search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 19:31
MENU CLOSE

Κρίσιμος Ιανουάριος για το ελληνικό Euronews

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2211
5/1/2022
06.01.2022 07:00
euronews

Κρίσιμο για το μέλλον της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews θεωρείται το επόμενο διάστημα. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από καιρό για την χρηματοδότηση του ελληνικού Euronews, μεταξύ άλλων υπηρεσιών του ευρωπαϊκού οργανισμού ενημέρωσης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, η οποία ήδη έχει επηρεάσει τη μορφή της δομής του. Μένει να οριστικοποιηθεί το πώς τελικά θα λειτουργήσει.

Η αρχική απόφαση ήθελε το ελληνικό κανάλι να αναστέλλει τη λειτουργία του. Όμως η συντονισμένη κινητοποίηση των εργαζόμενων της ελληνικής υπηρεσίας, των δημοσιογραφικών ενώσεων (ελληνικών και διεθνών) και οι πιέσεις – παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο συνέβαλαν ώστε τελευταία στιγμή η μητρική εταιρεία να αναλάβει τη χρηματοδότηση του τμήματός του στην Ελλάδα για έναν χρόνο (συμπληρώνεται στο τέλος Οκτωβρίου 2022) και εν τέλει να μελετούν στα κεντρικά του Euronews, στη Λυών, την μετεξέλιξη της ελληνικής υπηρεσίας σε Ψηφιακή Υβριδική Τηλεόραση (Digital Hybrid TV).

Θα είναι αυτή η τελική απόφαση όμως; Όλα εξαρτώνται από το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις προθέσεις του. Διότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ του βασικού μετόχου του Euronews, του Αιγύπτιου μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις, και του πορτογαλικού χρηματοεπενδυτικού φαντ Alpac Capital.

Στον Όρμπαν ο έλεγχος;

Η Alpac Capital, η οποία ιδρύθηκε από τον Λουίς Σάντος (γιο του γνωστού και αγαπητού στην Ελλάδα προπονητή ποδοσφαίρου Φερνάντο Σάντος) και του Πέδρο Βάργκας Ντέιβιντ, προκαλεί πονοκέφαλο στην Ε.Ε. και στο οικοσύστημα του Euronews διότι εικάζεται ότι μέσω αυτής θα έχει «καθοριστικό λόγο» στο «ευρωπαϊκό CNN» ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ο ίδιος βέβαια αποσαφήνισε πως εκείνος και το κόμμα του, το Fidesz, δεν έχουν σχέδια πολιτικής παρέμβασης στο Εuronews.

Ωστόσο αρκετοί στην Κομισιόν και στον μιντιακό οργανισμό δεν μπορούν να παραβλέψουν το – συμπτωματικό; – γεγονός ότι η Alpac διατηρεί παράρτημα στη Βουδαπέστη και ότι έλαβε κεφάλαια από μεγάλες ουγγρικές εταιρείες, αλλά και ότι ο ΥΠΕΞ της χώρας Πέτερ Σιγιάρτο συνέβαλε στην προώθηση δημιουργίας ενός φαντ από την Alpac με στόχο τις τοπικές επενδύσεις το 2017.

Πιο ειδικά η Alpac, μέσω του γραφείου στη Βουδαπέστη, έλαβε χρηματοδότηση από την επίσημη υπηρεσία εξαγωγών της Ουγγαρίας EXIM, την ουγγρική επιχείρηση ενέργειας MOL και την (επίσης ουγγρική) τράπεζα OTP.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις

Και οι τρεις ουγγρικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν καμία συμμετοχή – σε επενδυτικό επίπεδο – στο Euronews. Εντούτοις έχουν δώσει κονδύλια τους στο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων East West της Alpac, το οποίο «επενδύει σε πορτογαλικά και ουγγρικά ΜΜΕ, αλλά και σε ΜΜΕ γειτονικών χωρών με δυνατότητες ανάπτυξης», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του Euronews Μάικλ Πίτερς διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι οι οικονομικές διασυνδέσεις του Πέδρο Βάργκας Ντέιβιντ δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία του ενημερωτικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού. Η ανησυχία όμως για την αμεροληψία εντείνεται και από το γεγονός ότι ο πατέρας του πορτογάλου στρατηγικού επενδυτή Μάριο Ντέιβιντ διετέλεσε σύμβουλος του Όρμπαν.

Ο σκεπτικισμός και η επιφυλακτικότητα παραμένουν σε Βρυξέλλες και Λυών και με αφορμή το ουγγρικό ίδρυμα Τύπου KESMA, που ελέγχει περί τους 500 οργανισμούς ΜΜΕ και είναι φίλα προσκείμενο στον Ούγγρο πρωθυπουργό. Σαν να μην αρκούν όλα αυτά, ο Όρμπαν δήλωσε ότι η εξαγορά του Euronews «αποτελεί πολιτική επένδυση».

Διαβάστε επίσης:

ΣΚΑΪ: Ξεκινούν τα γυρίσματα της σειράς του Ατζούν Ιλίτζαλι – Ποιοι θα πρωταγωνιστούν

Open: Τα σχέδια για τη νέα σεζόν – Ετοιμάζουν «ριάλιτι σχέσεων»

«Dancing with the stars»: Αναβολή του σόου λόγω κρουσμάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 19:31