search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:35
MENU CLOSE

Κόντρα για τα σχολεία και τη χαλαρή στρατηγική εν μέσω Όμικρον

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2212
13/01/2022
13.01.2022 07:00
sxoleia

Η ακρίβεια, οι υψηλοί λογαριασμοί στην ενέργεια και βεβαίως η πανδημία εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικές αιχμές της ημερήσιας πολιτικής αντιπαράθεσης για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Τις τελευταίες ημέρες η κόντρα εκτυλίχθηκε με βασικό επίδικο το άνοιγμα των σχολείων, τα πολλά κρούσματα στον μαθητικό πληθυσμό και στη συνέχεια το αίτημα για άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς των μαθητών. Περαιτέρω, η Κουμουνδούρου καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει προσχωρήσει σε σχεδιασμούς για «ανοσία αγέλης», εξ ου και ο επικίνδυνος εφησυχασμός που καλλιεργεί με αναφορές περί «ήπιας» Όμικρον.

Σε σχέση με τα σχολεία, πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι αυτά ανοίγουν ακριβώς όπως έκλεισαν (όπως και τον Σεπτέμβριο), παρά το ότι στο ενδιάμεσο έχουμε κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων.

Στην Κουμουνδούρου γενικώς δεν ήταν κατά μιας ολιγοήμερης καθυστέρησης της επιστροφής στα θρανία για να αποτιμήσουν καλύτερα την κατάσταση οι επιδημιολόγοι και να αποφευχθεί όσο το δυνατόν η διασπορά, αφού τα σχολεία θεωρούνται χώροι υπερμετάδοσης του κορωνοϊού και ιδιαίτερα σε συνθήκες εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρούν ότι τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν με ασφάλεια για μαθητές κι εκπαιδευτικούς, αλλά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, αντιθέτως με την επιλογή της έστειλε σήμα ότι έχει πλέον σηκώσει τα χέρια ψηλά κι έχει πετάξει «λευκή πετσέτα».

Κόντρα εκδηλώθηκε και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρόβαλε σαν επιχείρημα που δικαίωσε την απόφασή της το ότι με το άνοιγμα των σχολείων βρέθηκαν (την πρώτη μέρα) 14 με 15 χιλιάδες κρούσματα. «Το γεγονός ότι βρέθηκαν τώρα τόσες χιλιάδες θετικά κρούσματα επιβεβαιώνει ότι ο ΕΟΔΥ δεν κάνει ιχνηλάτηση (…) και δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας μεταφέρουν χωρίς να το γνωρίζουν τον ιό στην κοινωνία» ήταν η απάντηση του αρμόδιου τομεάρχη Παιδείας Νίκου Φίλη.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον 25.000 κρουσμάτων στην εκπαίδευση ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την Τρίτη και τροπολογία για άδεια ειδικού σκοπού «μετ’ αποδοχών για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα παιδιών προσχολικής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης που διαγιγνώσκονται θετικά στην Covid-19». Από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι δεν γίνεται με τέτοιους αριθμούς κρουσμάτων οι γονείς αυτών των παιδιών να πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους, συμβάλλοντας έτσι σε ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Μηδέν σχέδιο για την ακρίβεια

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ακρίβειας, η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κινείται χωρίς κανένα σχέδιο και «απλώς παρακολουθεί τη λεηλασία του εισοδήματος της κοινωνίας» από τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι όχι μόνο η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, αλλά επιχειρεί και να εξωραΐσει την κατάσταση. Επικαλούνται ως προς αυτό τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος προ εβδομάδων έλεγε ότι στα σούπερ μάρκετ οι πελάτες βγάζουν selfie μαζί του, για να δείξει ότι δεν υπάρχει δυσαρέσκεια. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος τόνιζε χθες ότι «ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου κατέγραψε αύξηση στο φυσικό αέριο 180%» και με βάση τα νέα στοιχεία «αναμένουμε αυξήσεις έως και 20% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά». Ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης επίσης σημείωσε πως «οι εκρηκτικές ανατιμήσεις απειλούν την κοινωνική συνοχή» και πως «ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις πάνω από 20% σε βασικά είδη διατροφής, η κυβέρνηση, όπως κάνει εδώ και μήνες, επιμένει να αδρανεί». Πρόσθεσε ότι η ακρίβεια δεν είναι μονόδρομος και αντέτεινε τη δέσμη μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ:

– Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

– Μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια.

– Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με «κούρεμα» της βασικής οφειλής.

– Εντατικοί έλεγχοι και πάταξη της κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας.

– Αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Για τις εξελίξεις στην «Αυγή»

Με επίσημη διαρροή, μετά τη συζήτηση που έγινε χθες στο Πολιτικό Κέντρο και εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε χθες τα δεδομένα για την κατάσταση της «Αυγής», υπογραμμίζοντας ότι το οικονομικό αδιέξοδο της εφημερίδας οδηγεί σε δύσκολες αποφάσεις. Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η «Αυγή» απορροφά ετησίως περί τα 2 εκατ. ευρώ και στην προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης προχώρησε πρόσφατα σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο προέβλεπε για όσους ενταχθούν άμεση καταβολή 28 μισθών και πλήρη αποπληρωμή όλων των παλαιότερων οφειλών. Στο πρόγραμμα ζήτησαν να ενταχθούν μόλις 14 εργαζόμενοι, «γεγονός που δεν μπορεί να διασφαλίσει την απαιτούμενη οικονομική εξυγίανση». Αν αυτή δεν γίνει άμεσα, αναφέρεται μεταξύ άλλων, «τότε υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος ολικού κλεισίματος της ‘‘Αυγής’’, όχι μόνο του καθημερινού φύλλου. Και όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο».

Σημειώνεται επίσης πως «τις επόμενες ημέρες τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., που αποτελεί τον βασικό μέτοχο της εφημερίδας, όσο και το Δ.Σ. της εφημερίδας, θα κληθούν να εξετάσουν και να πάρουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες εκείνες αποφάσεις, όπως και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, που θα διασφαλίσουν, ωστόσο, ότι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς όχι μόνο δεν θα κλείσει, αλλά θα ενισχύσει την παρουσία της τόσο διαδικτυακά όσο και στο κυριακάτικο φύλλο της».

Διαβάστε επίσης:

Ο Ψυχρός Πόλεμος θα αναβιώσει στο Διάστημα

Η ισλαμιστική τρομοκρατία στις Φιλιππίνες – Το πολιτικό τοπίο και οι υπάρχουσες προκλήσεις

Πάρε, κόσμε, τζόγο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:35