search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:08
MENU CLOSE

Μήνας αποφάσεων για το ελληνικό Euronews, ο Ιανουάριος

31.12.2021 14:22
euronews-new

Από τον έκτο όροφο του κτιρίου επι της βασιλίσσης Σοφίας με θέα την πλατεία Συντάγματος και το ελληνικό Κοινοβούλιο, η ελληνική υπηρεσία του Euronews βρίσκεται πλέον σε κτίριο της οδού Φειδίου στα Χαυτεία και συνεχίζει να παράγει οπτικοακουστικό περιεχόμενο, έχοντας λάβει παράταση «ζωής» έως το τέλος Οκτωβρίου του 2022.

Το ελληνικό Euronews για την ώρα εξακολουθεί να λειτουργεί ως τηλεοπτικός οργανισμός, χάρη στην παρέμβαση της Ε.Ε. που εξασφάλισε την χρηματοδότηση του για ένα έτος.

Σύντομα όμως και έπειτα από την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώς της μητρικής εταιρείας από το πορτογαλικό επενδυτικό φάντ AlpacCapital, θα λάβει άλλη μορφή.

Παραμένει ως κανάλι κυρίως επειδή υπάρχει στις συνδρομητικές πλατφόρμες και αναμεταδίδεται μέσω ΡΙΚ και στην Κύπρο.

Ωστόσο η 31η Ιανουαρίου 2022 είναι καταληκτική. Το σήμα του ελληνικού σταθμού θα «κατέβει» από τον δορυφόρο.

Από περίπου τα μέσα του φθινοπώρου είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει το κονδύλι χρηματοδότησης στις δομές του Euronews τουλάχιστον στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το ελληνικό τμήμα- από τα πλέον δραστήρια στην ευρύτερη μεσογειακή λεκάνη- απειλήθηκε με κλείσιμο και κατ επέκταση κατάργηση της ελληνικής γλώσσας, μια από τις επίσημες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με κινητοποιήσεις των 18 στελεχών του, των δημοσιογραφικών ενώσεων, ελληνικών και διεθνών, του πολιτικού κόσμου, σε Ελλάδα και Βρυξέλλες, τα χειρότερα αποσοβήθηκαν.

Στις επόμενες 31 ημέρες θα φανεί τί μορφή θα έχει το ελληνικό Euronews. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Και εκείνο που τέθηκε από την αρχή στο τραπέζι, για μετασχηματισμό του σε ιστοσελίδα, αλλά και μια πιο αναβαθμισμένη εκδοχή.

Αλλαγή μορφής

Η Λυών θέλει, λέγεται, το ελληνικό Euronews να έχει στο εξής μορφή Ψηφιακής Υβριδικής Τηλεόρασης (Digital Hybrid TV). Οι δημοσιογράφοι από 1η Φεβρουαρίου θα ετοιμάζουν θέματα για την ιστοσελίδα και θα τα ανεβάζουν ως οπτικοακουστικό υλικό.

Μέχρι τώρα συνέβαινε το αντίστροφο. Οι ειδήσεις αφού γίνονταν τηλεοπτικά ρεπορτάζ ανέβαιναν στην ιστοσελίδα.

Ουδείς από το προσωπικό (τώρα είναι 18 άτομα αλλά θα περιοριστούν στα 14 σύντομα) γνωρίζει πως θα διαμορφωθεί η ροή τηλεοπτικού προγράμματος στο εξής. «Μένει να φανεί πως θα κινηθεί από εδώ κι έπειτα το Euronews, η οριστική εξαγορά του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022», ανέφερε στο topontiki.gr άνθρωπος με καλή γνώση στα ενδότερα του οργανισμού αλλά και του ελληνικού τμήματος.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2022 θα έχει φανεί με ποιόν τρόπο θα διατηρηθεί σε λειτουργία η ελληνική υπηρεσία. Ο ένας είναι να περάσει σε ιδιώτη και να συνεχίσει ως συνεργαζόμενη δομή (affiliate). Ο άλλος είναι μέσα από την ανανέωση της χρηματοδότησης από τα κεντρικά στη Γαλλία με κονδύλι της Κομισιόν.

