search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 09:09
MENU CLOSE

Το Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπαλαιστινιακό μέτωπο με συμμαχίες με αραβικές κυβερνήσεις

02.05.2024 12:09
stratos israil gaza 432- new

Τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο από επιθέσεις ισραηλινών στρατευμάτων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την 7η Οκτωβρίου στους 34.596 και τον αριθμό των τραυματιών στους 77.816.

Οι ισραηλινές επιθέσεις και ο ατέλειωτος φόρος αίματος των Παλαιστινίων είναι  ο κανόνας εδώ και επτά μήνες, με το Ισραήλ να έχει ασυλία από τη Δύση, που μένει σε ρόλο θεατή.

Το ενδιαφέρον της ισραηλινής πλευράς στρέφεται τώρα στις επαφές με τις φιλοδυτικές αραβικές κυβερνήσεις για να εξασφαλίσει την συμμετοχή τους στην άσκηση πιέσεων στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το κομβικής σημασίας ταξίδι του Λαπίντ στα ΗΑΕ

Τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει κατά τα φαινόμενα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λαπίντ, ο οποίος σύμφωνα με τη δημόσια ισραηλινή ραδιοφωνία Kann News, μετέβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχίαν.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοφωνία ο Λαπίντ δήλωσε ότι οι χώρες της περιοχής μπορούν να μεσολαβήσουν για να επιτευχθεί συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Επισήμανε επίσης το ενδιαφέρον του Ισραήλ για πολιτική και οικονομική συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες αραβικές χώρες. 

Το 2020 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ, με αμερικανική μεσολάβηση, με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Στο μεταξύ η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ (OCHA) κατήγγειλε ότι το Ισραήλ συστηματικά «παρεμποδίζει» και «αρνείται» τη διέλευση ανθρωπιστικών αποστολών στη βόρεια Γάζα και παρά τη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου για τη μεταφορά της βοήθειας δεν έχουν επιτευχθεί ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και παλαιστινιακή αντίσταση

Στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων, όλη τη νύχτα συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και τα πλήγματα από το ισραηλινό πυροβολικό στη Γάζα. Οι περισσότερες επιθέσεις επικεντρώθηκαν στην κεντρική Γάζα σύμφωνα με το Al Jazeera. 

Επίσης επλήγη σφοδρά ο προσφυγικός καταυλισμός Νουσεϊράτ, όπου οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν ένα τέμενος. 

Οι Παλαιστίνιοι αντιστέκονται με πείσμα στην περιοχή αλ-Μουγκράκα, όπου γίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ μελών της Χαμάς και Ισραηλινών στρατιωτών. 

Παλαιστίνιοι μαχητές επιτέθηκαν εναντίον Ισραηλινών και σε ένα κεντρικό αυτοκινητόδρομο στην κεντρική Γάζα, με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για πυκνή ανταλλαγή πυρών.  Οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις διεξάγουν καθημερινά επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών μονάδων που επιχειρούν στον λεγόμενο «διάδρομο Νετζαρίμ», που έχουν δημιουργήσει οι κατοχικές δυνάμεις για να κόψουν στη μέση την Λωρίδα της Γάζας

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν τουλάχιστον έξι επιθέσεις των Παλαιστινίων μαχητών με ρουκέτες.  ΟΙ μάχες στον «διάδρομο Νετζαρίμ» είναι καθημερινές μετά τα μέσα Απριλίου, πράγμα που δείχνει ότι το Ισραήλ έχει αποτύχει να διαλύσει τις μάχιμες μονάδες της Χαμάς παρά την πρωτοφανούς έντασης στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, εδώ και επτά μήνες.

Τη νύχτα  έγιναν επίσης τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις με ρουκέτες από Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα εναντίον οικισμού εποίκων στο νότιο Ισραήλ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. 

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έγιναν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. 

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στο χωριό Τζαλαζόνι κοντά στη Ραμάλα και στο χωριό Χουσάν, κοντά στη Βηθλεέμ, έγιναν επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη διάρκεια της νύχτας και σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa συνελήφθηκαν τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα.

Οι Ισραηλινοί συνάντησαν αντίσταση από νεαρούς Παλαιστίνιους που πετούσαν πέτρες. Οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Στους 48 οι νεκροί από την κατάρρευση του αυτοκινητόδρομου (photos/video)

Καμπότζη: Στον καύσωνα αποδίδει η κυβέρνηση την έκρηξη πυρομαχικών που στοίχισε τη ζωή σε 20 στρατιωτικούς

Κύπρος: Το Κογκρέσο εξετάζει την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 09:08