέφεια». Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα προσέφερε τη δυνατότητα στις νικήτριες εταιρίες όλων των κατηγοριών να έχουν πρόσβαση στην προσφορά τραπεζικών υπηρεσιών για νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως υπηρεσίες e-commerce με μηδενική χρέωση, πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση κλπ.

Η METIS CYBERSPACE TECHNOLOGY δραστηριοποιείται στους κλάδους της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, του Internet of Things, του Cloud Computing και της Τεχνητής Νοημοσύνης. με έμφαση στην εφαρμογή τους στον κλάδο της ναυτιλίας. Είναι η εταιρία που έθεσε πρώτη την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των τεχνικών και επιχειρησιακών τμημάτων των ναυτιλιακών εταιριών. Η METIS, με την καινοτομία αυτή, άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία. Το πρωτοποριακό σύστημά της παρέχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση του στόλου της κάθε εταιρίας, χωρίς καμία παρέμβαση του προσωπικού. Με αυτόν τον τρόπο, καθιστά πιο εύκολη την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του στόλου της κάθε εταιρίας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κάθε στιγμή.

Η προσφορά όμως της Εθνικής Τράπεζας στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα δεν σταματάει εδώ. Γιατί για την Εθνική Τράπεζα, η καινοτομία και η τεχνολογία είναι τα εργαλεία για να κάνει καλύτερη τη ζωή των πελατών και των ανθρώπων της, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Γι’ αυτό και από το 2010, η Εθνική Τράπεζα, με υπευθυνότητα και συνέπεια, έχει θεσμοθετήσει το Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας​​ στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που στοχεύει στη στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, μέσα από δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων. Παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία με 11 πανεπιστημιακά ιδρύματα, εταιρίες, φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το πρόγραμμα προσφέρει εκπαίδευση, καθοδήγηση, υποδομή, δικτύωση και χρηματοδότηση στις ομάδες που συμμετέχουν.

Στα 11 χρόνια του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας, η Εθνική Τράπεζα έχει υποδεχθεί σχεδόν 4.000 προτάσεις από 6.800 συμμετέχοντες και έχει απονείμει 550.000 ευρώ σε βραβεία σε 110 νικητές. Ταυτόχρονα, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε με δικά της κεφάλαια ύψους 4,65 εκατ. ευρώ, 21 εταιρίες, ενώ μέσω της συμμετοχής της στα funds έχει συμμετάσχει στην χρηματοδότηση ακόμη 140 εταιρειών.

Πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα, μαζί με 7 σημαντικούς φορείς, προχώρησε στη δημιουργία του Greek Fintech Hub, μιας πρωτοβουλίας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον χρηματοοικονομικό κλάδο στην Ελλάδα μέσα από δράσεις χρηματοδότησης, δικτύωσης, ενημέρωσης, καθοδήγησης και εξωστρέφειας.

Με ενεργή συμβολή στην ανάπτυξη της καινοτομίας, εδώ και 11 χρόνια, αλλά και συνεχείς επενδύσεις στον κλάδο του fintech, που ενσωματώνει στο επιχειρηματικό της μοντέλο και στο offering προς τους πελάτες της, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Πλέον επενδύει στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας με σύγχρονους και ανταγωνιστικούς όρους.

Πάντως η δυναμική του κλάδου της νεοφυούς επιχειρηματικότητας έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Ελλάδα και το 2021 όπου συνολικά το 17% των ελληνικών startups ζητούσε κεφάλαια έως 200.000 ευρώ, ενώ το 26% από 300.000 έως 500.000 ευρώ. Οι βασικοί κλάδοι που «απορροφούν» τις startup εξακολουθούν να είναι το Life Sciences, το λιανεμπόριο και ο αγροδιατροφικός τομέας, με τις εταιρείες των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:09