Εκείνο που γνωρίζουν πάντως είναι πως η ουδετερότητα και η αμεροληψία στον τρόπο κάλυψης και παρουσίασης των ειδήσεων- σήμα κατατεθέν του ευρωπαϊκού οργανισμού ενημέρωσης- για την οποία διακρίνεται το Euronews σε σχέση με άλλα διεθνή ΜΜΕ, είναι αδιαπραγμάτευτη.

Στο μεταξύ η αμεροληψία του Euronews βρέθηκε στο επίκεντρο σκεπτικισμού με αφορμή το πέρασμα του Οργανισμού από τον Αιγύπτιο μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις στην πορτογαλική AlpacCapital, εταιρεία επενδύσεων, ένας από τους μετόχους της οποίας είναι ο γιός του γνωστού και στην Ελλάδα Φερνάντο Σάντος.

Σκεπτικισμός εξαιτίας του Ορμπάν

Ο προβληματισμός προκλήθηκε διότι θρυλείται ότι με την αλλαγή ιδιοκτησίας, θα ελέγχει εξ αποστάσεως το Euronews ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Ο ίδιος βέβαια αποσαφήνισε πως εκείνος και το κόμμα του, Fidesz, δεν έχουν σχέδια πολιτικής παρέμβασης στο Εuronews.

Ωστόσο κάποιοι δεν μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός- ίσως και συμπτωματικό- ότι η Alpac διατηρεί παράρτημα στη Βουδαπέστη και ότι έλαβε κεφάλαια από μεγάλες ουγγρικές εταριείες αλλά και ότι ο ΥΠΕΞ της χώρας, Πέτερ Σιγιάρτο, συνέβαλε στην προώθηση δημιουργίας ενός φάντ από την Alpac με στόχο τις τοπικές επενδύσεις το 2017.

Η Alpac, μέσω του γραφείου στη Βουδαπέστη, έχει λάβει χρηματοδότηση από την επίσημη υπηρεσία εξαγωγών της Ουγγαρίας EXIM, την ουγγρική επιχείρηση ενέργειας MOL και την (επίσης ουγγρική) τράπεζα OTP.

Και οι τρείς ουγγρικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν καμία συμμετοχή- σε επενδυτικό επίπεδο- στο Euronews.

Όμως και οι τρείς έχουν δώσει κονδύλια τους στο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων «East West» της Alpac το οποίο σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας «επενδύει σε πορτογαλικά και ουγγρικά ΜΜΕ αλλά και σε ΜΜΕ γειτονικών χωρών με δυνατότητες ανάπτυξης».

Ο οσονούπω απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος του Eurnews, Μάικλ Πίτερς, είχε διαβεβαιώσει ότι οι οικονομικές διασυνδέσεις του Πέδρο Βάργκας Ντέιβιντ, εκ των βασικών μετόχων της Alpac, δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία του ενημερωτικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

Η ανησυχία όμως για την αμεροληψία εντείνεται και από το γεγονός ότι ο πατέρας του πορτογάλου στρατηγικού επενδυτή, Μάριο Ντέιβιντ, διετέλεσε σύμβουλος του Ορμπαν.

Παρά τις διαψεύσεις από τις δύο πλευρές για οποιαδήποτε παρέμβαση, οι διασυνδέσεις Alpac Capital και του Ούγγρου πρωθυπουργού , ο σκεπτικισμός και η επιφυλακτικότητα παραμένουν σε Βρυξέλλες και Βουδαπέστη και με αφορμή το ουγγρικό ίδρυμα Τύπου KESMA που ελέγχει περι τους 500 οργανισμούς ΜΜΕ και είναι φίλα προσκείμενο στον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Και σα να μην είναι αρκετό αυτό ο Όρμπαν δήλωσε ότι η εξαγορά του Euronews «αποτελεί πολιτική επένδυση».

Σε επαγρύπνηση στο μεταξύ βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς στους κόλπους της εκφράζεται η πεποίθηση ότι στην εξαγορά του Euronews ελλοχεύουν κίνδυνοι.

Διαβάστε επίσης:
«Ορόσημα» του 2022: Τα σημαντικότερα από τα μεγάλα γεγονότα που αναμένονται το νέο έτος

Όλα ανοιχτά το 2022 – Τεράστια ανοιχτά υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά μέτωπα

Ποιες υπηρεσίες του κράτους κινδυνεύουν εξ αιτίας της μετάλλαξης Όμικρον – Τι φοβούνται στην κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:08