search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:58
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Όμικρον: «Ο κύκλος της θα κλείσει σε 1-2 μήνες» εκτίμησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης- Τι ισχύει για τις επαναμολύνσεις

12.01.2022 19:26
MAGIORKINIS

Με την μετάλλαξη Όμικρον να έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας και να καταγράφονται συνεχώς επαναμολύνσεις ο καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε, σε συνέντευξή του στο ertnews.gr ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος με την Όμικρον σε σχέση με άλλες προηγούμενες παραλλαγές.

Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι δεν έχει κλείσει ακόμη ο κύκλος της Όμικρον και αυτό θα συμβεί σε 1-2 μήνες.

«Η καλύτερη εικόνα που έχουμε σχετικά με τις επαναμολύνσεις έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το UK Health Security Agency κάνει μια μακροχρόνια μελέτη πάνω σε αυτά τα δεδομένα, παρατηρήθηκε λοιπόν ότι με την Όμικρον ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος και συγκεκριμένα έχει αναφερθεί κι ένας μικρός αριθμός περιστατικών όπου μολύνθηκαν για τρίτη φορά, όχι με το ίδιο στέλεχος, αλλά η Όμικρον ήταν η τρίτη τους επαναμόλυνση οπότε είναι κάτι το οποίο θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Έχουμε στοιχεία ότι για παράδειγμα κόλλησαν Άλφα, Δέλτα και Όμικρον.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Όμικρον εκ νέου με Όμικρον και γενικά οποιαδήποτε λοίμωξη συμβεί εντός 30 – 40 ημερών -μέχρι και 60 μέρες- από την αρχική λοίμωξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40- 50 μέρες για να δείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση γιατί τα τεστ εξακολουθούν και βγαίνουν θετικά αρκετές μέρες ακόμα κι επειδή η Όμικρον είναι κάτι σχετικά φρέσκο δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα αυτό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2-3 μήνες για να μπορέσουμε να πούμε αν πρόκειται για Όμικρον πάνω στην Όμικρον».

Κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις

 «Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μαζί με την Όμικρον αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν κι άλλες ιώσεις. Οπότε εάν κάποιος πέρασε την Όμικρον και μετά από κάποιες ημέρες ξαναέχει συμπτώματα και πάει να κάνει για παράδειγμα μοριακό, το μοριακό βγαίνει θετικό από την προηγούμενη λοίμωξη Όμικρον ενώ τα συμπτώματα προέρχονται από κάποιον άλλον ιό. Οπότε θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το τι λέμε και που το αποδίδουμε» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πόσο ακόμη θα μας απασχολήσει η Όμικρον

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κλείσει ακόμη ο κύκλος της μετάλλαξης Όμικρον: «Είναι προφανές ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επιβράδυνση της Όμικρον , ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ενώ ο ρυθμός των θανάτων δεν έχει ανέβει κάτι που είναι αρκετά σημαντικό. Ακόμα όμως δεν έχει κλείσει ο κύκλος της Όμικρον οπότε περιμένουμε τους επόμενους 1 με 2 μήνες να κλείσει κι αυτός ο κύκλος. Πρέπει πάντως να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση ενός νέου στελέχους.

Το βασικότερο στοιχείο είναι να αποφύγουμε να μολύνουμε μεγαλύτερες ηλικίες οπότε θα πρέπει για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες να αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες, κυρίως αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ή αν το κάνουμε να κάνουμε τεστ και να χρησιμοποιούμε μάσκα», κατέληξε ο καθηγητής Ιολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Σχεδόν 25.000 νέα κρούσματα, άνοδος σε διασωληνώσεις

Κακοκαιρία «Διομήδης»: «Έντυσε» στα λευκά Χαλκιδική και Θάσο (Photos/Videos)

Κακοκαιρία Διομήδης: Τα μποφόρ κρατούν δεμένα τα πλοία – Πού απαγορεύεται ο απόπλους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:58