search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:05
MENU CLOSE

Ο Ψυχρός Πόλεμος θα αναβιώσει στο Διάστημα

11.01.2022 07:00
diastima

H χρονιά της Σελήνης πρόκειται να είναι το 2022, καθώς είναι κανονισμένες πολλές διαστημικές αποστολές που, αν μη τι άλλο, θα οδηγήσουν σε ανταγωνισμό τις τρεις μεγάλες υπερδυνάμεις – έως τώρα – σε αυτόν τον τομέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και με την Ιαπωνία να μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι.

Τα πρώτα ιδιωτικά διαστημικά ταξίδια έγιναν από τον Τζεφ Μπέζος και τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, ενώ ο Ίλον Μασκ ετοιμάζει κάτι ακόμα πιο φαντασμαγορικό, όπως έχει υποσχεθεί. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, ερευνητές του ΜΙΤ σχεδίασαν έναν «ιπτάμενο δίσκο» για να εξερευνήσουν δορυφόρους, αστεροειδείς και άλλα ουράνια σώματα με πρώτο σταθμό τη Σελήνη.

Το αιωρούμενο rover θα τροφοδοτείται με ενέργεια από το ηλεκτρικό πεδίο που θα δημιουργείται από την απευθείας έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία και το πλάσμα που θα το περιβάλλει. Θα είναι κατασκευασμένο από το υλικό Mylar, το οποίο μπορεί να κρατάει φυσικά το ίδιο φορτίο με τις επιφάνειες σωμάτων χωρίς ατμόσφαιρα, απωθώντας το ένα το άλλο και ουσιαστικά εξουδετερώνοντας τη βαρύτητα.

Καλά κρατεί ο ανταγωνισμός

Οι κυβερνήσεις ωστόσο των τριών παραπάνω χωρών έχουν πολύ πιο μεγαλόπνοα σχέδια από την εξερεύνηση του εδάφους ενός δορυφόρου της Γης με ένα rover.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, πέρα από την επιστημονική περιέργεια και την ακαταμάχητη έλξη που ασκεί το Διάστημα στους ανθρώπους, η εντεινόμενη εμπλοκή με το Διάστημα κρύβει εν μέρει τους ομολογημένους ή ανομολόγητους στρατιωτικούς και επιχειρηματικούς στόχους ολοένα περισσότερων κρατών, τα οποία αισθάνονται ανασφάλεια με ανάλογες διαστημικές πρωτοβουλίες των ανταγωνιστών τους και αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν να μείνουν πίσω από τις εξελίξεις.

Η Κίνα δεν κρύβει ότι θέλει να «ροκανίσει» τη διαστημική κυριαρχία των ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία του Πούτιν νοσταλγεί τη διαστημική δόξα της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ευρώπη, αργά αλλά σταθερά, αυξάνει το διαστημικό «αποτύπωμά» της. Το ίδιο και η Ιαπωνία, που νιώθει την πίεση από τη γειτονική Κίνα.

Η επιστροφή στο φεγγάρι

Μετά τις επανδρωμένες αμερικανικές αποστολές «Απόλλων» και τις σοβιετικές «Λούνα» των δεκαετιών 1960 και 1970 του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στις δύο τότε υπερδυνάμεις, το φεγγάρι της Γης είχε πέσει σε σχετική αφάνεια.

Αυτό όμως θα αλλάξει δραματικά τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2022, καθώς πολλές χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα) και ιδιωτικές εταιρείες σχεδιάζουν αποστολές σε αυτό, ξεκινώντας μια νέα εποχή σεληνιακών εξερευνήσεων με στόχο πια η παραμονή στον δορυφόρο της Γης να γίνει μόνιμη και όχι πρόσκαιρη.

Σύμπραξη με τον… ιδιωτικό τομέα

Μπορεί οι κυβερνήσεις να επιθυμούν να οργανώσουν κρατικές αποστολές, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να λείψει η χείρα βοηθείας από τους ιδιώτες. Αυτή τη στιγμή η NASA υποστηρίζει φέτος τουλάχιστον 18 κρατικές και ιδιωτικές σεληνιακές αποστολές αλλά, όπως φαίνεται, τις επανδρωμένες πτήσεις της στη Σελήνη θα αναλάβει τελικά ο υπό κατασκευή πύραυλος Starship της Space X του Ίλον Μασκ, που θα είναι ισχυρότερος και φθηνότερος από τον κολοσσιαίο πύραυλο SLS (Space Launch System) που θα μεταφέρει το Orion στον δορυφόρο της Γης.

Η Ρωσία, που ως ΕΣΣΔ έχει στο ενεργητικό της οκτώ επιτυχείς αποστολές προσσελήνωσης, με τελευταία τη «Λούνα 24» το 1976, θα ξαναπιάσει το νήμα με την αποστολή «Λούνα 25» τον Ιούλιο. Το σκάφος θα συλλέξει δείγμα σεληνιακού εδάφους (ρηγόλιθου) και θα το φέρει στη Γη.

Η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία από πλευράς της θα συνεχίσει την τμηματική κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού Tiangong, που ξεκίνησε το 2021, προσθέτοντας νέα τμήματα (επιστημονικά εργαστήρια) σε τροχιά και πιθανώς καθιστώντας τον πλήρως λειτουργικό.

Εκτός από αυτό, όμως, το Πεκίνο έχει φιλοδοξίες και για αποστολή ανθρώπων που θα πατήσουν στο φεγγάρι, η οποία έγινε φέτος τον Μάιο μόλις η δεύτερη χώρα που προσεδαφίζει τροχοφόρο ρομπότ στον Άρη. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε προσεδαφίσει την πρώτη αποστολή στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού.

Και η Ιαπωνία στο παιχνίδι

Από την κούρσα εξερεύνησης του Διαστήματος δεν θέλει να λείψει η Ιαπωνία. Σύμφωνα με σχέδιο που παρουσίασε το Τόκιο, οι πρώτοι Ιάπωνες θα πατήσουν στο φεγγάρι στο δεύτερο μισό της δεκαετίας, αλλά όχι μόνο με τις δικές τους δυνάμεις.

Σε σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισάντα προβλέπει ότι η Ιαπωνία θα φτάσει στη Σελήνη μέσω της συνεργασίας της με το πρόγραμμα Artemis των ΗΠΑ και τετραμελές πλήρωμα, το οποίο έχει στόχο την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη το 2024 ή, όπως όλα δείχνουν, το 2026 το αργότερο.

Η Ιαπωνία θα είναι ένας από τους διεθνείς εταίρους των ΗΠΑ στην κατασκευή του διαστημικού σταθμού Gateway (Πύλη), ο οποίος θα λειτουργεί ως ενδιάμεση στάση για αποστολές προσσελήνωσης. Στην κατασκευή του διαστημικού σταθμού γύρω από τη Σελήνη θα συμμετάσχουν ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδάς και Ιαπωνία (NASA).

Το σχέδιο της ιαπωνικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει επίσης εκτόξευση αποστολής στον Άρη το 2024 και ανάπτυξη τεχνολογιών για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στο Διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Τσεκούρι στις συντάξεις

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα 4.000 θέσεων εργασίας με μισθό 933 ευρώ

Kινητή τηλεφωνία: Έρχονται μειώσεις από αυτόν τον μήνα στους λογαριασμούς (Πίνακας)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:55